Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Петрочко Дитина в СЖО

.pdf
Скачиваний:
70
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
14.41 Mб
Скачать

Специфічні умови утримання та проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в інтернатних закладах є причиною: неуспішної соціалізації вихованців інтернатних закладів у майбутньому, неприйняття соціального оточення поза інтернатом; нівелювання проявів особистості (вихованці виділяються серед інших дітей своїм одягом, що негативно впливає на самопочуття дитини, відмежовує їх від соціального загалу); неволодіння засобами, що допомагають перебороти страх (діти не отримують стимулу до активної пізнавальної діяльності, не вміють поділитися своїми переживаннями із дорослими); відсутності реальної сімейної взаємодії, недостатнього прояву позитивних соціально-рольових орієнтирів, підвищеної агресивності, посилення почуття соціальної відчуженості, нехтування соціумом [359, с. 9] та ін.

Серед юридичних проблем вихованців і випускників інтернатних закладів можна назвати такі: певне порушення права вибору місця навчання; безуспішність судових процесів з питань майна, житла та спадщини; неможливість отримати соціальні грошові виплати через відсутність реєстрації за місцем проживання; складність юридичного підтвердження фактів з минулого; проблема оформлення статусу та ін. [190, с. 74].

Безперечно, ми окреслили далеко не повну палітру психологічного та соціально-педагогічного портрета вихованців інтернатних закладів. Утім, представлені аргументи чітко демонструють особливості поведінки дітей, позбавлених сімейного оточення, що мають серйозні наслідки для формування особистості дитини, її правосвідомості.

Складним і гострим для України є явище дитячої бездоглядності і безпритульності, щоправда, воно існує в багатьох країнах світу, в т. ч. й з високим рівнем соціально-економічного розвитку. Специфіка цієї складної соціальної проблеми залежить від соціально-політичних умов та національно-культурних традицій конкретного соціуму.

Безпритульні діти - діти, які були покинуті батьками, самі залишили сім'ї або дитячі заклади, де вони виховувалися, і не мають певного місця проживання (відповідно до Закону України «Про охорону дитинства»).

Бездоглядні діти - діти, не забезпечені сприятливими умовами для фізичного, духовного та інтелектуального розвитку (матеріальне благополуччя сім'ї, належне виховання, догляд та дбайливе ставлення до дитини, здорова моральна атмосфера тощо). Відповідно дитяча бездоглядність - це послаблення чи відсутність нагляду за поведінкою, розвитком, самопочуттям дитини з боку батьків чи осіб, які їх замінюють.

Бездоглядних дітей можна характеризувати за наявності двох ознак: якщо дитина певний час живе на вулиці, незалежно від того, благополучна її сім'я чи ні, має вона сім'ю чи є вихованцем інтернатного закладу; якщо

92

сім'я дитини асоціальна (соціально неблагополучна), незалежно від того, чи живе дитина вдома чи на вулиці [337].

Отже, поняття «бездоглядна дитина» може виходити поза межі поняття «діти вулиці», коли йдеться про дитину, яка позбавлена уваги та догляду батьків, але не віддає перевагу вуличному середовищу. Такі діти можуть проявляти девіантну поведінку, мати шкідливі звички чи відчувати самотність, комплекс неповноцінності, незадоволеності власним життям тощо.

Феномен безпритульності і бездоглядності дітей, які зростають в умовах вулиці, -багатоаспекгний і неоднозначний. Дитяча бездоглядність-один із кроків до соціальної дезадаптації, безпритульності. Водночас усі безпритульні діти є бездоглядними. Складність феномена підтверджує неможливість інколи чітко визначити, до якої категорії - «бездоглядна» чи «безпритульна» - належить дитина. Тому під час ідентифікації важливі не стільки наявність певного місця проживання, скільки термін її перебування на вулиці (досвід «вуличного життя»), бажання повернутися в рідну домівку чи державний заклад і можливість реабілітації асоціальних батьків.

На запитання: «Бездоглядною чи безпритульною вважати дитину, яка два роки проживає на вулиці, мандрує з місця на місце, при цьому має домівку, де живуть її батьки-алкоголіки, але не хоче туди повертатися?», - можна дати відповідь-«і бездоглядною, і безпритульною». Тому ці два поняття потрібно розглядати паралельно, не намагаючись розмежовувати їх в усіх випадках.

