Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія_бродильних_виробництв_Конспект_2011.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.83 Mб
Скачать

1.2. Загальна характеристика бродильних виробництв

Для більш повного подання змісту дисципліни зробимо коротку характеристику основих бродильних виробництв.

Виноробство – найбільш древнє виробництво, засноване на спиртовому бродінні. До основних стадій приготування вина належать: одержання виноградного або плодово-ягідного сусла (соку) або м’язги, їх зброджування, отримання виноматеріалів, їх обробка й витримка молодого вина.

У результаті подрібнення винограду й пресування роздавлених ягід утворюється сік (сусло), який після освітлювання шляхом відстоювання та обробкою різними сорбентами надходить на бродіння. Для зброджування виноградного сусла в нього вводять чисту культуру дріжджів. Бродіння протікає при 15-25° С і триває 6-8 діб. По закінченні бродіння утворюється молоде вино, що знімається із дріжджів (відділяється від них) і перекачується у підвал на зберігання. Під час зберігання вино піддають спеціальній обробці: доливанню, переливанню, освітленню, купажуванню. Для покращення якісних показників вино може бути витриманим у дубовій тарі (бочках, бутах). Залежно від типу вина витримка його триває від декількох місяців до декількох років.

Пивоваріння – одне із древніх виробництв, заснованих на спиртовому бродінні. Основною сировиною для виробництва пива служить ячмінь, з якого спочатку готують солод. Для цієї мети ячмінь замочують у воді й по досягненні певної вологості пророщують протягом 7-9 діб. Пророщений ячмінь, називається свіжопророслим солодом, який висушують на спеціальних сушарках, а потім звільняють від паростків.

Для приготування пивного сусла сухий солод подрібнюють на валкових дробарках і солод змішують із водою. Ця технологічна операція називається затиранням, далі помел дробленого солоду змішують з водою і отримують затір. При затиранні в результаті ферментативного гідролізу частина сухих речовин затору переходить у розчин. Ці розчинні сухі речовини називаються екстрактивними речовинами, а водний розчин екстрактивних речовин – суслом. Після ферментативного гідролізу затір фільтрують для відділення сусла від нерозчинних речовин солоду. Отримане прозоре сусло кип'ятять із хмелем, чим досягається його упарювання, ароматизація, стерилізація й освітлення. Потім сусло відокремлюють від хмелю, охолоджують до температури бродіння і зброджують спеціальними расами культурних дріжджів.

Бродіння в пивоварстві ділиться на дві стадії: головне бродіння й доброджування. Перша стадія – головне бродіння характеризується інтенсивністю процесу і зброджуванням основної частини цукру. Його проводять в закритому або відкритому бродильному апаратах при температурі 5-10° С і залежно від концентрації сусла воно триває 6-10 діб. По закінченні головного бродіння утворюється молоде пиво, яке ще не придатне до вживання. Молоде пиво перекачують для доброджування й дозрівання в закриті бродильні апарати, що перебувають у відділенні доброджування. Температура під час доброджування й дозрівання пива біля 1-2° С, тривалість від 21 до 90 діб. Можливе також об’єднання процесів бродіння, доброджування й дозрівання в одному бродильному апараті. Готове пиво фільтрують і розливають в ізобаричних умовах в пляшки, кеги або іншу тару.

Виробництво етилового спирту з моменту виникнення і до початку ХХ ст. у промисловому масштабі здійснювалось винятково біохімічним способом, а саме за допомогою бродіння. За останні роки розроблений і успішно застосовується в промисловості синтетичний спосіб одержання спирту.

Біохімічним способом переробляють різноманітну сировину:

цукровмісну – цукробурякова, рафінадна і тростинна меляса, цукровий буряк тощо;

крохмалевмісну – картопля, кукурудза, пшениця, жито, овес, ячмінь та інші зернові культури;

матеріали, що містять клітковину й продукти її розкладання (тирса, тріска, сульфітні луги) і рослинні відходи сільського господарства й масложирової промисловості (солома, соняшникова лузга, бавовняна лушпайка тощо).

Незважаючи на розмаїтість сировини, що переробляється, технологія спирту підрозділяється всього на три основні стадії: підготовка сировини до бродіння, бродіння з утворенням бражки, що містить спирт, виділення спирту із бражки та його ректифікацію.

Найбільш прості підготовчі операції при переробці цукровмісної сировини – цукробурякової меляси. Мелясу розбавляють водою приблизно в 3 рази, підкисляють сірчаною або соляною кислотою і зброджують дріжджами. Збродження мелясного сусла здійснюється безперервним способом. Зброджена рідина містить 8-14 об. % спирту й називається зрілою бражкою.

Технологічна схема безперервного виробництва спирту з картоплі або зерна значно складніше, ніж з меляси. Картоплю спочатку миють у картоплемиючій машині, а зерно очищають від домішок і пилу на повітряно-ситовому й магнітному сепараторах. Потім зерно подрібнюють на молотковій дробарці, змішують із водою й одержують заміс, який піддають термоферментативній обробці у варильному агрегаті безперервної дії при температурах 80-170о С. В останні роки використовують, в основному, низькотемпературну термоферментативную обробку при температурах 80-90о С із використанням термостабільної ά-амілази для зниження в'язкості отриманого замісу. Після охолодження обробленого замісу його оцукрюють і зброджують для отримання зрілої бражки. Сучасна технологія спирту поєднує процеси оцукрення сусла та його зброджування.

Ректифікований етиловий спирт отримують на брагоректифікаційних установках (БРУ) безперервної дії, до складу яких входить три основні колони:

бражна, на якій шляхом перегонки спирт виділяється із бражки. Із нижньої частини колони виводиться звільна від спирту барда, а із верхньої частини – бражний дистилят міцністю 35-55 % об.;

епюраційна, на якій із бражного дистиляту виділяють головні низьколеткі домішки етилового спирту (альдегіди, складні естери). Вони виводяться із конденсатора колони у вигляді спирту етилового головної фракції міцністю 92 % об. Із нижньої частини колони в ректифікаційну надходить епюрат міцністю 35-45 % об.;

ректифікаційна або спиртова, на якій із епюрату видаляють проміжні і хвостові високолеткі домішки етилового спирту (вищі спирти, органічні кислота та ін.). Із верхньої частини виводять ректифікований етиловий спирт. Також із колони виводять сивушне масло міцністю 88 % об. та лютерну воду.

Крім основних колон, БРУ може бути оснащена додатковими колонами для покращення якості ректифікованого спирту або збільшення його виходу.