Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BD-КН1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
7.07 Mб
Скачать

Питання до теми

  1. Чим відрізняються запити на вбудованій мові SQL від запитів стандартної мови SQL?

  2. У якому вигляді результати виконання запиту передаються на робоче місце клієнта?

  3. Що означають оператори відкриття та закриття курсора?

  4. За рахунок якого оператора відбувається зчитування рядка курсора?

  5. Яке призначення збережуваної процедури?

  6. Де знаходиться збережувана процедура?

  7. Як можна ініціювати збережувану процедуру?

Глава 3. Моделювання та проектування баз даних засобами case - технології erwin

1. Призначення пакету erwin

Створення сучасних інформаційних систем виливається в складну задачу, вирішення якої потребує використання спеціальних інструментальних засобів моделювання, аналізу та проектування систем.

Реалізацію проектів по створенню інформаційних систем прийнято розподіляти на стадії аналізу, проектування, програмного кодування, тестування та супроводження. Вартість виправлення помилок, виявлених на стадії тестування, у декілька разів перевищує вартість їх виправлення на попередніх стадіях. Щоб знизити рівень помилок при проектуванні, велика увага приділяється попередньому моделюванню системи та детальному аналізу моделі.

До ефективних засобів моделювання інформаційних систем відноситься один з інструментів CASE-технологій розроблений фірмою PLATINUM technology – ERwin. Пізніше права на подальшу розробку і використання пакету було продано фірмі Computer Associates (CA), яка випустила у 2002 році інтегрований пакет AllFusion Modeling Suit 4.1, який вміщує 5 продуктів для забезпечення повного циклу проектування систем. До складу цього пакету увійшов і ERWin 4.1 під назвою AllFusion ERWin Data Modeler. Слід наголосити, що ERwin є засобом не тільки моделювання, дослідження та проектування інформаційних систем, але також засобом генерування системного коду бази даних на сервері, коду клієнтського додатку , або системного коду для локальних баз даних. Для розподілення функцій в ERwin використовується два типи моделі даних: логічна модель та фізична модель. Логічна модель не залежить від типу СКБД і відображає об’єктну декомпозицію предметної області, для якої створюється інформаційна система. Фізична модель враховує характерні ознаки СКБД та структуру використовуваних технічних засобів. На її основі генерується системний код бази даних. Треба відмітити, що кожна логічна модель може мати декілька реалізацій у вигляді фізичних моделей в залежності від наявності СКБД підключених до ERwin.

У книзі розглядаються засоби пакету ERwin для побудови та оптимізації логічної і фізичної моделі БД інформаційної системи. Вони дозволяють провести декомпозицію предметної області: визначити класи та атрибути об’єктів, встановити зв’язки між об’єктами, провести нормалізацію даних та визначити заходи щодо збереження цілістності даних.

Для створення моделей даних в Erwin будемо використовувати графічну мову моделювання IDEF1X, розроблену в свій час для потреб армії США і широко використовувану в державних закладах, фінансових та промислових корпораціях, а також в НАТО і Міжнародному валютному фонді, в якості стандарту. Крім того, Erwin підтримує нотацію IE (Information Engineering), використовувану в промисловості та DM (Dimentional Modeling) – розробка сховищ даних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]