Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BD-КН1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
7.07 Mб
Скачать

Групи файлів.

Файли БД MS SQL server 2000 об’єднується в групи. Це робиться з метою збереження даних таблиць або ж їх окремих стовпців у певних файлах. По замовчанню в БД створюється одна група і всі файли зберігаються в ній. При створенні груп дані розділяють за інтенсивністю їх використання, оновлення, тощо. В одній групі, зазвичай, розміщують дані, які разом не використовуються.

Існують такі групи файлів:

  • основна група файлів (Primary File Group). Вона містить основний файл БД. До неї автоматично включаються усі файли, не внесені до жодної групи;

  • група файлів користувачів (User File Group). Містить додаткові файли БД, такої групи може не бути жодної.

  • група файлів по замовчанню (Default File Group). Ця ознака присвоюється одній із створених в БД груп. В ній зберігаються файли, не віднесені до жодної із груп. Відразу після створення БД основну групу призначають в якості групи по замовчанню. Потім її можуть переустановити.

Будь-які групи можуть встановити режим «read only» – лише для читання. У цьому режимі не допускається виконання ніяких змін. Зазвичай, такий режим встановлюють для архівних файлів, тобто для забезпечення захисту від несанкціонованого доступу. Їх доцільно об‘єднати в одну групу.

Питання до теми

  1. Яку архітектуру має БД MS SQL server 2000?

  2. Які Ви знаєте групи файлів?

  3. Які види файлів БД Вам відомі?

  4. Які Ви знаєте рівні представлення БД?

  5. Які компоненти складають логічну структуру БД?

  6. Що собою являє фізична структура БД?

  7. Які Ви знаєте групи файлів?

  8. Яку інформацію містить файл журналу транзакцій?

3. Програмне забезпечення ms sql Server 2000

MS SQL server 2000 має серверне та клієнтське програмне забезпечення (ПЗ).

3.1. Програмне забезпечення сервера бд.

ПЗ сервера БД обробляє запити, що ініціалізуються на виконання програмним забезпеченням клієнта, і відсилає результат назад до відповідної БД клієнта. До ПЗ сервера відносяться ядро SQL Exeсutive і SQL Server. ПЗ сервера складається із кількох рівнів.

  1. Серверний рівень мережевої бібліотеки – приймає з’єднання від клієнта.

  2. Сервіси відкритих даних (Open Data Services) – це API для розроблення ПЗ сервера БД.

  3. Ядро БД MS SQL Server (для зв’язку зклієнтом) – додаток Open Data Services. MS SQL Server зв’язується з клієнтом через Open Data Services, приймаючи при цьому запити і повертаючи результати.

3.2. Програмне забезпечення клієнта бд

ПЗ клієнта БД під’єднується до ПЗ сервера БД, робить запит, отримує результати, потім обробляє їх, наприклад, виводить на екран. (SQL Enterprise Manager і Microsoft Access – приклади ПЗ клієнта БД, яке з’єднується з БД MS SQL Server).

Комп’ютер сервера запускає ПЗ сервера БД MS SQL Server, а також може запускати ПЗ клієнта БД MS SQL Server.

ПЗ клієнта БД складається із декількох рівнів, або ж компонентів. Користувач напряму взаємодіє з клієнтським додатком, таким як Enterprise Manager. Усі клієнтські додатки взаємодіють з MS SQL Server, використовуючи один чи два власних API для доступу до БД клієнта:

  • ODBC (Відкрите з’єднання баз даних);

  • DB-Library (Бібліотека баз даних).

Обидва вони використовують один і той самий клієнтський рівень мережевої бібліотеки (Net-Library) для створення з’єднання з MS SQL Server. Коли клієнтське ПЗ запускається на комп’ютері клієнта, з’єднання з MS SQL Server здійснюється через мережу.

Коли клієнтське ПЗ запускається на комп’ютері сервера, локальне (немережеве) з’єднання з MS SQL Server може бути утворено на основі іменованих каналів (named pipes). У всіх випадках використовуються архітектура і компоненти сервера, аналогічні клієнтським.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]