Зараз явище бездоглядності та безпритульності дітей безпосередньо пов'язане із збільшенням числа сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, їх функціональною неспроможністю. Залежно від зв'язків з родиною чи інституціями, що їх замінюють, сьогодні серед бездоглядних і

безпритульних дітей в Україні, життєдіяльність яких

переважно

відбувається в умовах вулиці, можна назвати такі групи дітей:

- не мають батьків і живуть на вулиці: діти-сироти та діти,

позбавлені

батьківського піклування, покинуті діти, діти-втікачі з державних установ;

-мають батьків, пішли з дому (чи їх звідти вигнали), постійно живуть на вулиці, їхні зв'язки з сім'єю повністю розірвані;

-мають батьків, але періодично живуть то вдома, то на вулиці;

-мають батьків, на вулиці проводять весь день чи ніч (зв'язки з сім'єю напружені) [337, с. 16].

Контингент «бездоглядних і безпритульних» нині поповнили діти українських сімей трудових мігрантів, діти батьків, що не мають певного місця проживання, діти жінок, які займаються проституцією, тощо.

Офіційної статистики щодо кількості бездоглядних і безпритульних дітей

вУкраїні, які виховуються переважно в умовах вулиці, немає, проте можна

93

відстежити динаміку виявлення таких дітей під час проведення профілактичних рейдів. Зокрема, за даними Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту, службами у справах дітей спільно з підрозділами кримінальної міліції у справах дітей та відділами освіти у 2007 р. було проведено низку профілактичних рейдів, під час яких виявлено 37 тис. дітей, з них 8,9 тис. - ті, що бродяжили чи жебракували; упродовж 2008 р. - 31,0 тис. дітей, з них 6,9 тис. - ті, що бродяжили чи жебракували; у 2009 р. - 2 2 , 8 тис. дітей [105, с. 109; 121].

За даними Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту, упродовж 2009 р. у 90 притулках для дітей перебувало 14 242 вихованців (у 2000 р . - 2 7 773, 2 0 0 2 - 3 0 007, 2.004-26 194, 2 0 0 6 - 2 1 2.21, 2007 р. - 20 593), 2008 р. - 17780 [126]. Потрібно відзначити, що у 2007 р. серед вихованців притулків 52,7% мали неповну сім'ю, 23,7% - потрапили в заклад через вилучення з повної сім'ї, 55% - через бродяжництво, бездоглядність, жебракування [105, с. 110-111]; у 2008 р. відповідні показники такі - 58,0%, 24,6%, 55,2% відповідно [126, с. 44].

Згідно з Типовим положенням про притулок для дітей служб у справах дітей бездоглядні та безпритульні діти мають право особисто звернутися до адміністрації притулку по допомогу, а потім, ставши вихованцем цього закладу, набувають прав:

-пройти медичне та психолого-педагогічне обстеження;

-навчатися;

-на забезпечення спальним місцем, харчуванням і одягом відповідно до сезону, комунально-побутовими послугами;

-отримати кваліфіковані консультації;

-оформити, за потребою, статус «дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування»;

-на усиновлення, влаштування в інші форми сімейного виховання;

-отримати, на момент вибуття, комплект документів, що засвідчують особу дитини, стан її здоров'я тощо.

Зрозуміти специфіку сучасного феномена дитячої бездоглядності і безпритульності в Україні дозволить аналіз соціально-педагогічного портрета дітей, які більшість свого часу проводять на вулиці чи живуть там: віковий склад, особливості сімейного оточення, звичок та способу життя, міжособистісних стосунків тощо.

За основною «проблемою» бездоглядних та безпритульних дітей умовно можна об'єднати у такі групи: діти, які пережили насильство, жорстоке поводження в сім'ї, були залучені до найгірших форм праці; загублені/підкинуті діти; діти із наркотичною залежністю; діти - жертви секс-бізнесу; діти з особливими потребами (фізичні вади; психічні вади -

94

затримка психічного розвитку, розумова відсталість; психіатричні вади); ВІЛ-інфіковані діти; діти з дєвіантною поведінкою; діти, котрі переживають конфлікт з однолітками, дорослими в навчальних закладах та ін.

