Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonom_teoria_shpory (1).docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
7.35 Mб
Скачать

12.Розкрийте особливості зародження і розвитку індустріальної господарської системи як основи становлення ринкового господарства. Англія, Франція, сша (друга половина XVII – перша половина XIX ст.)

Перехід до індустріальної системі господарства здійснювався в ходіпромислового перевороту (промислової революції), що означало радикальну перебудову виробництва. Промислова революція з технічної точки зору представляє перехід від ручної праці до механізованого, з організаційної - створення замість мануфактур фабрик, що використовували системи машин. Промисловий переворот мав найважливіші економічні та соціальні наслідки: змінилося співвідношення між сільським господарством та промисловістю на користь останньої, випереджаючими темпами розвивалися галузі важкої промисловості і нові види транспорту, отримали розвиток капіталістичні форми організації аграрного виробництва, торгівлі, кредитно-грошової сфери, податкової системи.Більш чітко оформилася класова структура капіталістичного суспільства. На перший план з осіб найманої праці виступили промислові робітники. З різноманітних верств буржуазії виділилися промисловці, протистояння цих соціальних груп стало визначальним фактором політичного розвитку капіталістичних держав. Індустріальна цивілізація починалася у визначеній соціально-економічній формі. За всіма ознаками це був капіталізм. Базовий компонент переходу до капіталізму — революційні зміни у продуктивних силах, а саме формуванні фабрично-заводської промисловості, великої машинної індустрії.

Першою країною, де відбувся промисловий переворот, була Англія. Тут склалися сприятливі передумови для його здійснен­ня. У XVIII ст. Англія створює величезну колоніальну імперію, яка стає могутнім джерелом одержання великих коштів для роз­витку промисловості та ринком збуту промислових товарів. Створення європейськими державами масових армій та великих флотів сприяло виробництву англійською промисловістю стан­дартизованих виробів, сукна, взуття, зброї. Промисловому перевороту в Англії сприяли і соціальні пере­думови і перш за все процес обгороджування, який привів до зникнення класу селянства, переважна частина якого пішла на промислові підприємства у міста, ставши найманими робітника­ми, а частина англійського купецтва, заснувавши промислові підприємства, перетворилася на промислову буржуазію.Отже, під впливом промислового перевороту в англійському суспільстві утворилося два нових класи: промисловий пролетарі­ат і буржуазія. Важливою передумовою промислового перевороту в Англії були політичні події. Наприкінці XVII ст. в Англії відбулася буржуазна революція, яка ліквідувала феодальні пережитки і приве­ла до влади буржуазію, яка законодавчим шляхом створила спри­ятливі умови для розвитку промисловості, торгівлі, фінансів, за­хисту приватного власника.Промисловий переворот в Англії почався з бавовняної промисловості в кінці XVIII ст. Англійські підприємці активно підтримували впровадження машин на підприємствах. Механізація вироблення тканин поставила питання про ство­рення універсального двигуна. Таким двигуном стала парова ма­шина Дж. Уатта, сконструйована в 1784 р., яка дала можливість побудувати першу фабрику, на якій верстати приводилися в дію паровою машиною.Початок застосування парових машин в промисловості, збільшення попиту на метал сприяли розвитку вугільної промис­ловості. У 20-х роках XIX ст. промисловий переворот в Англії завер­шився. Замість мануфактури провідним підприємством стала фаб­рика, яка використовувала для виробництва різних товарів сис­тему машин та паровий двигун, застосування якого стало масовим. Англія перетворилася в першу індустріальну державу; на її частку припадало майже 50% світового промислового виробниц­тва. Під впливом промислового перевороту в Англії відбувають­ся суттєві соціальні зміни. В англійському суспільстві виникло два класи — пролетаріат і буржуазія..Отже, промисловий переворот в Англії привів до переходу від мануфактурної стадії промисловості до фабричної, створив нову економічну базу для індустріального суспільства на основі вели­кої машинної індустрії, зробив кардинальні зрушення в соціаль­но-економічному плані, внаслідок чого основним виробником став робітник, а замість купця головне місце в суспільстві стало належать фабриканту. Промисловий переворот в Англії мав ве­ликий вплив на перехід до індустріального суспільства в інших країнах Західної Європи та США.

