Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BD-КН1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
7.07 Mб
Скачать

6. Робота з таблицями бази даних

6.1. Способи створення та модифікації таблиць

У СУБД MS SQL Server 2000 формою зберігання даних є таблиці. У даній системі передбачено такі види робіт з таблицями: створення, модифікація, заповнення даними, отримання заданої інформації і знищення. Працювати з таблицями можна одним із способів: за допомогою додатка Enterprise Manager або ж мови Transact-SQL.

Існує 3 способи створення таблиць:

  1. за допомогою генерації БД з ERwin (або іншого CASE-засобу);

  2. за допомогою MS SQL Enterprise Manager;

  3. за допомогою Transact-SQL.

6.1.1. Створення таблиці за допомогою Enterprise Manager

Для того щоб створити таблицю, слід запустити Enterprise Manager і вибрати сервер, з яким будемо працювати. Потім треба відкрити ту БД, до якої потрібно додати нову таблицю. Для цього слід виділити компонент Tables (таблиці), клацнути по ньому правою кнопкою миші і вибрати у контекстному меню пункт New Table (нова таблиця), або ж натиснути кнопку New на панелі інструментів. З'являється діалогове вікно, у якому потрібно задати ім'я нової таблиці.

Після задання імені таблиці можна приступати до формування її структури. При створенні нового стовпця таблиці необхідно для нього визначити тип даних. Тип даних задається за допомогою списку стовпця, що розкривається, Datatype (тип даних) діалогового вікна. Використання списку гарантує вибір тільки допустимого типу даних. На підставі обраного типу даних автоматично визначається атрибут Length (довжина), а в необхідних випадках також Precision (точність) і Scale (масштаб).

Крім імені стовпця і приписаного йому типу даних тут же можна визначити і деякі інші параметри:

  • Allow Nulls – можливість ігнорувати введення значення в стовпець;

  • Default Value – значення за замовчанням, записане в стовпець;

  • Identity – цей атрибут може бути встановлений лише при створенні й означає, що при додаванні в таблицю рядка не потрібно вводити ніякого значення в стовпець, оскільки значення для нього вводяться автоматично шляхом додавання значення в попередньому стовпці зі збільшенням, зазначеним у властивості Identity Increment;

  • Rowguidcol – ключове слово, яке вказує, що новий стовпчик визначає глобальний унікальний ідентифікатор. Тип даних в цьому випадку повинен бути uniqueidentifier. Його можна вказати тільки для одного стовпчика таблиці.

У таблиці повинен бути визначений принаймні один стовпець. Усього може бути визначено до 1024 стовпців. Крім цього є обмеження на довжину рядка, що не може бути довше 8060 байтів. Після створення таблицю треба зберегти.

6.1.2. Створення таблиці за допомогою Transact-sql

Загальний формат команди створення таблиці за допомогою Transact-SQL:

CREATE TABLE ім'я_таблиці ({визначення_стовпця})

де стовпці визначаються в такий спосіб: <визначення_стовпця> :: = { ім'я_стовпця тип_даних }

[ NULL I NOT NULL ]

[ IDENTITY [(початок, збільшення ]}

[ NOT FOR REPLICATION ] ] ]

[ ROWGUIDCOL ]

Приклад створення таблиці під назвою Information.

Transact-SQL можна реалізувати у редакторі Query Analyzer (рис.6.1):

Рис. 6.1. Створення таблиці у редакторі Query Analyzer

Після написання тексту скрипта у вікні Query Analyzer слід запустити цю команду на виконання. Якщо вона виконалася успішно, отримаємо повідомлення «completed successfully». Створену таблицю можна переглянути у вікні Enterprise Manager.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]