За власною ініціативою діти йдуть з дому починаючи з 6 - 7 років. За станом на початок 2009 p., найбільш численну групу серед вихованців притулків для дітей становля ть діти віком від 7 до 14 років (57% від загальної кількості вихованців закладів соціального захисту), діти віком від 3 до 6 років становлять 18%, 15-18-річні - 25%. Зараз серед безпритульних і бездоглядних дітей порівняно з 1990-ми pp. спостерігається збільшення частки підлітків і зменшення частки (і кількості) дітей до 14 років, що може бути пов'язане з покращенням роботи з профілактики безпритульності, збільшенням кількості прийомних сімей та ДБСТ, розвитком в Україні національного усиновлення, а також демографічними проблемами. Розподіл за статтю вказує на те, що частка хлопців вища, ніж частка дівчат, і становить приблизно 65% до 35% відповідно.

Бездоглядні та безпритульні діти, які виховуються в умовах вулиці, активно мігрують з регіону в регіон. Характерним є й те, що більше 80% безпритульних дітей - це жителі міст; сільські діти становлять близько 20%. Але в останні роки кількість дітей-втікачів із сільської місцевості поступово почала зростати, що говорить про загострення соціальноекономічної кризи на селі загалом і кризи інституту сім'ї зокрема [337].

Як правило, батьки бездоглядних і безпритульних дітей ведуть асоціальний (у тому числі аморальний) спосіб життя, мають проблеми із законом. Головною ознакою соціального неблагополучия сімей, з яких діти йдуть на вулицю, є алкоголізм батьків. Із благополучних сімей дитина йде з дому на вулицю на ґрунті конфліктів з батьками переважно у період кризи перехідного віку - 12-13 років.

Перебуваючи на вулиці, діти (і перш за все безпритульні) часто не доїдають, що, безумовно, є фактом порушення прав, передбачених Конвенцією ООН про права дітей. Нерідко діти харчуються недоїдками в кафе та по смітниках. Щоб прогодуватися, переважна більшість дітей просять незнайомих людей, щоб їм купили поїсти. Забезпеченість одягом, дотримання дитиною особистої гігієни залежить від того, чи є в неї сім'я, який її матеріальний статок, чи схильні до асоціальної поведінки батьки. Взимку кожен третій мерзне постійно або періодично.

Як зазначає дослідниця проблем бездоглядності й безпритульності дітей В. М. Оржеховська [270, с. 8], «внаслідок некерованого середовища «дітей вулиці» інституціаілізується девіантна поведінка підлітків, аморальність сприймається якданість, а вміння обійти закон цінується більше, аніж його дотримання». Такі дії характеризуються дітьми даної

95

категорії як нормальні для них, а до того ще й необхідні для виживання. Процес «здобуття» грошей «дітьми вулиці» має різні полюси - соціально негативний і соціально позитивний. Серед соціально негативних форм заробітку: випрошування милостині, жебракування, крадіжки, продаж краденого, дрібний рекет, відбирання грошей в інших дітей, надання сексуальних послуг. До соціально позитивних належать: підробітки на бензоколонках, миття машин, збирання пляшок, макулатури, металевого брухту, допомога за винагороду, підробітки вантажниками в магазинах.

Пішовши з дому від утисків та жорстокості батьків, бездоглядні діти на вулиці часто можуть стати жертвами насильства, пограбування, образи, небезпеки. Ночують безпритульні діти, де пройдеться. Деякі з них мають постійне місце на горищі, у підвалі тощо.

За свідченням експертів, бездоглядні і безпритульні діти втягуються в сексуальні відносини дуже рано. Перший сексуальний досвід вони набувають у 12-13 років, що раніше, ніж у середньому для школярів. Умови (бруд теплотрас, підвалів тощо), атмосфера бездуховності, відсутність статевого виховання, токсикоманія, вживання алкогольних напоїв аж ніяк не сприяють романтичності міжстатевих відносин. Відповідно в дітей формується приземлене й брутальне ставлення до стосунків чоловіка і жінки.

