Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BD-КН1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
7.07 Mб
Скачать

3. Проектування фізичної моделі даних в erWin

3.1. Основні визначення та поняття фізичної моделі даних

Фізична модель даних в середовищі ERWin будується на основі логічної моделі.

Існує два рівня фізичної моделі даних:

  • Трансформаційна модель;

  • Модель системного каталогу БД у вибраній СКБД.

З нею відбуваються всі операції настроювання моделі на вибрану СКБД. Другий вид фізичної моделі БД відображає результат автоматизованого проектування, тобто структуру БД в термінах вибраної СКБД. Трансформаційну модель БД можна створити з логічної моделі БД ( файл логічної моделі слід відкрити у пакеті ERWin ) шляхом переключення опції “Логічна модель” у опцію “Фізична модель”.

По замовчуванню, логічна модель трансформується у фізичну модель в середовищі СКБД Oracle. Для вибору іншої СКБД слід задіяти діалог Choose Database в меню Database.

Рис. 3.1. Меню вибора бази даних для створення трансформаційної моделі

У вікні Target Server (рис. 3.2) наведено перелік СКБД доступних для генерації системного кода БД. Кожній СКБД відповідає радіо-кнопка, за допомогою якої можна відмітити вибрану СКБД.

Рис. 3.2. Вікно вибору бази даних для створення трансформаційної моделі

Окремо виділені настольні СКБД: Access, FoxPro, Clipper, dBase IV, Paradox. На малюнку виконують настроювання моделі даних на СКБД Access. Наступний крок - вибір версії СКБД. В цьому ж вікні задають тип по замовчуванню для нових, або невизначених колонок.

Для трансформаційної моделі поняття “сутність” трансформується в поняття “таблиця”, поняття “атрибут” в поняття “колонка”. Трансформаційну модель можна редагувати: доповнювати таблицями, таблиці - колонками, змінювати область визначення атрибутів, змінювати типи даних, при чому структура логічної моделі БД залишиться незмінною. Для редагування трансформаційної моделі на рівні таблиць використовується діалог Table Editor, на рівні колонок - Column Editor. Table Editor дає можливість встановлювати властивості таблиць, які відрізняються від тих, що були задані в логічній моделі. Редактори можна викликати з пункту головного меню Edit, або з контекстного меню кожної таблиці. Виклик контекстного меню відбувається при натисканні правої клавіші миші.

  1. 2. Завдання правил валідації, значень по замовчуванню та індексів

Правила валідації - це логічні обмеження на значення атрибутів.

Наприклад: Дата накладної, по якій вже одержано товар не може бути більше поточної, вік людини не перебільшує 150 років, паспорт людина отримує не раніше 16 років, продукти мають певний термін придатності і т.д. Правила валідації допомагають уникнути помилок при введенні даних у базу даних. Вони можуть задаватись у вигляді допустимого інтервала, перелічення значень атрибута, вираза.

Правила валідації встановлюють для колонок таблиць у редакторі Validation Rule. До нього можна звернутися з контекстного меню, що виникає на екрані при натисканні правої клавіші миші, курсор якої знаходиться на відповідній таблиці.

Значення по замовчуванню встановлюються в редакторі Defаult Editor. Виклик його аналогічний виклику редактора валідації. Значення по-замовчуванню встановлюються автоматично у колоноку таблиці при початковому її заповненні. Це може бути поточна дата, нуль, або будь яке інше значення. Значення по-замовчуванню автоматизують введення частини даних.

Індекси у трансформаційній моделі встановлюються автоматично на основі первинних ключів (PK), альтернативних ключів (AK) та інверсних входів (IE). Змінити характеристики індексів, чи задати новий індекс можна у редакторі Index Editor. При створенні індекса автоматично утворюється індексний файл, назва якого складається з : "Х" + ім‘я ключа + ім‘я таблиці, де - ім‘я ключа - Pk - первинного ключа; IFn - зовнішнього ключва; AKn - альтернативного ключа, IEn - інверсного входу.

Для первинного та альтернативних ключів забороняється повторення значень для забезпечення їх унікальності. Для зовнішніх ключів та інверсних входів повторення значень дозволяється. Редактор Index Editor вміщує наступні закладки:

Members - дозволяє включити додаткові колонки до складу

індексу;

Access - відповідає обраній СКБД. В залежності від СКБД в цій закладці можна задати параметри об‘єктів фізичної пам‘яті. Якщо СКБД підтримує кластеризовані, або кластерізовано-хеширувані індекси, то їх вказують у цій закладці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]