Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BD-КН1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
7.07 Mб
Скачать

Вирази.

В якості виразів можна використовувати:

  • ім’я стовпця;

  • ім’я функції;

  • символьні константи;

  • оператор CASE;

  • підзапити.

Приклад. SELECT ( First Name + Last Name ) AS Автор From Authors /* Із таблиці Authors вибираються стовпці з прізвищем та іменем автора, причому, результат трактується як єдине ціле, якому присвоюється псевдонім Автор */.

Оператори:

  • арифметичні;

  • порівняння;

  • конкатенації (об’єднання строкових значень);

  • логічні;

А

рифметичні оператори:

+ – додавання;

- – віднімання;

* –множення; результат числовий.

/ – ділення;

% – залишок від ділення;

О

ператори порівняння:

< Використовуються для порівняння символів, чисел, дат.

< = Повертають значення TRUE або FALSE.

= Призначення – створення умов на значення, встановлення

> = критеріїв вибору записів у запитах і контроль виконання

> програм.

<>

Оператор конкатенації:

+ – об’єднує два текстових значення в один символьний рядок.

Логічні оператори:

 (оператор AND – кон’юнкція або ж логічне “і”). Результат TRUE, коли обидва операнди мають логічні значення TRUE .

| (OR – диз’юнція або ж логічне “або”). Результат FALSE, коли обидва операнди FALSE.

 (XOR – виключене “або”). Результат TRUE, коли обидва операнди мають різні логічні значення і FALSE – коли одинакові.

~ (NOT – логічні заперечення “не”). Результат TRUE, коли обидва операнди мають значення FALSE і навпаки.

4.2. Типи даних

Загальна характеристика типів даних.

Тип даних – це характеристика величини, що визначає, яка інформація може зберігатись у змінній і які операції можуть виконуватись над цими змінними. Типи даних для стовпців таблиці зберігається у вигляді постійної характерисстики і в подальшому не можуть змінюватись. Типи даних присвоюються також параметрам і локальним змінним при роботі з процедурами. Ці структури, на відміну від таблиць, зберігаються в пам‘яті.

В MS SQL server 2000 існує 24 типи даних.

Класифікація типів даних:

  • цілочисельні (integers) – int, smallint, tinyint;

  • нецілочисельні (Decimal) – decimal, numeric, float, real;

  • грошові (Money) – money, smallmoney;

  • дати і часу (Date and Time) – datetime,

  • Двійкові (Binary) – binary, varbinary, image;

  • Рядкові ( String) – char, varchar, nchar, nvarchar;

  • Текстові (Text) – text, ntext;

  • Спеціальні (Specials) – timestamp, uniqueidentifier, bit, sysname, cursor.

Цілочисельні типи даних призначені для виконання арифметичних операцій.

Int – 4 байти. (32 біта, 31 – значущі, 1 лівий – знаковий). Діапозон значень – .

Smallint – 2 байти. Діапозон значень – (-32768 +32767).

Tinyin – 1 байт. (беззнакові – додатні ).

Нецілочисельні типи даних:

Десяткові типи еквівалентні, тут р – загальна кількість цифр, s – кількість цифр пілсля коми., кількість байтів залежить від р. p – максимальна кількість цифр – 17, s не має перевищувати р. По замовчанню s=0. Якщо р явно не задане, то воно має змінюватись динамічно в алежності від фактичного значення змінної, яка зберігається. За допомогою функції datalength(ім’я), можна визначити розмір змінної

floal n кількість біт для зберігання мантиси. Максимальне значення n = 53. При – 4 байти – точність 7 цифр, при – 8 байтів – точність 15 цифр.

Real – дійсні числа, що мають дробову частину.

Грошові – числа, що зберігають інформацію про гроші, 4 цифри після крапки.

Money – 8 байтів

Smallmoney – 4 байта

18 символів національних валют, які мають записуватись перед числом.

Приклад: $1000.5

Дати і часу – для збереження інформації про дату і час.

Datetime – 24 – байтових блоки. Перші 4 байти – кількість днів, що пройшли після базової дати – 1 січня 1753 р. В цей день були синхронізовані Григоріанський і Юліанський календарі, що відрізнялись на 11 днів. Другі 4 байти – кількість мілісекунд, що пройшли після опівночі. Цей тип міри зберігати дату в діапазоні 01.01.1753 31.12.9999 з точністю до 3,33 мілісекунд.

Smalldatetime – 2 блоки по 2 байта = 4 байта – кількість днів, що пройшли після 01.01.1900р., 2 байти останні – кількість хвилин що пройшли після опівночі. Діапазон 01.01.1900 6.06.2079р. з точністю до 1 хвилини. Зберігаються дані у спеціальному форматі, а задаються в символьному вигляді: ”mm dd yyyy hh:mm AP/PM”, МS SOL Server 2000 підтримує більш ніж 15 форматів для збереження дати і часу. Щоб не виникало конфліктів, дата скрізь має бути в одинаковому форматі в залежності від країни.

