Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія_бродильних_виробництв_Конспект_2011.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.83 Mб
Скачать

2.5.1. Дріжджі для виробництва пива

У пивоварінні використовують два типи бродіння: низове (холодне) з використанням родини Saccharomyces carlsbergenis і верхове (тепле) з використанням родини Saccharomyces cerevisiae. До середини XVIII ст. в усіх країнах виробляли пиво тільки верхового бродіння. Секрет виробництва пива низового бродіння винайшли баварські пивовари, тому і пиво назвали Мюнхенським. Пізніше пиво низового бродіння було виготовлене баварським монахом у м. Пльзень (Чехія) і відтоді це місто стало центром пивоваріння.

Чиста культура дріжджів (ЧКД) вперше була застосована в кінці XIX ст. на Копенгагенському пивоварному заводі.

Пивні дріжджі (ПД) володіють цілим рядом специфічних властивостей, які відрізняються від дріжджів, що використовуються при виробництві вина, спирту, квасу.

Головним показником, що характеризує активність ПД є ступінь зброджування сусла. Вони активно зброджують глюкозу і фруктозу, повільніше мальтозу, ще повільніше мальтотріозу. Декстрини ними не зброджуються, але ці речовини створюють повноту смаку напою.

За ступенем зброджування їх поділяють на:

низькозброджуючі (зброджують цукри сусла на 80 %);

середньозброджуючі (зброджують цукри сусла на 80-90 %);

сильнозброджуючі (зброджують цукри сусла на 90-100 %).

Зараз, в основному, використовують сильнозброджуючі дріжджі.

ЧКД – називаються дріжджі виведені з однієї клітини, тільки в цьому випадку можна уникнути інфекції дріжджової маси і шляхом селекції , тобто багаторазовими пересівами, збільшуючи кожний раз живильне середовище у кілька разів ( найчастіше у 5 разів), одержати потрібну кількість ЧД. Це також дає змогу отримати генетично однорідні дріжджі, які задовольняють вимоги виробничих умов і типу пива. Раси дріжджів – S-Львівські, 11, 14, 44 та ін.

Після перекачування молодого пива знімають дріжджі, що залишаються в бродильному апараті. Дріжджовий осад складається з трьох шарів:

нижній шар (темного кольору) із мертвих клітин і частинок відстою;

середній шар (більш світлий) – із здорових дріжджових клітин, які повільно осідали під час бродіння і використовуються, як засівні дріжджі.

верхній шар (коричневий) – має легкі і недозрілі клітини, які осіли наприкінці бродіння, відстій, хмельові смоли.

Верхній і нижній шар є відходами виробництва і використовується за призначенням.

Зняті засівні дріжджі, зразу не використовують, їх промивають холодною водою, просівають через вібросито і заливають холодною водою з температурою 0-3о С, де вони відпочивають і можуть зберігатись протягом 4-6 діб, використовують до 10 генерацій (раз).

2.5.2. Дріжджі для виробництва вина

Одержання ЧКД у виробництві ігристих вин (шампанського) здійснюють шляхом поступового нарощування біомаси з одночасним підвищенням фізіологічної активності дріжджів. Як поживне середовище використовують вино з цукром. Розмножують дріжджі при температурі не вище 15о С при перемішуванні. Їх розмножують з однієї клітини у наступній послідовності: пробірка → колба на 250 см3 (100 см3 середовища) → колба на 1000 см3 (500 см3 середовища) → колба на 3 дм3 → дріжджовий апарат.

Дріжджі повинні бути стійкими до спирту (10-12 % об.), до низької величини рН (2,8-3,21), до підвищеного вмісту SO2 ( до 200 мг/дм3), холодостійкими ( 10-14о С), забезпечувати активне бродіння з доведенням тиску СО2 до 0,5 МПа при температурі 10о С.

Для виробництва вина використовують дріжджі родини Saccharomyces vini. Дріжджі цього виду володіють високою бродильною активністю, активно розмножуються брунькуванням у суслі, швидко опановують середовище, визначаючи склад вина. Гранична об’ємна частка утвореного спирту 14-16 % об., характер дріжджового осаду (пило- або пластівчастовидний) залежить від штаму дріжджів. Раси дріжджів мають індивідуальну особливість спиртоутворюючої здатності, сульфітовитривалості, біосинтезу летких компонентів і інших продуктів, що визначають склад і органолептичні якості вина.

Дріжджі родини Saccharomyces oviformis зброджують майже повністю цукор сусла з утворенням до 18 % об. спирту.