Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BD-КН1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
7.07 Mб
Скачать

3.3. Бібліотеки

Клієнтські мережеві бібліотеки поставляються разом є ПЗ клієнта MS SQL Server. Рівень мережевої бібліотеки розроблений для того, щоб приховати деталі мережевого з’єднання з MS SQL Server. Комп’ютери клієнтів мають мережеву бібліотеку по замовчанню, яка використовується, якщо немає запитів до специфічної мережевої бібліотеки.

Серверні мережеві бібліотеки поставляються разом з ПЗ сервера БД MS SQL Server. MS SQL Server використовує їх для “прослуховування” клієнтських підключень. Клієнтська мережева бібліотека, яка організовує з’єднання, повинна узгоджуватись з серверною мережевою бібліотекою, яка приймає з’єднання. На комп’ютері клієнта і на комп’ютері сервера повинен використовуватись один і той самий мережевий протокол.

3.4. Дослідження об'єктів бд за допомогою засобу Enterprise Manager

Enterprise Manager є додатком, що інтегрується в консолі управління Microsoft (Microsoft Management Console – ММС) та включає значну частину засобів управління мережними серверними додатками Windows. Програма MS SQL Server Enterprise Manager є головним управляючим додатком, призначеним для створення і підтримки баз даних, а також для управління ними. Enterprise Manager дозволяє виконувати різні задачі адміністрування, проектування і створення бази даних. Вона має графічний інтерфейс та дозволяє користувачу виконувати такі задачі, як створення резервної копії бази даних, запуск призначеного завдання, створення і управління обліковими записами користувачів, а також виведення різних графіків і діаграм.

В лівій панелі програми MS SQL Server 2000 Enterprise Manager відображається деревовидний список, що включає встановлені на даний момент бази даних MS SQL Server 2000. За допомогою Enterprise Manager користувач може не тільки проглянути їх назви, але і визначити об'єкти, що містяться в них, включаючи таблиці, мережеві процедури, користувачів, тощо.

Enterprise Manager є своєрідним "центром управління" встановленим екземпляром MS SQL Server 2000. Більшість додаткових засобів MS SQL Server 2000 можуть бути завені безпосередньо з Enterprise Manager, включаючи майстер імпорту і експорту (Import and Export] і засіб створення запитів (Query Analyzer).

Enterprise Manager є додатком, що настроюється. Можна змінити заданий за замовчанням стан піктограм (аналогічно провіднику Windows), відобразити приховані або системні об'єкти, а також внести корективи в спосіб реагування SQL Server 2000 на клацання мишею (відобразити запрошення на введення імені користувача, запустити сервер і т.п.).

3.5. Виконання запитів до бази даних за допомогою засобу Query Analyzer

Додаток Query Analyzer дозволяє виконувати запити Transact-SQL безпосередньо до БД. За допомогою цього засобу можна, наприклад, отримати інформацію з таблиці за допомогою оператора SELECT, виконати мережеву процедуру або ж створити образ (VIEW) через Transact-SQL.

Слід зазначити, що цим функціональні можливості Query Analyzer далеко не вичерпуються. Результати виконання запиту можуть бути проглянуті у формі таблиці або тексту. Проглянувши результат виконання запиту у формі таблиці, його можна зберегти у вигляді розділеного списку, що ідеальним чином підходить для експорту результату запиту в статистичний пакет (наприклад, Excel) з метою побудови діаграми або проведення подальшого аналізу.

Query Analyzer дозволяє створити план виконання запиту Transact-SQL. План виконання необхідний для проведення аналізу запиту з метою оптимізації його самих ресурсоємних частин. Слід зазначити, що оптимізація запиту проводиться з умовою збереження всіх найважливіших його результатів.

До складу Query Analyzer входить майстер Index Tuning Wizard, який аналізує використані в запиті індекси. На основі проведеного аналізу Index Tuning Wizard робить висновок про необхідність додавання до використаних в запиті таблиць додаткових індексів з метою підвищення продуктивності.

Ще одним засобом, що входить до складу Query Analyzer, є синтаксичний аналізатор коду Transact-SQL, який перевіряє синтаксис записаних виразів перед їх виконанням (в цьому значенні синтаксичний аналізатор подібний компілятору). Використання синтаксичного аналізатора допомагає виявити синтаксичні помилки у виразах Transact-SQL до їх виконання.

Мабуть, найкориснішим нововведенням Query Analyzer, що з'явився в MS SQL Server 2000, є підтримка деревовидного списку об'єктів. І хоча такий список – річ для MS SQL Server не нова (він уже підтримувався в Enterprise Manager), в Query Analyzer цей елемент управління з'явився вперше, отримавши назву Object Browser (Оглядач об'єктів). Додавання деревовидного списку об'єктів до інтерфейсу Query Analyzer значно спростило процес побудови запитів Transact-SQL.

Object Browser дозволяє переглядати не тільки підтримувані конкретним сервером MS SQL Server 2000 БД, але і відповідні вибраній БД таблиці, представлення, серверні процедури, користувачів, тощо. Для спрощення роботи у MS SQL Server 2000 є деякі нововведення у порівнянні з попередніми версіями. Наприклад, для того, щоб створити простий запит до таблиці, слід всього лише клацнути на цій таблиці правою клавішею миші і вибрати з контекстного меню одну з команд: Select (Вибрати), Insert (Вставити), Update (Відновити) або Delete (Видалити). З'явиться вікно, що містить відповідно до вибраної команди код, що згенерував Transact-SQL (для запитів відповідного типу також згенерують всі типи даних).

Для підвищення функціональності призначеного для користувача інтерфейсу Microsoft включила в Object Browser набір найпоширеніших шаблонів коду Transact-SQL: створення БД (Create Database (Створити базу даних)), таблиць (Create Table (Створити таблицю)), збережуваної процедури (Create Stored Procedure (Створити збережувану процедуру)), тощо. Для того, щоб переглянути повний список доступних шаблонів, слід всього лише клацнути на закладці Templates (Шаблони), яка знаходиться в нижній частині вікна Object Browser. Вибравши потрібний шаблон та клацнувши на ньому двічі (або клацнувши правою кнопкою миші і вибравши з контекстного меню команду Open (Відкрити)), створиться нове вікно з кодом Transact-SQL. Все, що залишається зробити – замінити залишені порожніми поля їх реальними значеннями, після чого запит повністю готовий до виконання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]