Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonom_teoria_shpory (1).docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
7.35 Mб
Скачать

1. Виділить основні риси економічної думки в середні віки на Арабському сході. Поясніть сутність віків соціальної фізики Ібн Хальдуна

Хронологічні межі епохи середньовіччя охоплюють період з V до середини XVII ст., який у європейських народів був пов´язаний із зародженням, пануванням та розкладом феодалізму.

Економіка доби середньовіччя була переважно аграрною, панувало натуральне господарство. Мислення середньовічної людини мало теологічний характер. Економічна думка ще не відокремилась у самостійну галузь знань. Цей процес почався лише в період пізнього середньовіччя. Те, що можна розглядати як вияви економічної думки, просякнуте духом практицизму. Середньовічні трактати містять численні конкретні господарські поради, різноманітні практичні рекомендації, але надто мало теоретичних узагальнень і спроб осмислення суті економічних процесів та явищ. Основними джерелами економічної думки середньовічного суспільства є юридичні кодекси й церковні пам'ятки. Економічні уявлення народних мас відбилися в різних «єресях» та економічних вимогах селянських повстань.

Економічна думка арабських країн у період середньовіччя розвивалась під впливом ісламу, викладеного в Корані — священній книзі мусульман.

Значне місце у Корані посідає регламентація торговельних відносин, яка базується на визнанні виключно важливого значення торгівлі. На основі того, що "Аллах дозволив торгівлю", торговельний прибуток визначається як нормальне явище. У Корані відображено прихильне ставлення до виправданого ризику у торгівлі, вміщуються настанови купцям щодо неухильного дотримання договірних зобов´язань. Водночас Коран засуджує лихварство, оголошуючи його породженням сатани. Аллах дозволив торгівлю і заборонив ріст (позичковий процент), — зазначається у Корані2. У зв´язку з цим Священна книга мусульман містить вимогу точності при сплаті боргів, жорстко регламентує процедуру укладання угоди та запису боргу.

Багато важливих економічних ідей міститься у творах видатного мислителя арабського Сходу Ібн Хальдуна (Абу Заїд Абдар-Рахмана ібн Мухаммеда аль-Хадрамі, 1332-1406 pp.).

У своїх працях Ібн Хальдун:

Висунув концепцію "соціальної фізики", в основі якої лежить визнання Закономірного прогресу людського суспільства, зумовленого економічними чинниками. Мислитель наголошував на тому, що в основі суспільного життя лежить необхідність об´єднання людей для сумісного задоволення потреб. Рушійну силу поступального розвитку людства він вбачав у матеріальному виробництві, праці як основних джерелах багатства та доходів.

Зазначивши, що "...умови, в яких живуть покоління, відрізняються залежно від того, як люди добувають засоби для існування", Ібн Хальдун висунув власну періодизацію суспільного прогресу. На думку мислителя, людство у своєму розвитку пройшло три етапи:

*стан дикості, характерний для початкового періоду розвитку людського суспільства;

*стан примітивності, пов´язаний із заняттям землеробством та скотарством;

*стан цивілізації, зумовлений розвитком ремесел, торгівлі та науки, і утворенням та зростанням могутності міст.

Виокремив необхідний і додатковий продукт, пов´язавши виробництво останнього із періодом цивілізації. На думку мислителя, у сільському господарстві виробляється лише необхідний продукт, оскільки у землеробстві та скотарстві продукуються блага, достатні для задоволення першочергових потреб. Створення надлишкового продукту, який перевищує засоби, необхідні для існування людини, можливе лише у містах, де є надлишок робочих рук, широко застосовується поділ праці, розвивається промисловість та торгівля. Відтак цивілізацію та виробництво додаткового продукту Ібн Хальдун пов´язував з існуванням ринку та інтенсивного обміну продуктами праці.

Основою суспільного порядку проголосив приватну власність як вічний та незмінний дар природи. На думку арабського мислителя, навіть при збільшенні індивідуального достатку ніколи не зникне становий поділ суспільства за майновою ознакою та принципом "верховенства".

