Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП Осн.оп.2011 денне.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Бібліографічний список до теми

2, 6, 7, 8, 9, 12, 13, 14, 16, 20, 21, 23, 28, 34, 46, 51, 53

3. Методичні рекомендації до семінарських занять

Згідно з навчальним планом формою організації навчального процесу при вивченні дисципліни «Основи оподаткування» є семінарські заняття. Семінарські заняття забезпечують закріплення та систематизацію програмного матеріалу, в тому числі теоретичних знань студентів та набуття ними необхідних практичних навичок аналізувати ефективність чинної системи оподаткування.

Система контролю рівня засвоєння програмного матеріалу під час проведення семінарських занять складається з двох етапів:

1. Перевірка рівня теоретичної підготовки студентів.

2. Перевірка практичної підготовки студентів.

Перший етап передбачає контроль самостійного вивчення студентами програмного матеріалу. Він здійснюється шляхом усного опитування та у письмовій формі і включає теоретичні питання та термінологію.

На другому етапі студенти виконують у письмовій формі ситуаційні та тестові завдання.

Отже, при контролі активності та систематичності роботи на семінарських заняттях оцінці підлягають:

- рівень знань, виявлений студентом у відповідях і виступах при обговоренні теоретичних питань та визначенні термінології;

- рівень знань, виявлений студентом при вирішенні ситуаційних та тестових завдань, що винесені на семінарські заняття.

Максимальна кількість балів за виконання всіх завдань семінарських занять становить по 40 балів у кожному семестрі, з них - по 15 балів за виконання завдань модульного контролю. За активність під час проведення семінарського заняття студент може отримати додатково 1 бал. За пасивність студентів під час проведення семінарського заняття знімається 1 бал.

Семінарське заняття № 1, 2

Модуль 1. Наука про податки як складова фінансової науки

Змістовий модуль 1. Історичний процес розвитку науки про податки

Тема 2. Передумови виникнення та генезис податків

Мета заняття:

поглибити, систематизувати і закріпити знання студентів щодо:

  • економічних передумов виникнення і розвитку податків, способів їх стягнення та форм оподаткування;

  • еволюції системи оподаткування у країнах світу;

  • історичного розвитку оподаткування в Україні.

План заняття

1. Економічні передумови виникнення і розвитку податків, способів їх стягнення та форм оподаткування.

2. Еволюція системи оподаткування у країнах світу.

3. Історичний розвиток оподаткування в Україні. Етапи еволюції оподаткування в Україні.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Ця тема є основоположною в межах навчальної дисципліни „Основи оподаткування”. Тому центральними питаннями є ті, що стосуються економічних передумов виникнення і розвитку податків, способів їх стягнення та форм оподаткування, історичного процесу розвитку податкової системи у країнах світу та в Україні.

При розгляді питань даної теми важливо насамперед з’ясувати економічні передумови виникнення і розвитку податків, а також ту роль, яку виконували податки в економічній системі різних держав за різних часів. При цьому слід розглянути фінансову та податкову системи Стародавньої Греції, Стародавнього Риму, Франції (Х – ХVІІІ ст. – зразок західноєвропейського феодалізму).

Особливої уваги потребує з’ясування питання інституціональних та макроекономічних умов становлення податкової системи України та аналіз основних етапів її становлення. Окрім того, у третьому питанні необхідно дати загальну характеристику податковій системі України, її складу та структурі, законодавчим актам, що її регламентують. При цьому слід чітко визначити основні тенденції в становленні податкової системи України в цілому та в становленні системи прямого та непрямого оподаткування зокрема. При цьому слід окремо зупинитися на проблемах реформування податкової системи України, враховуючи класичні принципи проведення податкових реформ. І на завершення цього питання необхідно: дати загальну характеристику процесу реалізації принципів оподаткування в Україні, проаналізувати проекти реформування податкової системи України до прийняття Податкового кодексу, розглянути напрями вдосконалення податкової системи України та податкової політики України в сучасних умовах.