У Франції промисловий переворот відбувся на З0—40 років пізніше, ніж в Англії, — в 60-х роках XIX ст. На таке запізнення негативно вплинула структура промисловості країни. Підприємс­тва Франції були дрібні, виробляли предмети жіночого туалету, одяг, ювелірні вироби, парфуми, дорогі шовкові тканини, меблі. Ці вироби були розраховані на заможні верстви населення, вироблялися невеликими партіями і тому не мали широкого ринку збуту. За таких умов застосування машин на цих підприємствах було економічно невигідно. До того ж у Франції головна роль в економіці належала не промисловцям, а банкірам, які ставили собі за мету одержання прибутків від високих процентів. Гальмувала промисловий переворот у Франції її зовнішня політика. Запрова­джена Наполеоном у 1806 р. Континентальна блокада Англії ма­ла негативні наслідки для розвитку економіки самої Франції: Франція надовго залишилася без англійських машин та сировини, особливо бавовни, що затримало промисловий переворот.У Франції також відставала від Англії наукова та інженерна думка, мало впроваджувалося винаходів у промисловість. Отже, перелічені вище фактори затримували у Франції завер­шення промислового перевороту.Однак після ліквідації Континентальної блокади процес про­мислового перевороту у Франції значно пожвавився, і в 1815— 1830 рр. там швидкими темпами починається промисловий пере­ворот. Відбувається заміна ручної праці на машинну. Про швидке здійснення промислового перевороту свідчить масове застосування парових двигунів та зростання довжини за­лізниць: кількість двигунів порівняно з попереднім періодом збільшилась у 7 разів, а довжина залізниць — у 9 разів.У 50—60-х роках XIX ст. промисловий переворот у Франції завершується, про що свідчить масове застосування в промисло­вості парових двигунів.Однак, не зважаючи на суттєві зрушення в промисловості, Франція внаслідок промислового перевороту не стала індустрі­альною, а перетворилася в аграрно-індустріальну країну. На почат­ку 60-х років XIX ст. Франція під впливом промислового перево­роту вийшла на друге місце в світі після Англії за обсягом промислового виробництва.

До "молодих" капіталістичних країн належать США, утворення котрих як самостійної держави відбулось у 1776 р., коли на Європейському континенті вже утвердилися капіталістичні відносини.апіталізм, що формувався в Північній Америці, називають переселенським, колоніальним. Зміст його полягав у перенесенні на землі, котрі колонізували, форм організації господарства метрополії. У них функціонували два протилежних типи господарств. Колоністи центральних і північних районів намагалися реалізувати підприємницькі ідеї, тут виявилися тенденції становлення ринкової економіки. На Півдні розвивалося плантаційне господарство, що ґрунтувалося на підневільній праці. Відмінності в економіці, політиці, менталітеті призвели у XIX ст. до Громадянської війни Півночі і Півдня.Північний Схід вважали найрозвинутішим районом. В авангарді колоністів перебувала заповзятлива англійська буржуазія, яка перетворила регіон на центр ремісничого, мануфактурного виробництва й торгівлі. Головною галуззю промисловості було суднобудування. Уже в середині XVIII ст. англійський флот на третину становили кораблі американського виробництва. Населення займалося хутровим промислом. Уколоніях поширювалося виробництво сукна та лляних тканин. Уже наприкінці XVIII ст. шерстяна промисловість задовольняла внутрішній попит на шерстяні тканини. Одразу ж формою її організації стала найбільш прогресивна централізована мануфактура. Для промислового перевороту США характерні такі головні особливості:І) активна роль американської інженерної думки. Винайшли бавовноочисну машину (1793), що підвищила продуктивність праці в 100 разів, 2) велика кількість річок, що сприяло більшому використанню водної енергії, ніж енергії пари. 3) значні запаси деревини, яку тривалий час використовували як основний вид палива та для виготовлення деревного вугілля. 4) брак мануфактурного капіталізму. Мануфактури, що з'явилися в колоніальний період, не були стійкими, їх розвиток стримувала заборонна політика Англії. 5) велика нерівномірність розміщення галузей по територіях. Північний Схід був більш промисловим, на Півдні майже не діяли фабрики і заводи, переважала первинна обробка культур, що вирощували (бавовник, тютюн, рис, цукрова тростина та ін.)..Промисловий перевороту спрямований на механізацію і становлення фабричної системи в текстильному виробництві, розпочався на Північному Сході країни. Перша машина виникла у бавовнопрядильній промисловості ще наприкінці XVIII ст. (бавовноочисна машина, яку сконструював у 1793 p.Е. Уітні). Промисловий переворот зумовив розвиток річкового транспорту, будівництво каналів, інтенсивне спорудження залізниць. На початку 60-х років XIX ст. на Північному Сході країни сформувалося велике заводське машинобудування, що свідчило про завершення промислового перевороту — створення машин машинами (машинобудування).

У 1860-му промисловий переворот в основному завершився в найрозвинутіших північно-східних штатах, що отримували 67,3 % вартості промислового виробництва країни. Під час перевороту плантаторський Південь перетворився на "внутрішню колонію" з неминучою механізацією її промислового сектору.Отже, на нових заселених землях мануфактурний етап у розвитку промисловості був не таким тривалим або його взагалі не було Окрім того, значний територіальний поділ праці зумовив спеціалізацію Заходу в основному на переробці харчової продукції, лісоматеріалів, виготовленні сільськогосподарської техніки. Завершення промислового перевороту на Північному Сході — передумова і фундамент для індустріалізації західних і південних штатів у наступний період.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]