Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BD-КН1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
7.07 Mб
Скачать

2.2. Архітектура бази даних ms sql server 2000

Структурою зберігання даних в MS SQL server 2000 являється база даних. Є 4 системні БД: master, tempdb, msdb, model, в яких зберігаються системні дані сервера, що відповідають за його функціонування, і БД, створені користувачем. Вся робота в SQL server зводиться до управління БД. При роботі з будь-якою БД (системною чи БД користувача) діють одні і ті ж самі механізми. БД MS SQL server 2000 розглядають з двох боків: як логічну або фізичну.

2.2.1. Логічний та фізичний рівні представлення бази даних

Логічну структуру розглядають як набір компонентів, видимих користувачем. До них відносяться:

  • БД користувача (Database User);

  • Ролі БД (Database Roles);

  • Таблиці (Tables);

  • Представлення (SQL Server Views);

  • Збережувані процедури (Stored Procedures);

  • Правила (Rules);

  • Значення по замовчанню (Defaults);

  • Типи даних, визначені користувачем (User Defined Datatypes);

  • Діаграми БД (Database Diagrams).

Крім видимих об’єктів є ще індекси (Indexes), ключі (keys) та тригери (Triggers).

Фізична база даних являє собою набір файлів, розміщених на диску. До цих файлів можна застосовувати будь-які операції ОС, але цього не варто робити.

2.2.2. Файли і групи файлів

Для зберігання даних для кожної бази даних створюється власний набір файлів. Кожен файл може належати лише одній БД. В MS SQL server 2000 існує 2 види файлів бази даних:

  • файли даних (data file);

  • файли журналу транзакцій (transaction log file).

Файли даних призначені для зберігання інформації, розміщеної в таблицях бази даних, а також процедур, представлень, тригерів, індексів та іншої інформації.

Файли журналу транзакцій містять інформацію про хід виконання транзакцій, про внесені зміни, заблоковані ресурси та інше.

Будь-яка база даних повинна складатись принаймні із одного файла даних і одного журналу транзакцій, тобто, мінімальна кількість файлів будь- якої БД дорівнює 2. За необхідності адміністратор може добавляти до БД нові файли даних чи журнали транзакцій, або ж вилучати деякі файли. Управляти конфігурацією файлів БД можна не лише при її створенні, а й у процесі експлуатації.

Файли даних бувають двох типів:

  • основний або головний файл (Primary File – первинний), (тип MDF – Master Data File);

  • вторинний або додатковий файл (Secondary File), (тип NDF – secondary Data File).

Кожна БД має лише один первинний файл. В ньому зберігаються усі системні таблиці, інформація про структуру БД, її об‘єкти, параметри додаткових файлів і файлів журналу транзакцій. Крім системної інформації в основному файлі можуть зберігатись і дані користувачів. Додаткових файлів може бути кілька, або ж не бути жодного. В них може зберігатись лише інформація користувача. При експлуатації БД адміністратор може добавляти нові або ж вилучати існуючі додаткові файли. Часто в БД створюється кілька таких файлів, щоб розташувати їх на різних фізичних дисках.

Файли журналу транзакції (transaction log file) бувають лише одного типу і мають розширення LDF (Log Data File). Вони призначенні для зберігання журналу транзакцій. Для прискорення обробки транзакцій можна створити кілька журналів транзакцій, розміщених на різних фізичних дисках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]