Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія_бродильних_виробництв_Конспект_2011.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.83 Mб
Скачать

2.2.4. Основні властивості зернової маси

Зернова маса представляє собою зерна різної величини основної та інших зернових культур, різноманітних домішок мінерального і органічного походження, міжзерновий простір та мікроорганізми, що зовні і в середині зернової маси. Зерновій масі притаманні фізичні та фізіологічні властивості.

Фізичні – це сипкість, шпаруватість, сорбційна здатність, теплоємність, теплопровідність, самосортування. Зберігання зернової маси без врахування цих властивостей може призвести до значних втрат зерна та економічних витрат.

Сипкість – здатність зернової маси переміщуватись по будь-якій поверхні, що має деякий кут нахилу до горизонту, тобто ця властивість більшої чи меншої рухливості зернової маси, завдяки якій зерно може переміщатись різноманітними транспортерами при завантаженні зерна в бункер, силоси та ін.

Шпаруватість. При заповненні складів і силосів, зерно не утворює суцільної маси і займає тільки частину об`єму зерносховища. Друга його частина заповнена повітрям міжзернових просторів. Та частина об`єму зерносховища, що зайнята зерном характеризує його компактність. Решта об`єму яка заповнена повітрям, становить його шпаруватість. Шпаруватість має практичне значення, наявність шпарин між зерном дає можливість продувати повітря через зернову масу без її перемішування і тим самим змінювати температуру, вологість зерна при зберіганні.

Сорбційна здатність зерна всіх культур в тому числі і домішки є хорошими сорбентами. Вони здатні поглинати з навколишнього середовища пари різноманітних речовин і гази.

Здатність зернової маси поглинати водяну пару з повітря, або виділяти її в навколишнє середовище називається гігроскопічністю. Залежно від співвідношення парціального тиску водяної пари біля поверхні зерна і парціального тиску водяної пари у повітрі зерно поглинатиме чи виділятиме вологу. Через деякий час внаслідок перерозподілу вологи парціальні тиски пари в повітрі і біля поверхні зерна стають рівними і настає динамічна рівновага, тобто Рпзпп. Вологість зерна у такому стані називається рівноважною.

Теплоємність зерна показує яка кількість теплоти потрібна для його нагрівання або відведення її при охолодженні, ця властивість характеризується питомою теплоємністю. Питому теплоємність обчислюють як середньозважену величину між теплоємністю сухих речовин зерна (1550 Дж/(кг×К)) і теплоємністю води (4190 Дж/(кг×К)). Питома теплоємність збільшується із збільшення вологості зерна.

Теплопровідність характеризує здатність зерна передавати теплоту. Вона збільшується із збільшення вологості, зерна.

Фізіологічні властивості зернової маси обумовлені біохімічними процесами, які проходять під дією власних ферментів або ферментів наявних мікроорганізмів. Це – дихання, післязбиральне дозрівання, проростання, життєздатність зернової маси. Ці процеси мають велике практичне значення, а уміння регулювати їх дозволяю скоротити втрати сухих речовин і підвищити технологічні якості зерна під час його зберігання.

Дихання – найважливіший фізіологічний процес, що лежить у основі обміну речовин живих організмів (метаболізму), при достатньому доступу кисню до зерна відбувається аеробне дихання яке описуються таким рівнянням:

C6H12O6 + 6O2 = 6CO2 + 6H2O + 2874 кДж. (2.6)

В умовах повної відсутності кисню в міжзерновому просторі зернової маси відбувається анаеробне дихання:

C6H12O6 = 2CO2 +2С2H5OН + 118 кДж. (2.7)

Дихання зерна супроводжується відділенням значної кількості теплоти. Внаслідок поганої теплопровідності зернової маси теплота накопичується, що призводить до самозігрівання зернової маси. А це завжди знижує якість зерна, а іноді призводить до його псування.

Інтенсивність дихання зернової маси залежить від вологості, температури, ступеню аерації зерна, тривалості його зберігання, а також деяких особливостей його якості та стану.

Зернова маса переходить від стану спокою до активної життєдіяльності, коли його вологість досягає критичного (14-14,5%) значення. В сухому стані (вологість нижче за критичну) зерно стійке при зберіганні і потребує меншого догляду, ніж вологе або сире. При збільшенні температури збільшується інтенсивність дихання.

За хімічним складом зерно є дуже сприятливим середовищем для розвитку мікроорганізмів, однак їх розвиток обмежується опірністю самого зерна та умовами зберігання. На поверхні 1 г зерна міститься до кількох десятків мільйонів екземплярів мікроорганізмів, життєдіяльність яких збільшується із підвищенням вологості зернової маси і температури. Зниження вологості зерна до критичного рівня і температури до 0-2о С забезпечує оптимальні умови для зберігання зерна.