Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія_бродильних_виробництв_Конспект_2011.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.83 Mб
Скачать

3.2.3. Пророщування зерна

Одержують солод на токових і пневматичних солодовнях (ящикових, барабанних, типу "пересувна грядка")

Принцип пневматичного вирощування солоду ґрунтується на продуванні високого шару замоченого і проростаючого зерна кондиційованим повітрям при певній температурі. При цьому досягається охолодження зерна і забезпечення його киснем повітря, видалення діоксиду вуглецю, який виділився при диханні зерна.

Морфологічні, хімічні і біохімічні зміни в проростаючому зерні залежать від температури, вологості солоду і періодичному продуванні його кондиційованим повітрям.

Оптимальним для вирощування солоду з ячменю є холодний режим при температурі 13→17-20° С. Температура кондиційованого повітря повинна бути 12-18° С, яке нагнітають вентилятором. У зимовий період повітря в камері кондиціювання нагрівають водяною парою, а в теплий період – розпилюють холодну воду. Для економії повітря проводять його рециркуляцію. В період інтенсивного проростання повітря продувають безперервно, а під кінець пророщування – періодично. Температура кондиційованого повітря повинна бути на 1о С нижче, ніж у шарі солоду. Його використовують для видалення утвореного під час дихання зерна діоксиду вуглецю, відведення теплоти і насиченням киснем повітря проростаючого зерна.

Останнім часом для вирощування солоду перевагу надають ящиковим солодовням з індивідуальним зворушувачем і сталевими оцинкованими ситами. Навантаження на сита ящика складає 250-500 кг/м2.

Ворушіння солоду на початку пророщування проводять двічі на добу, під кінець пророщування – один раз на добу.

На першій стадії пророщування, коли відбувається інтенсивне накопичення гідролітичних ферментів, особливо необхідний кисень повітря (інтенсивне продування кондиційованим повітрям). При достатній кількості ферментів протікання біохімічних процесів (гідроліз складових ендосперму) відбувається навіть при штучній затримці розвитку зародка (інтенсивність продування мінімальна). Тривалість пророщування для різних злаків 5-8 діб.

3.2.4. Сушіння, полірування та відлежування солоду

Сушіння солоду проводиться з метою зменшення вологості до 3-6 % і накопичення при цьому речовин, які надають солоду специфічного смаку, кольору і аромату. Процес сушіння солоду здійснюється на солодосушарках різних конструкцій періодичної та безперервної дії. В якості сушильного агента використовують нагріте в калорифері чисте повітря. Сушіння солоду здійснюється на горизонтальних (одно-, двох- і трьохярусних) та вертикальних сушарках.

Залежно від типу солоду тривалість сушіння становить 24-48 год., при температурі сушильного агента наприкінці сушіння 70-85 °С.

Існує три фази сушіння:

фізіологічна – при досягненні температури 45° С вологість солоду зменшується до 30 %. У зерні продовжуються морфологічні (росте паросток і корінці) та інтенсифікуються ферментативні процеси;

ферментативна – температура сушильного агента зростає від 45 до 70 °С, вологість солоду зменшується до 10 %, припиняються фізіологічні процеси, уповільнюють свою дію гідролітичні ферменти;

хімічна – температура сушильного агента 70-80 °С, вологість знижується до 3-5 %. Ця фаза характеризується частковою інактивацією ферментів, коагуляцією білків, утворенням із простих цукрів і амінокислот меланоїдинів, які обумовлюють колір, смак і запах готового солоду.

Після вивантаження із сушарки свіжовисушений солод відразу охолоджують до температури 35о С і видаляють із нього ростки.

Ростки необхідно відділити одразу, оскільки через високу гігроскопічність вони швидко стають еластичними і тому потім погано відокремлюються. Вони містять значну кількість гірких речовин, жиру (піногасник), а також є попередниками канцерогенних речовин (алкалоїд горденін та ін.).

Свіжовисушений солод ще непридатний для виробництва пива, оскільки через низьку вологість його подрібнення не забезпечує бажаного фракційного складу помелу. Так, занадто подрібнюються оболонки, що сповільнює швидкість фільтрування затору, знижується вихід екстракту, в пиві можуть виникнути помутніння. Тому солод повинен відлежатись не менше чотирьох тижнів. Його вологість за цей період збільшується до 5-5,8 %, внаслідок чого оболонки менше розмелюються. Завдяки гідратації солоду підвищується активність ферментів.

Якщо солод завантажують у силос охолодженим і сухим, а умови зберігання виключають доступ вологи, його можна зберігати від одного до двох років.