Двійкові – для зберігання блоків двійкових даних.

Binary – для зберігання блоків 1 8000 байтів, n – кількість байтів для зберігання обмеження пов’язане з розміром сторінки – 8 Кбайтів даних. Об’єм, що займає вираз типу binary = (n+4) байтів.

Varbiry – 1 8000 байтів. Об’єм памяті (n+4). Особливість: n визначає максимальну кількість байтів, яка має бути виділена для зберігання даних. Якщо для збереження даних потрібно менше пам’яті, то буде виділено стільки, скільки потрібно. Пам’ять економиться, а час оброблення інформації збільшується.

Image – дозволяє зберігати до 2Г байт даних(231 –1). Пам’ять під такі дані виділяється сторінками. Наприклад, якщо дані займають 25Кб, то для їх збереження буде виділено 32Кб (4 сторінки). Якщо дані дуже малі, то всерівно виділиться 1 сторінка – 8Кб. Такі дані називають “тяжкими”.

Рядкові – для зберігання символьної інформації.

char[(n)] – до 8000 символів в коді ASKII. 1байт для кожного символа, n – кількість зарезервованих байтів для зберігання значень.

Varchar[(n)] – забезпечує зберігання до 8000 символів. n –максимальне можливе значення (верхня межа). Реальний розмір відповідатиме фактичній довжині змінної.

Nchar[(n)] – забезпечує зберігання тексту.

Unikode (У цьому форматі будь якого символа використовується 2 байти, що забезпечує підтримку 65536 символів). Це дає можливість зберігати тексти будь якою національною мовою. Оскільки максимальна довжина 8000 байтів, то можна зберігати до 4000 символів в коді Unikode. Для збереження даних вводиться (n2) байтів, незалежно від реального розміру даних. Nvarchar[(n)] аналогічний типу nchar, але виділяється пам’ять по факту – стільки, скільки потрібно для збереження даних у форматі Unikode.

Текстові – для зберігання даних надто великого розміру.

Text – забезпечує зберігання блоків текстових даних розміром до 231-1 символів (2147483647). Для збереження одного символа відводиться 1 байт. Навіть при використанні кодових сторінок з 2-х байтовим представленням символів дані типу text зберігаються в 1-байтовому представленні.

ntext – відмінність від text: забезпечує роботу з 2-х байтовим представленням символів. Можна зберігати символи на будь якій національній мові.

Робота з текстовими даними відрізняється від роботи з усіма іншими даними. Текстові дані відносять до “тяжких”. Для них існують спеціальні функції і команди. Не допускається створення змінних типу text, ntext i image.

Спеціальні типи даних.

timestemp (тимчасовий штамп) – призначений для відслідковування змін рядків таблиць БД. Якщо в таблиці визначити стовпець для даних типу timestemp, то відразу ж після вставки нового чи зміни існуючого рядка у стовпці цього типу зміниться значення лічильника. Безпосередньо ввести значення в стовпець з типом даних timestemp неможливо. Ці значення змінює лише MS SQL server, вони означають послідовність операцій, виконаних ним. Значення зберігаються у фарматі Varbinari(8), допустимі значення NULL. В таблиці можна визначити лише один стовпець типу даних timestamp, поточне значення поля відображається у глобальній змінній @@dbts. Для посилання на цю змінну викоростовують інструкцію SELEСT@@dbts.

Ingueidentifier – 16-байтове шіснадцятерічне число, що являє собою глобальний унікальний індикатор. Цей тип даних зручно використовувати для забезпечення унікальності рядків таблиць при роботі з БД, розміщених на різних серверах. Існує спеціальна функція NEWID(), яка генерує новий унікальний ідентифікатор (унікальность в межах планети). Для генерації ідентифікатора використовується номер сітьової карти і поточне значення у мілісекундах.

Bit – використовується для зберігання інформації, яка може бути представлена у двох станах. Дані типу bit зберігаються в одному біті, можливі значення – 0 і 1. Якщо елементу типу віt присвоїти будь-яке значення, відмінне від 0 або 1, то збережеться (сформується) значення 1. За допомогою одного байта можна задати до 8 стовпців таблиці, що мають тип даних bit. Стовпець, що має тип даних bit, не може бути індексом.

sysname – використовується для визначення даних стовпців у системних таблицях. Цей тип не використовується для визначення типу даних стовпців таблиць користувача. Для користувача аналогом типу sysname являється тип varchar(30).

cursor – викоритовується при роботі з курсорами в якості абстрактного вказівника, якому пізніше буде поставлено у відповідність конкретний набір даних. Використовується при роботі з продцедурами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]