Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія_бродильних_виробництв_Конспект_2011.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.83 Mб
Скачать

2.5.3. Дріжджі для виробництва спирту

Дріжджі спиртового виробництва повинні володіти високою бродильною енергією, тобто швидко і найбільш повно зброджувати цукри; мати анаеробний тип дихання, бути стійкими до продуктів свого обміну і до продуктів обміну сторонніх мікроорганізмів, а також до зміни складу середовища; переносити високу концентрацію солей і сухих речовин сусла; найбільш повно зброджувати рафінозу і декстрини. У разі виробництва з них хлібопекарських дріжджів мати високу підйомну силу і стійкість при зберіганні.

У виробництві спирту із крохмалевмісної сировини донедавна найбільш поширеними були дріжджі ХІІ раси, які мають температурний оптимум близько 30о С. В останні роки знаходять більш широке застосування термотолеранті дріжджі з температурним оптимумом 37-38о С – Schizosaccharomyces pombe 80, Saccharomyces cerevisiae K–81, ХІІ-Т, ДТ та ін.

На спиртових заводах, які переробляють мелясу, широко використовують дріжджі раси Я. При використанні дріжджів в якості хлібопекарних поширена раса Лохвицька (Ял) і Венгерська (В). Ці раси добре зброджують сахарозу, глюкозу, фруктозу і лише 1/3 частину рафінози.

Для мелелясноспиртового виробництва отримані і впроваджені дріжджові гібриди: 67,73, Г-112, У-563, У-1330, М-5, які мають переваги над дріжджами рас Я, Ял, В. Всі гібридні раси містять фермент ά-галактозидазу, за допомогою якої рафіноза меляси перетворюється у зброджувані цукри, що дозволяє отримати більш високий вихід спирту. Осмофільність і спиртостійкість обумовлюють накопичення в дріжджегенераторах 450-500 млн. кл./см3 з високою фізіологічною активністю.

2.6. Основні і допоміжні матеріали

Вихідна сировина (виноград, зернові культури і меляса) не є оптимальним середовищем для життєдіяльності дріжджів. Так, в зерновому суслі після відмови від використання солоду недостатня кількість азоту і фосфору. Це стосується також і меляси, особливо при одночасному виробництві ректифікованого спирту і хлібопекарських дріжджів. Необхідно також створювати та підтримувати оптимальну кислотність середовища, знищити сторонню інфікуючи мікрофлору та гасити піну, яка утворюється під час бродіння тощо. Все це вимагає використання відповідних допоміжних матеріалів.

Основним джерелом азотистого живлення є карбамід або сечовина СО–(NН2)2 – амід карбамінової кислоти або повний амід вугільної ки­слоти. Виробляється у кристалічному і гранульованому вигляді з вмістом азоту не менше 46 %. Карбамід одержують шляхом синтезу із аміаку і діоксиду вуглецю. Відносна густина 1,335, добре розчиняється у воді: розчинність при 50° С – 67,23 %.

Технічна ортофосфорна кислота є джерелом фосфорного живлення. Це малопрозора рідина, безкольорна або слабо-жовтого кольо­ру. Відносна густина 1,630. Вміст ортофосфорної кислоти у термічній кислоті біля 70 % (50,7 % у перерахунку на Р2О5) і не більше 0,0003 % миш'яку.

В якості комплексного живлення використовується діамонійфосфат (джерело азотного і фосфорного живлення). Діамонійфосфат (NН4)2НРО4 – технічний для харчової промисловості, пред­ставляє собою білу сіль, яка містить (%): азоту – 21; фосфорної кислоти – 74; Р2О5 – 53,5; миш'яку – не більше 0,005 і фтору – не більше 0,3. Розчинність при 50°С – 89,2 г на 100 г води.

Біостимулятори у бродильній промисловості застосовують для прискорення пророщування зерна і підвищення ферментативної активності солоду. Дуже силь­ним стимулятором є гіберелінова кислота, або її похідна – гіберелін.

Гіберелін – білий чи злегка жовтуватий порошок, який погано розчиняється у воді, а у спирті – добре. Під час нагрівання гіберелін швидко руйнується і втрачає біологічну активність.

Для підкислення дріжджового сусла у виробництві спирту з крохмалевмісної сировини використовують сірчану кислоту, для підкислення мелясного сусла – сір­чану або соляну кислоту або їх суміш.

Сірчана кислота акумуляторна або технічна контактна покращена містить 92-94 % моногідрату (Н24). Неприпустима наявність азоту, миш'яку та свинцю. Колір – від безбарвного до світло-коричневого. Враховується і дозується за моногі­дратом (Н2 4).

Соляна кислота технічна синтетична і технічна містить відповідно не менше 35 і 27,5 % НСl і не більше 0,0002 та 0,01 % миш'яку. Враховують і дозують соляну кислоту у перерахунку на кислоту зі 100 %-ним вмістом НС1.

