Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП Осн.оп.2011 денне.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Питання для обговорення

  1. Як відбувалося становлення податкових систем в країнах, які характеризуються різними формами побудови податкових відносин у суспільстві?

  2. Чим відрізняється становлення податкових систем в постсоціалістичних країнах взагалі і в Україні зокрема від їх становлення в розвинутих країнах?

  3. Якими можуть бути типові мотивації платників податків: (а) в демократично-правовій державі; (б) у державі з авторитарним режимом?

  4. Розкрийте зміст і значення концепції податкової держави за Й. Шумпетером.

Ситуаційні завдання

Завдання 1. В Італії був проведений один із перших в Європі податкових кадастрів. Охарактеризуйте кадастр як фіскальну технологію. Які інші методи обліку та оцінки об’єктів оподаткування вам відомі?

Завдання 2. Італія – країна мафії. Які, з вашого погляду, способи ухилення від податків властиві для мафіозних структур? Які заходи протидії ви можете запропонувати? В останні роки італійську мафію удалося значною мірою приборкати завдяки запровадженню правила: доходи, законне походження яких не доказане, вважаються нелегальними, а їх власник підлягає слідству. Як ви оцінюєте подібний захід? Чи доцільно застосувати його в Україні? 

Завдання 3. У Франції деякий час існував так званий податок солідарності з цільовим призначенням для фінансування програм підтримки малозабезпечених сімей за рахунок платників податків, доходи яких перевищують 3,6 млн. фр. у рік. Як можна оцінити податок такого типу? Чи доцільно і можливо запровадити схожий податок в Україні? З вашого погляду, який спосіб фінансування соціальної допомоги більш ефективний: за рахунок цільових податків чи загальних податкових надходжень?

Завдання 4. У Німеччині на рівні громад (общин) успішно справляється податок із власників собак, яких у країні декілька мільйонів. В Україні аналогічний податок успіху не мав. Поясніть.

Завдання 5. У США діє система закріплених доходів (всі існуючі податки закріплені за певними бюджетами), у Німеччині – система регулюючих доходів, коли основні податки в певній пропорції розподіляються між федеральним, земельними і місцевими бюджетами. Порівняйте і прокоментуйте.

Завдання 6. Для США властива міграція податків – переміщення фіскального потенціалу з штату в штат у зв’язку з переміщенням оподатковуваних доходів, капіталів, власності. Поясніть фактори, від яких залежить цей процес. Чи має місце така міграція податків в Україні?

Завдання 7. Тягар податку на прибуток фактично несе сама корпорація, скажімо “Форд”, чи люди, пов’язані з її діяльністю, – акціонери, робітники, споживачі? Чи має сенс заклик до зниження оподаткування бізнесу взагалі та в Україні зокрема?

Завдання 8. У Канаді існує система комбінованих федерально-провінційних податків, коли провінційні податки вираховуються в певній процентній долі від федеральних податків при єдиному адміністративному процесі справляння. В чому полягає сенс такої системи? Як, по-вашому, впливає вона на регіональні та загальнонаціональні інтереси?