Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Методичні рекомендації

У першому питанні дайте визначення поняттю “домогосподарство”, які функції воно виконує. Розкрийте роль домогосподарства в системі економічних відносин

В другому питанні необхідно розглянути поняття “благо” і його корисність. Ознайомтесь з класифікацією благ, а також товарів і послуг. Дайте визначення поняттям “користь” і “корисність”, наведіть приклади.

Вивчаючи третє питання зверніть увагу на поведінку домогосподарства як споживача. З’ясуйте, що таке гранична корисність одиниці певного продукту і сукупна корисність всього його обсягу. Треба мати на увазі, що можливості вибору домогосподарства не є необмеженим. Ознайомтесь із зовнішніми і внутрішніми чинниками, що обмежовують можливості вибору, а особливо з бюджетним обмеженням. Охарактеризуйте раціональну поведінку споживача, в тому числі, використавши криві байдужості.

Теоретичні відомості

1. Поняття про домогосподарство в економіці

Домашнє господарство є одним із основних суб’єктів економічної діяльності поряд із підприємствами та державою. Воно характеризує економічні об’єкти і процеси, що відбуваються там, де постійно проживає людина, сім’я, родина. Поняття “домогосподарство” відображає господарство сім’ї найрізноманітнішого складу і будь-яких розмірів (великих родин, що володіють певними ресурсами і окремої людини, що має певну власність і здійснює господарську діяльність).

118

Домогосподарство, як і економіка в цілому, живе за законами раціональності і доцільності. Від настроїв, очікувань, прагнень кожної окремої людини і всіх домашніх господарств країни залежать такі економічні процеси, як сукупний попит і сукупна пропозиція, грошовий обіг в країні і перебіг інвестиційних процесів. Усе це, зрештою, позначається на повсякденному житті кожного з нас, родини, суспільства.

Соціально-економічне здоров’я суспільства впливає на внутрішній стан родини та успішне виконання домогосподарством своїх функцій, зокрема:

- задоволення матеріальних, господарських-побутових потреб людей;

- реалізація емоційних і соціально-психологічних потреб;

- відтворення населення, структури і якості трудових ресурсів суспільства (домашнє виховання, навчання, організація відпочинку);

- споживання вироблених товарів і послуг, забезпечення розширеного виробництва у країні через заощадження і приватні інвестиції.

Домогосподарству як одному з об’єктів економіки належить надзвичайно важлива роль у системі економічних відносин. Економічне значення домогосподарства визначається такими чинниками:

* задоволення потреб домогосподарств у матеріальних і нематеріальних благах є природною метою виробництва. Попит їх – один із найвагоміших компонентів сукупного попиту на кінцеві блага;

* домогосподарства передають як власники чинників виробництва їх діловим одиницям – фірмам, які ефективно їх поєднують;

* частина доходу, що не використовується домашніми господарствами впродовж поточного періоду, перетворюється на заощадження і може за певних обставин стати джерелом економічного зростання країни.

Отже, можна сказати, що домогосподарство виконує в економіці три основні функції: споживання (є покупцем товарів і послуг на споживчому ринку), постачання чинників виробництва (на ринку ресурсів є продавцем відповідних економічних ресурсів), заощадження.

Домогосподарство – економічна одиниця, яка складається з одного або більше індивідів, що спільно ведуть господарство і мають спільний бюджет.