Здоров'я дітей, які живуть на вулиці, є досить слабким, усі хвороби в основному мають занедбану або хронічну форму, тому що в таких дітей відсутня мотивація щодо збереження власного здоров'я; вони часто не звертаються до лікарів, займаються самолікуванням, ведуть асоціальний спосіб життя. Гострою проблемою є вживання наркотиків (за результатами досліджень 2% з «дітей вулиці» вживають наркотики 1 - 2 рази на тиждень, 3% - практично щодня) [6, с. 3].

Психолого-педагогічні особливості бездоглядних та безпритульних дітей відображаються в широкому спектрі особистісних деформацій. Таких дітей відрізняють:

1. Емоційні порушення (агресивність, конфліктність, тривожність, імпульсивність, девіації, некерованість емоцій).

2.Інтелектуальні порушення (низький рівень сформованості пізнавальних процесів - нестійкість мислення, уваги, пам'яті та ін.; низький рівень навчальної мотивації).

3.Соціальні порушення (проблеми в стосунках з однолітками, особами протилежної статі; експлуатація іншого; деформація стосунків з батьками (дорослими)).

При тривалій відсутності уваги і контролю з боку батьків, школи та інших соціальних інститутів суспільства ці порушення, на жаль, призводять до незворотнихзмін особистості дитини, формування так званої антисоціальної особистості.

96

Спотворення ціннісних орієнтацій бездоглядних та безпритульних дітей відображається у мотивах поведінки трьох видів: 1) вузько споживацькі прагнення; 2) бажання розважитися, показати силу, спритність, сміливість, власного самоствердження в очах оточуючих; 3) бажання здобути кошти для придбання алкоголю, цигарок; мстивість, озлоблення, хуліганство.

Відмітною рисою бездоглядних та безпритульних дітей є відсутність мотивів, пов'язаних із більш-менш віддаленим майбутнім. їх емоційний стан і поведінка визначаються головним чином подіями сьогодення. Це проявляється у небажанні, навіть у разі гострої необхідності, замислюватися над своїм професійним самовизначенням, подальшими життєвими планами.

Для бездоглядних та безпритульних дітей характерними є знижена емоційна чуйність, різка зміна настрою, яка нерідко переходить в агресивність стосовно оточуючих, послаблене відчуття сорому. Вони байдуже ставляться до переживань інших людей, проявляють нестриманість у спілкуванні, грубість у поведінці, неврівноваженість. Як правило, вже з раннього віку вони довго залишалися наодинці, досить часто терпіли побої та знущання, що й призвело до втрати дитиною відчул_я психологічної захищеності, вироблення індиферентного ставлення до почуттів інших та нерозвиненості вміння співчувати, відсутності прагнень до єднання з оточуючим світом [176].

У бездоглядної та безпритульної дитини, як правило, спотвореним є уявлення про саму себе, власну цінність та гідність, що суттєво впливає на адекватність самооцінки, розвиток самопізнання. Вона легко сприймає спотворені цінності асоціального угруповання.

Можна цілком обґрунтовано стверджувати, що стосунки безпритульних дітей з близькими родичами зруйновані, вони не відчувають себе потрібними, захищеними. Труднощі в спілкуванні викликають у дітей відчуття незадоволеності, яке вони компенсують по-різному. Так, молодші підлітки прагнуть принизити цінність спілкування, вони підміняють його агресивними діями або зануренням у світ уявних образів, власних фантазій, які дорослі нерідко сприймають як брехливість. У старшого підлітка реакція на деформації у спілкуванні також виявляється в різних варіантах. Перший варіант -ізоляція- прагнення піти, уникнути спілкування, контакту як з дітьми, так і з вихователями. Другий варіант - опозиція, яка характеризується неприйняттям пропозицій та вимог; що йдуть від тих, хто оточує неповнолітнього, навіть якщо вони вельми доброзичливі. Опозиція виражається в демонстративних діях негативного характеру. Підліток не приймає ті норми, до яких звикли дорослі та в рамки яких вони хочуть його поставити. Третій варіант - агресія - прагнення до руйнування відносин і предметного середовища, до дій, спрямованих на заподіяння

97

фізичної або психологічної шкоди, збитку. Вона супроводжується гнівом, ворожістю, ненавистю, імпульсивністю, дратівливістю, невмінням стримувати себе. Дитина шукає вихід внутрішньої напруги в бійках та агресивних проявах [404, с. 159-160].

