Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП Осн.оп.2011 денне.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Питання для обговорення

  1. Які елементи податків відносяться до обов’язкових та факультативних?

  2. Яка різниця між платником і носієм податку?

  3. Назвіть об’єкти оподаткування, що оподатковуються певним податком в Україні.

  4. Назвіть види податкових ставок та у яких випадках вони застосовуються?

  5. Назвіть види податкових пільг, які застосовуються в чинному податковому законодавстві України.

  6. Назвіть елементи податків, що відіграють найбільше значення в реалізації їх регулюючої функції.

  7. Якими нормативно - правовими актами можуть встановлюватися ставки, механізм справляння податків, пільги?

  8. Вкажіть вид правового акту в Україні де визначено основні елементи податку?

Ситуаційні завдання

Завдання 1. У IV ст. н. е. імператор Костянтин запровадив в Римі подушний податок. Охарактеризуйте елементи подушного податку: об’єкт, суб’єкт, шкалу оподаткування (прогресивна, пропорційна, регресивна). Чи входить до складу структури чинної системи оподаткування України подушний податок? Вважають, що даний податок сприяв занепаду Римської імперії. Аргументуйте або спростуйте точку зору, що податки здатні зруйнувати державу.

Завдання 2. Деякі вчені-економісти виступають проти застосування математичних методів до дослідження фінансових і фіскальних явищ. Погодьтесь або доведіть протилежне.

Завдання 3. Прокоментуйте позитивні й негативні наслідки оподаткування доходів за єдиною ставкою, поясніть свою позицію. Наведіть приклади прогресивних, пропорційних, регресивних податків. 

Завдання 4. У 1920 р. у Франції було запроваджено податок з обороту, який відноситься до універсальних акцизів. Наведіть інші форми універсальних акцизів. Охарактеризуйте елементи податку з обороту: суб’єкт, об’єкт, база оподаткування. Чи входить до складу структури чинної системи оподаткування України податок з обороту? Вважають, що даний податок справляє суттєвий вплив на процеси ціноутворення, сприяючи їх підвищенню. Аргументуйте або спростуйте точку зору, що податки здатні впливати на ціни.

Ключові терміни і поняття

Суб’єкт податку (платник податку), носій податку, об’єкт оподаткування, джерело сплати податку, одиниця оподаткування, податкова ставка, базова ставка, знижена ставка, підвищена ставка, податкова квота, податкові пільги, тверді податкові ставки, процентні податкові ставки, види процентних ставок (пропорційні, прогресивні та регресивні), комбінації процентних ставок (проста й складна прогресія), податковий період, порядок розрахунку податку, порядок і терміни сплати податку, відповідальність за несплату чи несвоєчасну сплату податків, порядок примусового стягнення податків.

Теми для підготовки доповідей та рефератів

1. Методи побудови податкових ставок.

2. Характеристика елементів податку, що відіграють найбільше значення в реалізації регулюючої функції податків.

Бібліографічний список до теми

1, 2, 3, 4, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 16, 20, 23

Семінарське заняття № 7, 8

Тема 5. Теоретико – методологічні засади класифікації податків

Мета заняття:

поглибити, систематизувати і закріпити знання студентів щодо:

  • поняття та значення класифікації податків;

  • класифікації податків за характерними ознаками;

  • міжнародної системи класифікації податків;

  • класифікації податків, що застосовується в Україні.

План заняття

1. Поняття та значення класифікації податків. Методологічні основи здійснення економічно обґрунтованої класифікації податків.

2. Класифікація податків за характерними ознаками.

3. Міжнародні системи класифікації податків.

4. Класифікація податків, що застосовується в Україні.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

У першому питанні необхідно зосередити увагу на визначенні поняття та значенні класифікації податків, а також методологічних основ здійснення економічно обґрунтованої класифікації податкових платежів.

При розгляді другого питання треба усвідомити, що класифікація податків дає можливість більш повного висвітлення сутності та функцій податків, визначення їх ролі у податковій політиці держави, напряму і характеру впливу на соціально-економічний розвиток суспільства. Тому необхідно розглянути податки в залежності від суб’єкта оподаткування (з юридичних осіб, з фізичних осіб); за об’єктами оподаткування (на доходи, на майно, на споживання); за формою стягнення (грошові та натуральні); за методом стягнення чи за формою оподаткування (прямі та непрямі); залежно від рівня державних структур, які встановлюють податки (загальнодержавні та місцеві); за способом стягнення (окладні та розкладні).

Окремо необхідно зосередити увагу на визначенні та значенні класифікації податків за методом стягнення, а також з’ясуванні сутності та ролі прямих і непрямих податків у формуванні доходів бюджету, оскільки класифікація податків за методом стягнення або за формою оподаткування характеризує їх економічний зміст і ця ознака є головною.

Крім того, треба згадати види прямих податків, їх сутність та поділити їх на дві підгрупи: особисті й реальні, розглянути кожний з видів податків, які входять до цих підгруп. При цьому необхідно обов’язково з’ясувати переваги та недоліки прямого оподаткування, розглянути проблеми їх справляння.

При розгляді цього питання також необхідно згадати види непрямих податків, розподілити їх на підгрупи залежно від характеру дії, розглянути кожний вид податків, які входять до цих підгруп. Необхідно також виявити недоліки та переваги непрямих податків, розглянути проблеми їх справляння.

У третьому питанні слід розглянути такі міжнародні системи класифікації податків: поділ податків згідно з класифікацією Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР); поділ податків згідно з класифікацією Міжнародного валютного фонду (МВФ); поділ податків згідно з класифікацією Системи національних рахунків; класифікація податків за економічними функціями, що застосовується в ЄС. Окремо рекомендується визначити схожі і відмінні ознаки між класифікацією податків, що застосовується ОЕСР та МВФ.

У четвертому питанні необхідно розкрити класифікацію податків, що застосовується в Україні згідно з Податковим кодексом та визначити спільні і відмінні ознаки між класифікацією податків, що застосовується МВФ та в Україні.