Висловив цікаві ідеї про товар, його властивості, ціноутворення та роль ринку. Аналізуючи просте товарне виробництво, Ібн Хальдун узалежнював ціни від факторів попиту та пропозиції: кількості товарів, що пропонуються на ринку, демографічної ситуації в країні, природних чинників, розміру державних податків та зборів тощо. На думку арабського мислителя, економічне піднесення країни сприяє зростанню чисельності міського населення і викликає зниження цін на предмети першої необхідності та зростання цін на предмети розкоші; у період погіршення економічного становища в державі відбуваються зворотні процеси. "Незаконні побори, — зазначав Ібн Хальдун, — сприяють дорожнечі, оскільки торговці включають у ціну своїх товарів усе, що вони витрачають, у тому числі і витрати на засоби свого існування". Відтак дослідник, був прихильником помірних податків та зборів як важливого чинника економічного піднесення країни. "Найдієвішим засобом розвитку суспільного життя є зменшення розміру податку", — зазначав арабський мислитель. Вказав на трудове походження вартості, виходячи з того, що більша частина нагромадженого та безпосередньо корисного для людини рівноцінна вартості людської праці. "У всьому, що купується і перетворюється на гроші, — зазначав арабський мислитель, — обов´язково міститься людська праця...". Звідси він робив висновок, що в основі акту купівлі-продажу "рівноважного (еквівалентного) обміну... за вартістю"4 лежить принцип прирівнювання рівновеликої кількості затраченої праці. Важливу роль відводив грошам, стверджуючи, що золото і срібло є мірою вартості "усього того, що люди створюють своєю працею", "предметом зберігання", "основою доходів, накопичень і скарбів". На думку Ібн Хальдуна, дорогоцінні метали не створюють багатства. Так, наприклад, у землі Судану є багато золота, однак країна залишається бідною, оскільки добробут народу залежить не від наявності дорогоцінних металів, а від розвитку суспільного життя, що базується на працелюбності населення. Водночас мислитель звертав увагу на те, що золото і срібло мають стабільну вартість і тому є зручною формою зберігання багатства. Ібн Хальдун був прихильником повноцінних грошей і категорично засуджував псування монет правителями, яке набувало все більшого поширення у середні віки. Він писав про те, що люди, які "перетворюють мідь у срібло і золото — злодії, найгірші із злодіїв, адже вони привласнюють це золото".

Великого значення надавав торгівлі, розглядаючи її поряд із землеробством та ремісництвом як природний спосіб добування необхідних засобів для життя, прагнення людини до отримання доходу (торговельного прибутку) за рахунок дешевої купівлі та дорожчого продажу. Водночас він виступав проти надмірної дорожнечі, засуджуючи спекулятивні наміри купців, особливо спекуляцію хлібом, яка погіршує становище бідних верств населення. Відстоюючи низькі ціни на хліб, Ібн Хальдун зазначав, що "в силу особливого значення цього товару, необхідно віддати перевагу його важливості для прожитку над вигодами купців".

Таким чином, Ібн Хальдун виступав середньовічним арабським філософом та істориком, він автор «Вступу» (Мукаддіма) — соціальної, історичної, філософської, політичної та економічної енциклопедії середньовіччя та його залишаються актуальними й досі.

ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ

«Історія економіки та економічної думки»

1. Покажіть особливості господарського розвитку країн Стародавнього світу. Дайте характеристику економічних проблем наданих у письмових джерелах Єгипту, Вавилону , Індії, Китаю.

2. Розвиток економічної думки Стародавньої Греції. Дайте характеристику працям філософів: Ксенофонта, Платона, Аристотеля.

3. Економічна думка Стародавнього Риму. Проблеми економічного розвитку у працях Катона Старшого, Варрона, Колумелли?

4. Охарактеризуйте економічні причини занепаду Стародавнього Риму. Соціально-економічні проблеми у працях братів Гракхів.

5. Розкрийте особливості господарського розвитку країн Європейської цивілізації в період Середньовіччя. Економічні погляди представників раннього християнства. Августин Блаженний.

6. Економічні погляди каноністів. Фома Аквінський.

7. Особливості господарського розвитку України в добу Середньовіччя. Основі положення про господарській розвиток у збірнику Законів «Руська правда» (XI ст.).

8. Господарський розвиток країн Європейської цивілізації у період становлення капіталізму (XVI ст.- перша половина XVII ст.).

9. Економічні причини і наслідки Великих географічних відкриттів та їх наслідки для країн Європи (XVI – перша половина XVII ст.).

10. Економічна політика меркантилізму в країнах Європи. Охарактеризуйте теорії “грошового балансу” і “торгового балансу”.

11. Розкрийте сутність та особливості аграрної політики в Англії та її вплив на формування мануфактурного виробництва (XVI ст. - перша половина XVII ст.).

12. Розкрийте особливості зародження і розвитку індустріальної господарської системи як основи становлення ринкового господарства. Англія, Франція, США (друга половина XVII – перша половина XIX ст.).