Упідлітків, які мають відхилення в поведінці, спостерігається спотворене або звужене уявлення про світ, інтелектуальні інтереси бездоглядної дитини є бідними, учбові уміння і навички - нерозвиненими.

Усередовищі безпритульних та бездоглядних дітей, які вихову ються в умовах вулиці, цінують фізичну силу, спритність, злість, владу над іншими, уміння знайти вихід з будь-якого становища, пристосуватися до будь-яких умов, тримати язик за зубами. Бродяжачи, багато хто з них пізнає смак легкої наживи.

Шляхи для власної самореалізації бездоглядні і безпритульні діти знаходять у різних вуличних об'єднаннях. За допомогою соціологічних досліджень визначено приблизний кількісний склад дітей, котрі входять до таких об'єднань. Серед усіх респондентів: членами групи, котра налічує 1-3 особи, назвалися 19%; перебувають у групі з 4-5 осіб також 19% дітей; до угрупування чисельністю 6 - 9 осіб входить іще 19%; проводять свій часу групі однолітків чисельністю 10-15 осіб 17%; до переважно великих об'єднань (16 осіб і більше) віднесли себе 6% опитаних дітей. На самоті залишається 20% дітей, що перебувають у стані бродяжництва [337].

Отже, бездоглядні та безпритульні діти характеризуються стійкими порушеннями психоемоційної сфери, відхиленнями в соціальній поведінці та спотворенням групових норм взаємодії. Проте, варто ще раз наголосити, що не всі вони мають антисоціальну особистість, а відповідно не можна сприймати усіх бездоглядних та безпритульних дітей як антисоціальних.

Як правило, об'єднує їх лише переживання стану кризи, що викликане сімейними конфліктами, асоціальним способом життя родини, раптовою втратою близької людини тощо.

Бездоглядні та безпритульні діти є найуразливішою підгрупою щодо забезпечення прав. Після виявлення такої дитини державні організації зживають усіх необхідних заходів задля покращення їх становища: влаштування у заклади соціального захисту, повернення в біологічну сім'ю, надання, в разі потреби, статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, що гарантує повне державне утримання, тощо.

Психологічний та соціально-педагогічний портрет дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, доповнює інформація щодо їх правової культури. Як зазначається в Державній доповіді про становище дітей в Україні (за підсумками 2002 p.), значно нижчий рівень поінформованості щодо прав спостерігається серед дітей, які опинилися у складних життєвих

98

обставинах. З-поміж дітей з особливими потребами, дітей-ромів і мігрантів, дітей з неблагополучних і багатодітних сімей взагалі нічого не знає про свої права кожен п'ятий. Серед дітей - вихованців закладів для дітейсиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, більше третини (36%) опитаних не змогли назвати права, які вони знають. Не може не привернути увагу те, що 13% дітей вихованців таких закладів взагалі вважають, що в них немає ніяких прав, а лише обов'язки. 12% опитаних виявили цілковитий правовий нігілізм, зазначивши у відповідях, що дітям не потрібні знання про власні права - життя дитини не зміниться від того, знатиме вона свої права чи ні (опитано 293 особи) [103, с. 34].

Слід підкреслити, що серед дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, удвічі більше, ніж серед дітей із функціонально спроможних сімей, таких, котрі відзначили, що стикалися з порушенням своїх прав. Особисто зазнавали порушення своїх прав майже третина опитаних (30%), ще третина (33%) самі бачили, як порушувалися права дітей. Лише 1% дітей цієї груп вважають, що права дітей в нашій країні не порушується, а п'ята частина взагалі не змогла висловитися з цього приводу.

