Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Що таке виробничі ресурси, які розрізняють їх види?

  2. В чому суть закону рідкості ресурсів?

  3. В чому полягає обмеженість ресурсів?

  4. Які основні способи розв'язання економічних проблем ви знаєте і як ці проблеми вирішуються у різних економічних системах?

  5. Що означає поняття "ефективність" в широкому розумінні цього слова?

  6. Проаналізуйте криву виробничих можливостей. Що показують точки на кривій? Що показує і виражає точка в середині кривої? За межами кривої?

  7. Як зміниться крива виробничих можливостей внаслідок збільшення кількості залучених ресурсів і удосконалення технології виробництва?

32

Тема 1.3. Економічна система суспільства

Заняття 1.3.1. Економічні системи

Питання для самостійного вивчення

1. Зміст економічної системи

2. Типи економічних систем

Практичні завдання

1) Вивчіть теоретичний матеріал і оформіть його у вигляді конспекту;

2) Напишіть реферат на тему:

“Економічна система наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття”;

3) Визначте, який тип економічної системи (плановий, ринковий чи змішаний)

характеризують такі положення:

  • по радіо прозвучала об’ява, що завтра в країні піднімаються ціни на олію;

  • допомога по безробіттю виплачується протягом 1 року;

  • град знищив значну частину урожаю винограду і тому ціни на вино зростуть;

  • держава зменшує податок на прибуток підприємствам, які займаються благодійністю;

  • бригада отримала премію за перевиконання плану;

  • підприємство вимушене впроваджувати нововведення, щоб отримати більше прибутку;

  • держава збільшує оподаткування рекламної діяльності;

  • усі знають, що купити молоко можна щодня з восьмої до дев’ятої години ранку по 0,5

гр. од. за 1 літр.

Методичні рекомендації

У першому питанні висвітліть сутність поняття “економічна система”. Що є її складовими ланками? Які цілі вона повинна виконувати? З’ясуйте, чим відрізняються одна економічна система від іншої?

При розгляді другого питання зробіть порівняльний аналіз будь-яких двох економічних систем. Як ви думаєте, яка з економічних систем сформується в Україні і чому?

Теоретичні відомості

1. Зміст економічної системи

Економічна система - це форма організації економіки, господарський механізм, завдання якого полягає в тому, щоб знаходити шляхи і методи ефективного використання обмежених (рідкісних) виробничих ресурсів. Функціонує економічна система з допомогою таких економічних інститутів, як власність, грошова система, урядові органи, податки, гроші, доход, планування, виробництво, прибуток тощо. Таким чином, економічна система трактується як комплекс економічних інститутів, набір яких приблизно однаковий у будь-якій системі.

Основними цілями економічної системи є економічна свобода, економічна ефективність, економічна справедливість, економічна безпека, економічне зростання.

Економічна свобода передбачає свободу для споживачів вирішувати, як витрачати чи заощаджувати свої доходи, свободи для робітників змінювати місце роботи і об’єднуватись в трудові спілки, свободи індивідів засновувати нові підприємства (організовувати власну справу) чи закривати існуючі.

33

Економічна ефективність визначається тим, наскільки правильно розподіляються виробничі ресурси з позицій витрат та вигод від використання цих ресурсів. Вона підвищується, лише коли додаткові вигоди перевищують додаткові витрати.

Економічна рівність (справедливість) – економічні дії й заходи економічної політики з точки зору людей, є правильними і неправильними (наприклад, певний податок одні вважають справедливим, а інші - ні).

Економічна безпека містить захищеність від економічних ризиків, таких як виробничі травми, безробіття, інфляція, невдачі в бізнесі й бідність через заощадження, страхування і урядові програми.

Економічне зростання означає зростання виробництва товарів і послуг протягом певного часу і сприяє досягненню основних соціальних цілей.

Економічні відносини надають виробництву відповідний суспільний зміст, вони визначають економічний лад суспільства. Стан економічних відносин визначається розвитком продуктивних сил. Певному рівню розвитку продуктивних сил відповідає певна зрілість економічного базису.

Відповідність, органічна єдність продуктивних сил і виробничих (економічних) відносин створює економічну систему. З цієї точки зору, суспільне виробництво з відповідними йому продуктивними силами, відносинами власності, що визначають розподіл, обмін і споживання матеріальних благ, - це і є економічна система

Економічні системи відрізняються між собою по характеру виробництва і розподілу продукту. З цієї точки зору слід виділяти два основних типи економічних систем: з натуральним виробництвом і товарним виробництвом.

Цим типам суспільного виробництва притаманна своя особлива специфічна форма економічних зв’язків, які відображають стан розвитку продуктивних сил, перш за все з точки зору суспільного поділу праці та її кооперації.

Натуральне виробництво ґрунтується на простій кооперації праці групи людей, для якої характерний природний поділ праці (за віком чи статтю), а економічна система первісної общини базувалась на спільній власності. Засоби праці були спільною власністю, а вироблений продукт розподілявся в інтересах всієї общини в цілому. Найбільшу долю отримували вожді, мисливці, воїни. Між всіма іншими членами общини продукт розподілявся порівну.

Рабство означало перехід до приватної власності в її абсолютній формі. Власністю рабовласника є не тільки земля, засоби виробництва, але і сама людина, яка на нього працює. Раб не має сім’ї, будинку, господарства.

Феодалізм розвинув приватну власність в абсолютній формі і в той же час послабив її абсолютний характер. Кріпак виступає і як суб’єкт, і як об’єкт власності. Як суб’єкт власності він має землю, сільськогосподарський реманент, худобу тощо. За звичаєвим правом в його рішення в межах його власності та сім’ї поміщик не втручався. Зокрема, Т.Шевченко став в Енгельгарда козачком тому, що дід поділив свій наділ між іншими онуками, а цього залишив безземельним. Як об’єкт власності кріпак був змушений до відробіткового оброку (панщини), натурального (продукти виробництва) та (або) грошового оброку

При капіталістичному господарюванні, щоб організувати виробництво матеріальних благ, власник засобів виробництва повинен купити робочу силу, а не людину. Без цього немає виробництва. Отже, здійснюється купівля-продаж робочої сили (наймання на роботу) і починається капіталістичне виробництво. При цьому стрімко розвиваються ринкові відносини, формується економічна система з товарним виробництвом. Ось така коротка історія розвитку економічних систем аж до сучасних їх форм.