13. Охарактеризуйте процес зародження і розвитку капіталістичного виробництва в Голландії та Німеччині (друга половина XVII – перша половина XIX ст.).

14. Охарактеризуйте розвиток економічної думки періоду становлення капіталістичного виробництва (друга половина XVII – перша половина XIX ст.). У. Петті, А. Сміт, Д. Рікардо.

15. Покажіть особливості промислового перевороту у Франції (друга половина XVII – перша половина XIX ст.). Фізіократи - представники класичної політичної економії у Франції. Ф. Кене.

16. Економічні погляди Ж.Б. Сея, Дж. С. Міля, Т.Р. Мальтуса.

17. Дайте характеристику монополістичній стадії розвитку капіталізму (перша половина ХХ ст.). Основні положення праці В. Леніна “Імперіалізм, як вища стадія капіталізму” (1917 р.).

18. Особливості другої технологічної революції та її вплив на економічний розвиток країн світу (друга половина XIX – початок XX ст.).

19. Марксистська політична економія та її місце в політичній економіці. Економічні погляди К.Маркса, Ф. Енгельса.

20. Охарактеризуйте особливості становлення та розвитку монополістичного капіталізму у США та Німеччині (друга половина XIX – початок XX ст.).

21. Охарактеризуйте критичний напрям в політичній економії. Економічні погляди С. Сисмонді.

22. Економічні погляди О.В. Чаянова і М. Кондратьєва в період 1920-1930 рр.

23. Охарактеризуйте історичні умови виникнення та розкрийте сутність маржиналізму. Австрійська школа граничної корисності. К. Менгер, Ф. Візер, Е. Бем – Баверк.

24. Кембріджська та Амеріканська школи маржиналізму. Економічні погляди А. Маршалла, Д.Б. Кларка.

25. Основні наслідки промислового перевороту та аграрних реформ в Україні (друга половина XIX - початок XX ст.). Економічні погляди М. Туган – Барановського, І. Вернадського.

26. Антикріпацькі ідеї в Україні (перша половина XIX ст.) Економічні погляди М. Драгоманова.

27. Охарактеризуйте революційно – демократичному та ліберально – народниций напрями в економічній думці України (друга половина XIX - початок XX ст.). Економічні погляди М. Подолінського, П. Червінського, М. Левитського.

28. 28. Охаректеризуйте особливості державно – монополістичного розвитку країн Європейської цивілізації на початку XX ст. Світова економічна криза 1929 – 1933 рр. «Новий курс» Ф. Рузвельта.

29. Економічне вчення Дж. М. Кейнса та його місце в економічній теорії.

30. Розкрийте сутність неокейнсіанських теорій економічного зростання. Р. Харрод, Р. Солоу. Посткейнсіанство. Дж. Робінсон Т. Сраффа.

31. Розкрийте зміст еволюції теорій трансформації капіталізму та їх еволюція. У. Ростоу, П. Друкер, Д. Гелбрейт.

32. Науково-технічна революція та її особливості на другому етапі розвитку (друга половина ХХ ст.). Дайте характеристику праць. Д. Белла, А Тоффлера, П. Дракера.

33. Дайте загальну характеристика інституціоналізму та основним етапам його розвитку. Соціально-психологічний інституціоналізм Т.Веблена.

34. Розкрийте зміст соціально-правового та кон’юнктурно-статистичного інституціоналізму. Дж. Р. Коммонс, У. Мітчелл.

35. Розкрийте сутність політики воєнного комунізму і нової економічної політики та специфіку їх здійснення в Україні. Відбудова народного господарства України у 20-30 роки ХХ ст.

36. Дайте характеристику промислового розвитку в Україні в роки довоєнних п’ятирічок (1928-1941рр.). Західноукраїнські землі в 1920-30-х роках.

37. Охарактеризуйте основні етапи розбудови національної економіки та ринкового трансформаційного процесу в Україні.

38. Охарактеризуйте причини соціально-економічної кризи в Україні та особливості її прояву в 90 рр. ХХ ст.

«Політична економія»

39. Обґрунтуйте економічну природу власності, її історичні види, типи і форми. Форми власності в Україні.

40. Розкрийте економічну сутність робочої сили як товару і як джерела додаткової вартості. Покажіть форми та теорії заробітної плати.

41. Розкрийте економічну сутність грошей та їх функції. Грошовий обіг та його закони.

