Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BD-КН1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
7.07 Mб
Скачать

3.3. Створення представлень, правил валідації та значень по замовчуванню для представлень у фізичній моделі бд

Представлення або тимчасові таблиці (view) не зберігаються постійно у БД, а формуються в момент виклику представлення. Вони відповідають запиту до таблиць у настольній БД. В клієнт-серверних системах існує така сама термінологія, наприклад, у СКБД MS-SQL-Sеrver2000 є компонент View, що і означає – представлення. Для відображення представлення на схемі БД існує додаткова кнопка на панелі інструментів фізичної моделі , а також кнопка для відображення зв‘язків представлення з таблицями БД.

Формування представлень відбувається за допомогою View Editor. Закладка Select пропонує набір таблиць БД з їх полями. В цій закладці слід вибрати поля, що увійдуть в тимчасову таблицю. Тут також можна сформувати нову колонку на основі виразу за допомогою кнопки New Expression, а також задати правила валідації та значення по-замовчуванню для нових колонок.

В закладці From треба вказати таблиці, з яких відбувався вибір. Закладка Where існує для завдання умов вибору.

Для роботи з представленнями існує View Table Editor та Veiw Column Editor

3.4. Пряме проектування бази даних

Генерація коду системного каталога БД відбувається на основі трансформаційної моделі. Для генерації системного каталогу БД слід вибрати режим Forward Engineer/Schema Generation. Діалог Schema Generation має три закладки:

Options - слугує для завдання опцій генерації обєктів БД - тригерів, таблиць, представлень, колонок, індексів і т.д.

Summary - відображає всі опції задані в режимі Options. Список опцій в режимі Summary можна редагувати таким же чином, як і в режимі Options.

Comment - дозволяє внести коментарі для кожного набору опцій.

Кнопка Preview викликає вікно Schema Generation Preview, в якому відображено SQL - скрипт створений ERWin для генерації системного каталога БД.

Натискання на кнопку Generate викликає запуск процеса генераціїSQL коду для обраної СКБД. Виникає діалог звязку з БД і виконання SQL-скрипта в результаті натискання кнопки Connect. На основі цього скрипта СКБД згенерує таблиці БД, атрибути, ключі, зв‘язки між таблицями, тригери та інші компоненти БД задані опціями.

Кнопка Print викликає друк SQL-скрипта.

Кнопка Report - слугує для збереження SQL-скрипта у текстовому файлі.

За замовчуванням до діалогу Generate Database Schema включається опція Stop in Failure. Це означає, що при появі першої помилки виконання скрипту припиняється. Продовження виконання дозволяється кнопкою Continue. При вимкненій опції Stop if Failure скрипт буде виконуватись незалежно від помилок, що трапляються. Слід зазначити, що перед початком генерації маємо створити порожню базу даних у вибраній СКБД і надати їй ім.‘я.

За умови успішної генерації отримаємо структуру даних, що містить таблиці, зв‘язки між ними, колонки, представлення, індекси, правила валідації, тригери підтримки цілісності даних. Ця структура заповнює заздалегідь створену базу даних.

Переваги ERWin полягають у тому, що на основі однієї моделі можна побудувати безліч ідентичних баз даних у різних СКБД.

4. Збережувані процедури та тригери в erWin

4.1. Загальні відомості

Поняття про збережувану процедуру , як частину SQL коду, наведене в параграфі 6.4 глави другої. Розглянемо можливості ERWin в частині побудови збережуваних процедур і особливо їх різновиду - тригерів. Виходячи з синтаксису , можна сказати що збережуваною процедурою називається набір попередньо відкомпільованих команд SQL, який розташовано на сервері бази даних. Збережувана процедура може бути запущена з клієнтського додатку або з іншої процедури.

Тригером називається збережувана процедура виконувана автоматично як реакція на подію. В якості події виступає вилучення, заміна або вставка рядка таблиці бази даних. Тобто, тригер повідомляє СКБД які дії слід виконати для обслуговування команд DELETE, UPDATE, INSERT .

В ERWin розглядають три види тригерів: тригери цілісності посилань, тригери зв‘язку, тригери для таблиці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]