Проаналізувавши анкети вихованців дитячого будинку «Любисток» с. Нові Петрівці Вишгородського району Київської області (липень 2006 p.), вдалося з'ясувати:

-переважна більшість опитаних зазначили, що їм найбільше не вистачає доброго ставлення оточуючих та можливості вільно висловлювати власну точку зору;

-великі надії і сподівання у вирішенні своїх проблем ці діти вже не покладають на батьків чи родичів - вони сподіваються на директора дитячого будинку, вірять у його мудрість і справедливість; водночас надії вихованців дитячого будинку переважно пов'язані із відновленням родинних стосунків чи проживанням у новій сім'ї;

-незважаючи на пережитий негативний досвід, інші обставини, діти прагнуть частіше відвідувати рідних чи людей, котрі ними опікуються.

Те, що права дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, порушуються найбільшою мірою, представники підростаючого покоління України усвідомлюють. За результатами дослідження КП «Центр моніторингу столичної освіти» (2009 p.), найбільш вразливі у нашому суспільстві, на думку учнів та педагогів загальноосвітніх навчальних закладів м. Києва, є бездоглядні і безпритульні діти, їх права порушуються найчастіше. Так вважають 55,7% учнів, 50,6% представників адміністрації і 47,5% вчителів. 42,7% учнів зазначають, що найчастіше порушуються права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; 36% - дітей, схильних до скоєння правопорушень; 33,6%-дітей з особливими потребами (дітей-інвалідів) (див. рис. 2.4).

99

Усіх без винятку дітей

Дітей із багатодітних і малозабезпечених сімей

Дітей із неповних сімей

Дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Дітей, схильних до правопорушень

Дітей з особливими потребами

Бездоглядних і безпритульних дітей

Учні

Вчителі

Адміністрація

55,7

Рис. 2.4. Розподіл відповідей респондентів на

запитання

«Права

яких дітей порушуються

найчастіше?», %

(за дослідженням

КП «Центр моніторингу

столичної

освіти», 2009 р.)

 

100

 

 

На основі зроблених вище проміжних висновків стосовно характеристики дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, як вразливої соціальної групи щодо реалізації своїх прав можна підсумувати:

-складні життєві обставини не сприяють гармонійному розвитку, задоволенню потреб та інтересів дітей, забезпеченню їхніх прав;

-комплексною складною життєвою обставиною для дітей є відсутність сприятливого сімейного середовища, бо в цьому разі порушується захисне право дітей - право на зростання в «сімейному оточенні в атмосфері щастя, любові й розуміння» (Преамбула до Конвенції ООН про права

дитини; статті 5, 7, 8, 9, 10, 18, 21, 25); - у дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, як правило,

порушуються права на: здоровий розвиток (стаття 6 Конвенції ООН про права дитини); збереження індивідуальності (стаття 7, 8); захист від зловживань та недбалого поводження (стаття 19); гідний рівень життя (стаття 27); захист від найгірших форм дитячої праці, різних форм експлуатації (стаття 32); недискримінацію (статті 2, ЗО); всебічну участь у культурному і творчому житті (стаття ЗО) та ін.;

-емоційна прив'язаність дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, до батьків втрачена або ослаблена;

-цінності, смисл життя таких дітей, як правило, визначається умовами проживання в сім'ї, суспільстві;

-серед цінностей у дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, на першому місці - щасливе сімейне життя; далі - красиве й легке життя, свобода. Водночас ці цінності видаються недосяжними, що породжує внутрішній конфлікт, стрес, кризу;

-особливістю дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, є уява про щастя як переживання емоційного комфорту, пов'язаного із задоволенням соціогенних потреб. Досвід переживання самотності мають близько 70% таких дітей [491, с. 35-39];

-характерним станом дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, є безпорадність, спричинена неможливістю змінити стосунки

збатьками, іншими дорослими й однолітками, неможливістю приймати самостійні рішення чи робити вибір тощо. Переживання безпорадності актуалізує страхи, тривожність, відмову від пошуку шляхів подолання життєвої скрути;

-діти, які опинилися у складних життєвих обставинах, мають низьку соціальну активність, схильні бути непомітними через недовіру до інших;

-насамперед через відсутність підтримки від батьків чи неочікування допомоги з боку інших дорослих найчастіше порушуються права бездоглядних та безпритульних дітей, дітей-сиріт га дітей, позбавлених батьківського піклування.

101

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]