Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія_бродильних_виробництв_Конспект_2011.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.83 Mб
Скачать

8. Технологія коньяку

Коньяк – це міцний напій із виноградного спирту, одержаного перегонкою сухих білих виноматеріалів й витриманого тривалий час в контакті iз дубовою бочкою. Коньяк має яскравий живий и нарядний янтарно-золотистий колір, складний букет в якому гармонійно поєднуються аромати квітучого винограду і осіннього дубового лісу з приємним бархатистим смаком, з ніжним смолисто-ванільним відтінком. Це дорогий напій, який може бути прикрасою святкового столу чи прийомів .

Згідно термінології оформлення спиртних напоїв коньяк відноситься до категорії винних горілок.

8.1. Історія виробництва коньяку

Центром виробництва коньяку у Франції є м. Коньяк. Це головне місто провінції Шаранта, що i дало назву напою.

Ґрунт цього району крейдяний і придатний для вирощування сортів винограду коньячного напряму, клімат помірний, між морським і континентальним (зима без морозів і помірно жарке літо). Французи вважають що коньяк може виготовлятися тільки в Шаранті, так як ніде більше немає такого комплексу умов, що є в цьому районі. Виноградарство в цьому регіоні було відоме ще з античних часів (було організовано римлянами в І столітті до н. е.) , в основному тут вирощували високоврожайний сорт Фольбланш. Але вина з цього сорту отримували малоалкогольними, висококислотними, посереднього смаку і вони не витримували тривалих перевезень на парусниках. Щоб уникнути псування вина винороби були змушені організувати його перегонку. На початку вино переганяли один раз на кубових апаратах до міцності 26-28 % об., спирт був середньої якості, але не псувався. Ця технологія існувала 200 років. На початку XVI ст. стали використовувати повторну фракційну перегонку на тому ж кубовому апараті і отримували спирт вже міцністю в 70 % об., з ніжним тонким ароматом і приємним смаком. Цей спирт швидко завоював ринки Європи, його експортували без будь якої витримки, а на місцях вживання розводили за смаком холодною водою. I тільки через 200 років почали витримувати коньячний спирт в дубових бочках, це i завершило технологію приготування коньяку. Ця технологія з 1701 року практично залишається без змін.

Найбільш відомими фірмами по виробництву французького коньяку (стаж яких 150-200 р) є Мартель, Камю, Ремi Мартель. До 80 % коньяків Франції експортується в 140 країн світу.

Виробництво коньяку в країнах СНГ бере початок з 1884 року, коли промисловець Д. Сараджишвiлi побудував у Тифлiсi перший в країні апарат, потім були побудовані заводи в містах Кизляр ,Єреван, Калараш, Геокче. На півдні України і в Бессарабії найбільшим виробником був Н. Л. Шустов.

За правилами, які були прийняті в Росії в 1909 р. всі коньяки ділилися на три групи:

російський – це алкогольний напій із виноградного вина, хлібного спирту та есенції;

іноземний – міг бути будь якого походження;

штучний – міцний напій виготовлений хімічним шляхом.

Після введення в Росії сухого закону в 1916 р. виробництво коньяку майже припинилось. I тільки в 1925 р. на базі націоналізованих підприємств поновилось виробництво коньяку на заводах у Тбiлiсi, Єревані, Кизлярi. В 1936 р. була прийнята широка державна програма по подальшому розвитку галузі, а з 1948 р. виробництво виділилось в окрему галузь виноробної промисловості.

В Україні виробництво коньяку було організовано в радгоспi-заводі Коктебель, Таврія, на Ужгородському, Сімферопольському, Первомайському та інших заводах. Частка ординарних коньяків становила близько 10 %.