42. Обґрунтуйте сутність капіталу як фактора виробництва, покажіть його диференціацію у виробничому процесі. Альтернативні теорії капіталу.

43. Розкрийте сутність ринку, його інфраструктуру та дію законів. Покажіть місце та роль торгового та позичкового капіталу.

44. Обґрунтуйте причини та сутність інфляції, покажіть її види та соціальні наслідки.

45. Підприємство як суб’єкту ринку, його форми та об’єднання. Покажіть кругообіг його капіталу.

46. Дайте характеристику підприємництву та його формам в ринковій економіці. Господарський кодекс України про підприємництво.

47. Покажіть специфіку підприємництва в аграрній сфері. Рентні відносини та особливості формування доходів в сільському господарстві.

48. Розкрийте сутність витрат виробництва, їх класифікацію, економічну природу прибутку та собівартості.

49. Обгрунтуйте роль держави як суб’єкта ринкових відносин. Охарактеризуйте економічні функції держави.

50. Охарактеризуйте економічну сутність категорій зайнятість і безробіття. Види і форми безробіття в Україні.

51. Розкрийте сутність податкової системи держави, дайте характеристику видам податків в Україні.

«МІКРОЕКОНОМІКА»

52. Визначте предмет і завдання мікроекономіки. Методи мікроекономіки.

53. Розкрийте сутність ординалістської та кардиналістської теорії поведінки споживача.

54. Визначте пропозицію та попит на працю в умовах недосконалої конкуренції. Досконало конкурентний ринок.

55. Визначте ринкову поведінку монополістичного конкурента в короткостроковому та довгостроковому періодах. Нецінова конкуренція.

56. Покажіть поведінку підприємства в умовах олігополістичного ринку. Дайте характеристику теоретичним моделям олігополії.

57. Дайте характеристику ринку досконалої конкуренції в короткостроковому та довгостроковому періодах. Ефективність ринку досконалої конкуренції.

58. Охарактеризуйте витрати виробництва в умовах короткострокового та довгострокового періоду.

59. Охарактеризуйте поняття і параметри виробничої функції. Ізоквантна варіація факторів виробництва.

60. Покажіть особливості взаємодії попиту і пропозиції. Ринкова рівновага.

61. Дайте характеристику попиту і закону попиту, пропозиції і закону пропозиції. Еластичність попиту і пропозиції.

62. Покажіть реакцію споживача на зміну доходів та цін товарів. Побудуйте лінії “доход-споживання”, “ціна-споживання”, розкрийте їх особливості. Крива Енгеля.

63. Охарактеризуйте варіації факторів виробництва та оптимум товаровиробника.

64. Розкрийте особливості аналізу функції корисності з кардиналістських та ординалістських позицій. Дайте характеристику кривих байдужості як інструментарія мікроекономічного аналізу поведінки споживача.

65. Покажіть ознаки “чистої монополії” та дайте її характеристику. Вибір монополістом ціни й обсягу виробництва. Рівновага фірми – монополіста в довгостроковому періоді.

«Макроекономіка

66. Дайте характеристику неокласичній моделі економічного зростання Р. Солоу. Сутність “Золотого правила”.

67. Охарактеризуйте систему національних рахунків як нормативну базу макроекономічного рахівництва.

68. Дайте характеристику моделі «вилучення – ін’єкції» як імітації рівноваги на товарному ринку. Поняття прецесійного та інфляційного розривів у моделі «витрати – випуск».

69. Дайте характеристику грошово-кредитної політики держави. Попит на гроші, його складові. Пропозиція грошей. Грошова база, грошовий мультиплікатор.

70. Дайте поняття фіскальної політики держави. Дискреційна та автоматична фіскальна політика. Крива Лаффера.

71. Розкрийте особливості моделі простого та складного мультиплікатора. Мультиплікативна зміна реального ВВП.

72. Визначте джерела економічного зростання. Неокейнсіанська модель економічного зростання.

73. Охарактеризуйте види інфляції залежно від її темпів. Інфляція попиту та інфляція витрат. Антиінфляційна політика.

74. Охарактеризуйте повну зайнятість та безробіття. Закон Оукена, фактичний ВВП та втрати економіки від циклічного безробіття.

75. Покажіть економічну рівновагу в умовах відкритої економіки. Макроекономічна рівновага. Реакція економіки на зміну рівноваги згідно з кейнсіанською та класичною концепцією.

76. Охарактеризуйте особливості сукупної пропозиції та сукупного попиту. Цінові та нецінові фактори сукупної пропозиції та сукупного попиту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]