Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BD-КН1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
7.07 Mб
Скачать

Питання до теми

  1. Які види фізичної моделі Ви знаєте?

  2. Яким елементам фізичної бази даних відповідає об‘єкт, сутність ?

  3. Яким елементам фізичної бази даних відповідає атрибут?

  4. Що таке правила валідації?

  5. За якими елементами логічної моделі БД створюються індекси?

  6. Що таке представлення ?

  7. Який інструментарій існує в ERWin для генерації системного каталогу бази даних?

  8. Які правила перевизначення тригерів існують в ERWin?

  9. Яке призначення тригерів для сутності?

Глава 4. Розроблення баз даних в середовищі ms sql Server

1. Архітектура типових моделей зберігання даних та способи їх оброблення

База даних (БД) – це збережений набір даних певної предметної області, до якого має доступ багато програм, кожна з яких за потребою може обробляти певні дані за допомогою спеціальних програм, що одержали назву систем управління базами даних (СУБД). За способом доступу до даних БД розділяються на БД з локальним доступом і БД з мережним доступом, що забезпечує одночасну роботу багатьох користувачів. За способом розміщення даних БД поділяються на централізовані і розподілені, а за технологією оброблення – на файл-серверні та клієнт-серверні.

Таблиця 4.1. Архітектура зберігання даних у БД та технології їх оброблення

Архітектура (принципи зберігання) БД

Технології оброблення БД

централізована

файл-сервер

клієнт-сервер

розподілена

-

1.1. Централізована база даних

Дана архітектура передбачає розміщення БД на одному комп’ютері, який може не мати мережевої підтримки і працювати автономно. В такому випадку робота з БД можлива лише локально. Якщо комп’ютер працює в мережі, то доступ до БД може здійснюватись віддалено з інших комп’ютерів мережі. Централізовані БД із розподіленим доступом зараз найбільш розповсюджені.

1.2. Розподілена база даних

БД цього типу розміщуються на кількох комп’ютерах. Інформація може дублюватись. Для роботи з такими БД використовують розподілені СУБД (СУРБД). Система приховує від клієнтів звернення до даних, розміщених на інших комп’ютерах. Для користувача все виглядає таким чином, ніби всі дані знаходяться на одному сервері. Розподілені БД не знайшли широкого розповсюдження в наш час.

1.3. Файл-серверна технологія оброблення даних

Дана технологія передбачає функціонування одного з комп’ютерів мережі як центрального, або ж файлового сервера, на якому зберігаються файли централізованої БД, що спільно використовується, у вигляді одного або групи файлів. На цей же комп'ютер встановлюється операційна система (ОС) для виділеного сервера (наприклад, Microsoft Windows Server 2003). Всі інші комп'ютери мережі виконують функції робочих станцій (можуть працювати в ОС Microsoft Windows 2000 Professional або Microsoft Windows 98). У відповідь на запити користувачів файли БД з файл-сервера передаються на робочі станції, де здійснюється оброблення даних. Центральний сервер виконує в основному лише роль сховища файлів і не приймає участі безпосередньо в обробленні даних. По завершенні оброблення інформації користувачі копіюють файли з обробленими даними назад на сервер, звідки їх можуть копіювати й обробляти інші користувачі. На основі скопійованих файлів користувачі можуть створювати на своїх робочих станціях локальні БД. При великій інтенсивності доступу до одних і тих самих даних продуктивність інформаційної системи падає. При цьому вся відповідальність за збереження і цілісність БД лежить на програмі і мережній операційній системі. Дана технологія має певні недоліки, які заключаються в тім, що при одночасному зверненні до одних і тих самих даних користувачі вимушені дочікуватись вивільнення даних один одним, в результаті чого продуктивність роботи різко падає. У противному випадку можливе взаємне затирання змін, зроблених різними користувачами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]