Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BD-КН1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
7.07 Mб
Скачать

Глава 1. Основи теорії баз даних

1. Місце та роль баз даних та баз знань в інформаційних системах

1.1 Історія розвитку інформаційних технологій

Здавна людина користувалася інформацією і наполегливо шукала шляхи зберігання та передавання її іншим людям. Завдяки необхідності обмінюватись інформацією виникла мова. Спроби збереження інформації викликали появу письма. Носіями інформації спочатку слугували природні об‘єкти, як-то мушлі, камінці, зарубки на дереві або камені. Що ж таке інформація? Інформацією будемо називати сукупність відомостей про факти, об’єкти, події та ідеї, що може бути відображена як сукупність символів-образів на носії. Інформація - незвичайний ресурс, споживання якого не зменшує його кількості , хоча невблаганний плин часу може зробити інформацію застарілою, що позначається на її якості. Процес збирання, розмноження, зберігання, пошуку і обробки інформації будемо називати інформаційною технологією.

Розрізняють чотири періоди розвитку інформаційних технологій.

  1. “Ручна” інформаційна технологія. Існувала і розвивалася до другої половини ХІХ сторіччя.

  2. “Механічна” інформаційна технологія панувала до 40-50 років ХХ сторіччя - засоби: друкарська машинка, арифмометри, телефон, радіо, модифікувався поштовий зв’язок. На цьому формувались сучасні організаційні структури в економіці.

  3. “Електрична” інформаційна технологія(електричні друкарські машинки, копіювальні машини, портативні диктофони, телетайп, рахувальні машини) . Підвищилась якість, кількість, швидкість обертання документів.

  4. Комп”ютерна інформаційна технологія виникла з появою ЕОМ і периферійної техніки.

  • Перший етап (1950-1960 рр.) Використання великих ЕОМ. Концепція: машина робить те, що не може людина. Головне завдання інформаційної технології – підвищити ефективність обробки інформації на основі формалізованих алгоритмів. В Україні в 1951 році під Києвом у селищі Феофанія була створена Сергієм Олександровичем Лєбєдєвим перша в континентальній Європі обчислювальна машина МЕСМ. Потім була введена в дію серійна машина М-20, під керівництвом В.М. Глушкова розроблялися машини “Днєпр”, “МІР”. До машин першого покоління також відносяться вітчизняні машини серії ЄС ЕОМ, “Урал”, "НАІРІ" і т.п. В масове виробництво була введена вже ЄОМ БЕСМ, в тому числі у 1967 році БЕСМ-6, що являла собою машину другого покоління.

  • Другий етап (1960-70 рр.) характеризується випуском міні – ЕОМ (СМ-1,2,3,4, “МІР”, СМ-1800,1600,1300). Концепція: все, що можна запрограмувати робить ЕОМ. Критерій ефективності - ефективність програмування. Виникає проблема програмної сумісності продуктів більш ранього покоління з технічними і програмними засобами наступного.

  • Третій етап (1970-1990рр.) – нова , непаперова інформаційна технологія. Базується на використанні ПЕОМ. Основа - розподільна комп’ютерна технологія, дружнє до користувача програмне забезпечення, розвинуті комунікації, що забезпечують зв’язок між користувачами. Концепція: автоматизувати все, що можна описати, щоб дати доступ до ПЕОМ непідготовленому користувачу без участі програмістів. На перший план виходить розробка інструментальних засобів.

Ознаки сучасної інформаційної технології:

  1. Інформаційна підтримка на всіх етапах проходження інформації на основі інтегрованої БД, яка передбачає єдину уніфіковану форму представлення, зберігання, пошуку, відображення, відновлення та захисту інформації.

  2. Безпаперовий процес відпрацьовування документів.

  3. Інтерактивний (діалоговий) режим роботи з великими можливостями впливу фахівця (не програміста) на процес обробки даних.

  4. Можливості групової (колективної) співпраці на базі локальних та глобальних мереж.

  5. Можливості гнучкої і оперативної перебудови форм і способу представлення інформації та автоматизація розвитку БД.

  6. Робота користувача в режимі маніпулювання даними, а не програмування.

  • Четвертий етап (1990- 2005рр.) - інформаційна революція. Цей етап характеризується інформаційним бумом. Зберігаються риси нової інформаційної технології, але набувають стрімкого розвитку засоби зв‘язку на основі цифрової комп‘ютерної техніки: факсмодеми, мобільний зв‘язок з можливістю виходу в інтернет, SIP - телефонія і т.п. В якості концепції для новітньої інформаційної технології можна вивести гасло: " Доступ до потрібної інформації для кожного будь де і будь коли", тобто відстежується тенденція до інформаційного єднання світу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]