Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія_бродильних_виробництв_Конспект_2011.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.83 Mб
Скачать

7.6. Особливості технології ігристих I газованих вин

7.6.1. Походження I класифікація ігристих вин

Основний спосіб виробництва шампанських вин у нашій країні резервуарний. Вторинне бродіння проводять у великих металевих резервуарах-акратофорах, періодично або безперервно. Безперервний спосіб виробництва шампанських вин характеризується такими етапами: підготовка бродильної суміші з обробленого купажного виноматеріалу, резервуарного лікеру цукристістю 50-60% та розводки чистої культури дріжджів; проведення біотехнологічного процесу бродіння в потоці бродильної батареї, яка складається із 6-8 послідовно з'єднаних апаратів. У бродильних апаратах-акратофорах постійно підтримується надлишковий тиск СО2 . У цьому разі вино збагачується біологічно активними речовинами дріжджів.

Майже повністю виброджене вино за 17-20 діб із бродильної батареї надходить на охолодження до температури –3-4оС, а потім витримується за цієї температури упродовж 24 год. і подається на фільтрування. Оброблення холодом сприяє стабілізації складу вина. Для одержання шампанського сухого, напівсухого, напівсолодкого і солодкого у вино додають необхідну кількість експедиційного лікеру і направляють на відпочинок. Після повторного фільтрування шампанське розливають у пляшки в ізобаричних та ізотермічних умовах, закупорюють пробками з мюзле, проводять контрольну витримку або пляшкову пастеризацію і оформлюють етикеткою, кольєреткою та фольгою.

Ігристі (пінливі) вина були відомі ще в Древньому Римі, про що свідчать знайдені при розкопках скляні келихи подовженої форми, виготовлені спеціально для шампанського. Мандрівники раннього та пізнього Середньовіччя згадували про ігристі вина Бургундії, П’ємонту, Колхіди, Криму. Ці вина були солодкими недородами, що тривалий час грали, видаляючи діоксид вуглецю за рахунок зброджування цукрів.

Лише в середині XVII століття у Франції в провінції Шампань було винайдено пляшкове шампанське, яке почали одержувати шляхом бродіння сухих виноматеріалів (з додаванням цукрового лікеру) у спеціальних товстостінних пляшках, які витримують надлишковий тиск утвореного при бродінні СО2. Довгі роки технологія французьких ігристих вин зберігалась в таємниці i не мала промислового значення, а розриви пляшок з вином, що бродить, досягали 30-40 %. Лише в XIX ст. з розвитком хімії i мікробіології виробництво шампанського у Франції отримало належний розвиток. Цьому сприяло також бурхливе будівництво міст із білого щільного вапняку Реймса i Еперне, що дозволило створити глибокі могутні підвали з постійною низькою температурою (9-11о С), необхідною для уповільненого бродіння i витримки шампанського. У ці ж роки в Росії, на Дону, незалежним шляхом i за оригінальною технологією формувалось виробництво червоних ігристих вин типу Цимлянського, а в Італії створювалась технологія прославлених мускатних ігристих вин Астi Спуманте i Москато Спуманте. Наприкінці минулого сторіччя самостійне шампанське виробництво одержує розвиток у Німеччині, Угорщині, Іспанії, США та інших країнах. Шампанські вина за досвідом Францiї почали готувати в Росії – в 1799 р, в Криму – Судаку, а потім i на ПБК – в Ай-Данилi, Алушті. Однак справжнім засновником вітчизняного шампанського був Л.С. Голіцин, що заклав у своєму маєтку Новий Світ, під Судаком, у 1890-1899 р, а потім у Абрау-Дюрсо під Новоросійськом справжнє російське шампанське виноробство. З ім’ям Л.С. Голіцина i його помічника А.А.Іванова пов’язане світове визнання високої якості i авторитету шампанського, виготовленого в нашій країні. Засновником виробництва «Советского шампанського» є проф. А.М.Фролов-Багреєв, який очолив у 1919 р. шампанське виноробство в Абрау-Дюрсо.

Відповідно до міжнародної класифікації у світі випускають 4 групи ігристих вин:

білі;

мускатні;

рожеві;

червоні.

Серед них виділяються Шампанське i Муссо у Францiї, Спуманте (пінливе) в Італії, Сект (ігристе) у Германії. За технологією вина поділяють на чотири групи:

класичне пляшкове;

пляшково-фiльтрацiйне;

резервуарного способу отримання;

безперервного способу отримання.

Шампанське у Франції готують тільки пляшковим способом із сухих виноматеріалів та цукрового лікеру в географічному районі Шампань, а інші білі ігристі вина Франції називають Муссо.

Шампанізація вина – це біохімічний процес вторинного бродіння в герметично закритих збірниках, протягом якого відбувається насичення вина діоксидом вуглецю. При цьому вино насичується діоксидом вуглецю за рахунок абсорбції (розчинення діоксиду вуглецю) i збагачується хімічними i фізико-хімічними сполуками діоксиду вуглецю з іншими складовими частинами вина.