Для боротьби із сторонньою інфікуючою мікрофлорою використовують як традиційні дезінфектанти (хлорне вапно, формалін, сульфанол, каустичну соду тощо), так і такі сучасні біоциди, як Каморан, Полідез, Фріконт та ін.

Хлорне вапно – суміш Са(ОС1)2 і СаС12. Це білий порошок з різким запахом, який має сильні окислювальні властивості. Головна складова час­тина хлорного вапна – гіпохлорид-кальцієва сіль хлорнуватистої кислоти – Са(ОС1)2, при взаємодії з водою розкладається таким чином :

Са(ОС1)2+2Н2О = Са(ОН)2+2НОС1, (2.8)

НОС1 = НС1+О, (2.9)

Са(ОС1)2 + 4НС1= СаС12 + 2С12+2Н2О. (2.10)

Бактерицидну дію на мікрофлору чинять як хлор, так і кисень у момент його виділення. Якість хлорного вапна характеризують кількістю в ньому «активного» хлору, який виділяється. Хлорне вапно марок А і Б повинно містити 35 % активного хлору, марки В – 32 %. По цьому показнику вираховують дозу хлорного вапна.

Формалін технічний – 40 % водний розчин формальдегіду (НСОН). На спиртових заводах використовують формалін технічний, який містить у вигляді домішок не більше 1 % метанолу.

Сульфонол С12Н23С6Н43Na – додецілбензосульфонат натрію. Містить (%): натрієвих солей алкілбензолсульфонових кислот не менше 80 для другого сорту і 84 – для першого, сульфат і сульфіт натрію – не більше 12-15. Наявність діючої речовини (алкіларилсульфонату) у порошку не менше 70, у пасті – не менше 40, у рідкому розчині – не менше 35%.

Каустична сода – рідкий натр технічний, у твердому вигляді містить 94-98,5 % NаОН, 0,8-1,9 % Na2СО3 і 0,05-3,5 % NаСl. Ця біла непрозора маса розчиняється у воді з виділенням теплоти і сильно роз'їдає шкіру. У 0,1%-ному розчині каусти­чної соди (рН 10) при температурі 40° С мікрофлора гине за 1-2 хв. Для миття обладнання звичайно використовують 3%-ний розчин соди.

Для забезпечення стабільності процесу зброджування крохмалевмісної сировини застосовується антибактеріальний препарат Фріконт. Цей засіб є ефективним для припинення бактерійного забруднення, практично не впливаючи на дріжджі. Його рекомендується використовувати, в основному для забезпечення чистоти технологічного процесу в дріжджанках, а у разі необхідності і в бродильних апаратах. Застосування Фріконту дозволяє знизити втрати сировини, підвищити якість спирту.

Фріконт є дрібнокристалічною сумішшю поверхнево-активних речовин, що додається для того, щоб полегшити розчинення активного інгредієнта. Рекомендується два шляхи використання Фріконту:

як оперативного засобу при виявленні бактерійного забруднення для стабілізації технологічного процесу

в якості профілактичного засобу для запобігання інфікування дріжджового сусла.

Фріконт постачається у вигляді порошку. Необхідна кількість препарату з розрахунку 1-2 г/м3 оброблюваної рідини. Вноситься у вигляді розчину 0,5:1 дм3 води.

Антисептик нового покоління Полідез, розроблений на основі безпечних для людини і довкілля біоцидних полімерних сполук. Він має пролонговану дію і характеризується високою протимікробною активністю проти грам-позитивних, грам-негативних, аеробних і анаеробних мікроорганізмів, спорових форм пліснявих грибів та дріжджів. Антимікробна дія Полідезу проявляється в широкому діапазоні температур, зростаючи з підвищенням температури робочих розчинів.

Він не має запаху, не леткий і не надходить у повітря з повітря після їх знезараження, не агресивний до будь-яких матеріалів, не викликає корозію після дезинфекції, добре змивається водою. Полідез поставляється у вигляді концентрованого розчину із вмістом діючої речовини 20 %.

Для гасіння піни застосовують поверхнево-активні речовини, головним чином жири, олію та продукти їх гідролітичного розщеплення – високомолекулярні жирні кислоти.

Найкращим піногасником у спиртовому виробництві є олеїнова кислота СН3–(СН2)7–СН = СН–(СН2)7–СООН. Це безколірна або жовто-червоного кольору мас­ляниста рідина. Вміст жирних кислот у марках А і Б становить 95 %, у марці В – 92%.

Соапсток – відхід лужної рафінації олії, містить від 30 до 60 % олії і значну кількість білкових, слизових і барвних речовин.

Як піногасники у спиртодріжджовому виробництві можуть застосовуватися гідрофузи, кашалотовий жир та ін.