Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BD-КН1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
7.07 Mб
Скачать

Стандарти об‘єктних баз даних

В області об‘єктних СКБД в наш час прийняті наступні стандарти:

  • Об‘єктної моделі;

  • Мови опису об‘єктів;

  • Мови організації запитів;

  • Мови зв‘язків;

  • Адміністрування;

  • Обміну (імпорт.експорт);

  • Інтерфейсів інструментарія та інш.

Консорціумом постачальників ООСКБД OMG (Object Management Group), комітетом ANSI та комітетом з стандартизації ISO був розроблений стандарт ODMG-93. Цей стандарт включає в себе засоби побудови додатків, що призначені для роботи з будь-якою ООСКБД сумісною з цією спеціфікацією. В стандарт ODMG-93 входять наступні розділи:

  • Мова визначення об‘єктів (Object Definition Language - ODL);

  • Мова об‘єктних запитів (Object Query Language - OQL);

  • Зв‘язок з C++;

  • Зв‘язок з Smalltalk.

В якості основи для мови визначення об‘єктів ODL вибрано існуючу мову IDL (Interface Description Language - мова опису інтерфейсів), доповнену необхідними для об‘єктних баз даних властивостями, такими як: визначення колекцій, двонаправлених зв‘язків типу "багато-до-багатьох", ключів та інш. Оскільки мова IDL вже має визначення атрибутів та операцій, то утворена на її основі, мова ODL дозволяє визначити практично будь-які об‘єкти.

За основу мови OQL була вибрана команда SELECT мови SOL2 і добавлені можливості направляти запит до об‘єкту, або колекції об‘єктів, та викликати методи в рамках одного запиту. Дані, отримані в результаті запиту, можуть бути скалярними (з кортежами включно), а також об‘єктами або колекціями об‘єктів.

Зв‘язки з С++ та Smalltalk, визначені спеціфікаціями ODMG-93, дозволяють програмістам легко використовувати об‘єкти, в той час як ООСКБД прозорим чином забезпечує керування їми. При визначенні стандарта члени ODMG керувалися наступними принципами:

  • Використання стандартних компіляторів забезпечується тим, що всі розширення реалізуються мовними засобами - бібліотеками класів.

  • Визначення тимчасових екземплярів і екземплярів довгострокового зберігання забезпечується за допомогою оператора new().

  • Забезпечення стійкості через стандартний механізм наслідування: користувач може визначати екземпляри тимчасові і довгострокового зберігання засобами оригінальної версії мови.

  • Використання спеціального механізма адресації - вказівок. Зв‘язки між об‘єктами об‘являються за допомогою шаблона Ref<> і перевантаження оператора ->; це дозволяє використовувати спеціальні вказівки, що контролюються системою, та непряму адресацію, як звичайну адресацію.

Взаємодія об‘єктних баз даних з іншими стандартами

Багато стандартів сумісні з об‘єктними базами даних, наприклад: STEP, CFI ,TINA-C, ISO ODP, ANSI X3H7, OpenGIS та інші. Зараз вони можуть напряму взаємодіяти з будь-якою стандартною ООСКБД, хоча в деякі з них були внесені зміни для забезпечення сумісності. Два інших стандарта заслуговують більш детального опису - OMG та SQL.

Стандарти OMG. Першим результатом діяльності OMG стало ствердження Архітектури Брокера Об‘єктних Запитів (Common Objeect Request Architecture - CORBA) - засоба диспетчирізації запитів між об‘єктами та користувачами.

Інтерфейс ODMG зараз повністю адаптований до специфікації Perzistent Object Service консорціума OMG, що дозволяє користувачам систем, основаних на архетиктурі CORBA, користуватися перевагами від ООСКБД, які можуть вміщувати об‘єкти, що відповідають стандарту OMG. Об‘єкти OMG, в свою чергу, доступні через інтерфейс ODMG .

Мова SQL. Як було вказано вище у розділі 6, в SOL3 були введені нові типи даних, при цьому передбачена можливість завдання складних структурованих типів даних, які відповідають об'єктній орієнтації. На відміну від ODMG в SOL3 не планувалася підтримка ODL та мов C++ і Smalltalk, що є важливим для розробників додатків користувачів ООСКБД. Незважаючи на це, можливості організації запитів в SOL-3 співпадають з можливостями ODL.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]