Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BD-КН1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
7.07 Mб
Скачать

1.4. Клієнт-серверна технологія оброблення даних

В основу даної технології закладена ідея про те, що окрім збереження файлів БД, центральний сервер повинен виконувати й основну частину оброблення інформації. Користувачі звертаються до центрального сервера за допомогою спеціальної мови запитів SQL ( Structured Query Language), призначеної для опису списку задач, які повинен виконати сервер. Сервер приймає дані запити і породжує процеси оброблення даних. Між клієнтом і сервером передається не весь набір даних, як це здійснюється в технології “файл-сервер”, а лише дані, які необхідні користувачеві, що забезпечує швидкодію системи. Окрім високої швидкодії і надійності, архітектура "клієнт-сервер" дає багато переваг і в частині технічного забезпечення. По-перше, сервер оптимізує виконання функцій обробки даних, що позбавляє від необхідності оптимізації робочих станцій. Робоча станція може бути укомплектована не дуже швидким процесором, і проте сервер дозволить швидко одержати результати обробки запиту. По-друге, оскільки робочі станції не обробляють всі проміжні дані, істотно знижується навантаження на мережу. Надається можливість ведення журналу операцій, в якому автоматично реєструються всі минулі транзакції що, у свою чергу, допоможе швидкому відновленню системи при апаратних збоях.

Технологія “клієнт-сервер” дозволяє уникати передачі по мережі великих обсягів інформації, перекладаючи все оброблення даних на центральний сервер. Крім того, дана технологія дозволяє уникати конфліктів щодо змін одних і тих самих даних багатьма користувачами, забезпечуючи автоматичне підтримання цілісності даних.

До недоліків даної технології можна віднести високі вимоги до продуктивності центрального сервера та пропускної спроможності комунікаційних каналів з ним, складність адміністрування і настройки робочих місць користувачів системи, необхідність виконання бізнес-логіки і забезпечення інтерфейсу з користувачем в одній програмі, а також складність інтеграції з успадковуваними системами.

Питання до теми

  1. Що таке база даних і які способи доступу до даних Вам відомі?

  2. На які категорії поділяються бази даних за технологією оброблення даних?

  3. Що таке централізована та розподілена бази даних?

  4. У чому полягає різниця між централізованою та розподіленою базами даних?

  5. У чому суть файл-серверної технології оброблення даних?

  6. Які основні недоліки файл-серверної технології оброблення даних?

  7. У чому суть клієнт-серверної технології оброблення даних?

  8. Які основні недоліки клієнт-серверної технології оброблення даних?

2. Призначення, основні можливості та структура бази даних ms sql server2000

2.1. Призначення та основні можливості бд ms sql server2000

MS SQL Server 2000 – могутня і багатофункціональна система управління базами даних (СУБД). Вона має дружній і інтуїтивно зрозумілий інтерфейс користувача, що дозволяє вивчити всі її засоби і можливості без написання складних для розуміння рядків програмного коду. Інтерфейс MS SQL Server 2000 багато в чому нагадує інтерфейс стандартного Windows-додатку, включаючи такі елементи управління, як рядки меню, піктограми, деревовидні списки, перемикачі, тощо.

MS SQL Server – це СУБД типу клієнт-сервер. Терміни “клієнт” і “сервер” відносяться як до програмного забезпечення так і до комп’ютерів рівня “клієнт” і “сервер”. MS SQL server 2000 використовують як СУБД для професійної роботи з БД. MS SQL server 2000 має серверне та клієнтське програмне забезпечення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]