Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BD-КН1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
7.07 Mб
Скачать

3.6. "Стеження" за виконуваними базою даних діями за допомогою програми sql Profiler

Програма SQL Profiler, що входить до складу MS SQL Server 2000, призначена для виявлення слабких місць у поточній конфігурації БД. SQL Profiler дозволяє створити файл трасування для операторів Transact-SQL, що передаються на виконання.

У файлі трасування фіксуються усі виконувані на сервері БД дії для того, щоб згодом їх можна було переглянути або ж виконати заново. Зазвичай, файл трасування зберігається для подальшого розгляду, проте іноді виникає необхідність терміново відтворити на його основі послідовність подій, що відбулися в системі.

3.7. Імпорт і експорт даних за допомогою Data Transformation Services (dts)

Подібно програмі SQL Profiler, для запуску майстра DTS Import/Export Wizard виконуються такі дії:

  • В Enterprise Manager вибирається команда Tools/Data Transformation Services (Сервіс/Служби перетворення даних), а потім команду Import (Імпорт) або Export (Експорт);

  • Виберається команда Start/Programs/Microsoft SQL Server/Import and Export Data (Пуск/Програми/Microsoft SQL Server/Імпорт і експорт даних) або будь-який інший пункт, що позначає групу піктограм MS SQL Server 2000.

Майстер DTS Import/Export Wizard дозволяє виконати імпорт і експорт інформації з БД MS SQL Server 2000, використовуючи для цього такі джерела, як ODBC та OLE DB. Він також забезпечує обмін інформацією з багатьма різноманітними джерелами даних: БД (Oracle, Microsoft Access, IBM DB2, MS SQL Server), електронними таблицями та текстовими файлами. Завдяки особливій організації DTS дозволяє легко визначити початкове і кінцеве джерело передачі інформації.

Функціональність DTS Import/Export Wizard не обмежується лише обміном інформацією: так, наприклад, у процесі одержання інформації з іншої БД можна імпортувати повністю всю її таблицю. Таким чином, майстер дозволяє одержати із зовнішньої БД не лише інформацію, що в ній зберігається, а й елементи структури БД.

Користувач може створювати власні сценарії, відправляти повідомлення електронною поштою, відміняти щойно внесені в БД зміни, планувати завдання, тощо.

3.8. Огляд інших компонентів ms sql Server 2000

Оскільки MS SQL Server 2000 є повно функціональною СУБД, то у її складі є ще достатньо засобів, які призначені для настроювання та управління.

Сервісна програма Server Network Utility дозволяє виконати настроювання і внесення змін мережних бібліотек MS SQL Server 2000.

Сервісна програма Client Network Utility дозволяє виконувати настроювання мережних бібліотек, які використовуються клієнтом для підключення до MS SQL Server 2000.

Service Manager – це невеликий сервісний додаток, який дозволяє запуск, призупинку і зупинку процесу виконання окремих служб MS SQL Server 2000. Дана програма дозволяє працювати з будь-яким екземпляром MS SQL Server 2000, який встановлений на сервері. Service Manager надає можливість управління кількома службами.

Служба SQL Server запускає встановлений на комп’ютері сервер БД. Якщо служба SQL Server не завантажена, то жоден клієнт не зможе підключитися до екземпляра MS SQL Server 2000.

Служба SQL Server Agent запускає всі адміністративні задачі, які виконуються в межах даного екземпляра MS SQL Server 2000.

Служба Microsoft Search завантажується лише на комп’ютерах під управлінням операційних систем Windows NT і Windows 2000 і надає засоби повного текстового пошуку.

Служба MS DTC являє собою координатор розподілених транзакцій.

Програма Analysis Services дозволяє створювати сховища даних, які будуть використовуватися для аналізу. Завдяки Analysis Services вдається знизити навантаження на БД зі сторони клієнтських запитів.

English Query являє собою додатковий засіб MS SQL Server 2000, який дозволяє користувачам звертатися до БД з питаннями. Таким чином, English Query дає можливість одержувати інформацію з БД, навіть тим користувачам, які не мають жодного представлення про мову SQL.

Отже, засоби MS SQL Server 2000 надають велику кількість функціональних можливостей. За їх допомогою можна одержати повний контроль над БД та сервером без написання великих і складних операторів програмного коду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]