Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.91 Mб
Скачать

3. Типи і фактори економічного зростання

На характер економічного зростання впливають різноманітні чинники, серед яких можна виділити такі: національні особливості, історичні умови країни, її територія і географічне розташування, кліматичні умови, загальний обсяг національного багатства, виробничий потенціал нації, законодавча база, рівень демократії, політичний режим тощо. Однак, вплив деяких із них важко виявити, хоча він існує. Тому, коли досліджують чинники, або фактори економічного зростання, зосереджуються на основних.

149

Основними чинниками економічного зростання за будь-яких умов є фактори пропозиції, фактори попиту і фактори розподілу.

До факторів пропозиції відносять матеріально-речові і особистий фактор суспільного виробництва. До перших відносять:

- кількість і якість природних ресурсів, предметів праці;

- обсяг капіталу (засобів праці), зайнятого у виробництві;

- рівень технології і організації виробництва.

До другого – кількість і якість трудових ресурсів. Проте, трудові ресурси лише трудовий потенціал економіки, не усі вони використовуються у виробництві. Вплив трудових ресурсів на реальне економічне зростання визначається рівнем зайнятості населення, фаховою підготовкою і кваліфікацією, станом фізичного здоров’я нації та іншими факторами, зокрема рівнем освіти – чим він вищий у працівників, тим доступніші стають новітні технології, що зумовлюють економічне зростання.

Отже, можна говорити про кількісну і якісну оцінку особистого фактору, які впливають на економічне зростання.

Кількісна оцінка на рівні макроекономіки включає:

- чисельність населення країни та його структуру (за статтю, віком, розподілу по регіонах);

- чисельність працездатного населення і зайнятих у виробничій і невиробничій сфері;

- кількість відпрацьованих людино-годин (в середньому на день, тиждень, місяць, рік), що є узагальнюючим показником кількісної оцінки особистого фактору.

Якісна оцінка виявляється у врахуванні рівнів кваліфікації та професійної підготовки сукупного працівника, соціально-економічних та організаційних умов господарювання, стимулів до праці. Узагальнюючим показником якісної оцінки особистого фактору є рівень продуктивності праці.

Аналогічно дається кількісна і якісна оцінка речових факторів економічного зростання. Кількісна визначається кількістю засобів і предметів праці, природних ресурсів; якісна характеризується їх віддачею або ефективністю використання.

Економічне зростання залежить від факторів попиту. Зростання можливе тільки за умов існування відповідного сукупного попиту на товари і послуги, без нього виробництво продукту зростати не буде. Тому економічне зростання тісно пов’язане із стимулюванням сукупного попиту в національній економіці.

На темпи і обсяги економічного зростання значний вплив мають і фактори розподілу. Для зростання виробництва недостатньо тільки нарощувати виробничі ресурси. Їх необхідно раціонально і ефективно розподілити по галузях економіки.

Зміни у структурі попиту вимагають переміщення капітальних природних і трудових ресурсів у галузі із більшим попитом на них. Якщо переміщення капіталів не встигає за зміною сукупного попиту у розрізі галузей економіки, тоді частина виробничих потужностей залишається незавантаженою, зросте безробіття, зменшиться обсяг виробництва і, відповідно, обсяг доходу нації.

Отже, економічне зростання можливе тоді, коли цьому сприяють усі його чинники – фактори попиту, пропозиції і розподілу. Але потрібно наголосити, що взаємозв’язок цих факторів складний і суперечливий. Зміни у факторах пропозиції, породжують зміни в обсязі сукупного попиту, у розподілі виробничих ресурсів і навпаки. У залежності від того, за рахунок яких факторів зростає національний продукт, залежить якість економічного зростання.

Темпи зростання. Темп приросту і темп зростання показують кількісне зростання суспільного продукту. Проте слід врахувати і його якісне зростання. Кількісне зростання здійснюється шляхом використання у виробництві більшої кількості виробничих ресурсів, якісне – більш продуктивного і ефективного використання обмежених (рідкісних) ресурсів. У залежності від цих способів кількісного і якісного зростання розрізняють два типи економічного зростання: екстенсивний і інтенсивний.

150

Екстенсивне зростання досягається шляхом кількісного приросту виробничих факторів за незмінного технологічного рівня (ефективності національного виробництва). В умовах повністю екстенсивного економічного зростання ефективність суспільного виробництва не збільшується, продуктивність праці не зростає.

Інтенсивне зростання – таке економічне зростання обсягу національного продукту і доходу, яке ґрунтується виключно на підвищенні ефективності суспільного виробництва, якісного удосконалення факторів виробництва, зростання продуктивності суспільної праці. Це можливо під впливом науково-технічного прогресу, що вимагає значних капіталовкладень (інвестицій) або додаткових витрат, які є взаємозалежні і взаємозамінні і, що зумовлює існування різних форм інтенсивного типу зростання. Вони характеризуються різними поєднаннями ресурсів і різним рівнем віддачі:

- фондомістка форма полягає у зростанні витрат основних капітальних засобів на одиницю вартості продукту (капіталоміскості), при цьому темпи зростання основних фондів переважають темпи зростання національного доходу;

- фондозберігаюча форма призводить до економії основних виробничих фондів на одиницю вартості виробленого продукту (зниження його капіталоміскості), при цьому темпи зростання національного доходу переважають темпи зростання основних фондів;

- нейтральна форма характеризується тим, що хоча зростання продуктивності ресурсів досягається за рахунок додаткових капіталовкладень, але економія на основних засобах виробництва компенсує ці витрати і національний дохід зростає такими ж темпами що і фондоозброєність.

Однак вирізнення екстенсивного і інтенсивного зростання значною мірою умовне. У чистому вигляді вони не існують. Реальне економічне зростання супроводжується різноманітними комбінаціями екстенсивних і інтенсивних факторів, які знаходяться у єдності, тому правомірно вести мову про переважно екстенсивний чи переважно інтенсивний типи економічного зростання.

Якість економічного зростання полягає не лише у підвищенні економічної ефективності національного виробництва, а й у зростанні його соціально-економічної ефективності, тобто підвищенні добробуту нації. Отже, якісне економічне зростання – постійне оновлення продукції, яка б відповідала технологічним нормам на рівні світових стандартів і задоволення зростаючих потреб людей.

Потрібно зауважити, що економічне зростання є важливим не саме по собі, а тими наслідками, які воно викликає до життя. Людей завжди цікавило питання: а чи потрібне економічне зростання? На перший погляд воно є риторичним і відповідь повинна бути однозначною: так, потрібне! Насправді ж існує багато арґументів як за, так і проти економічного зростання. Спробуйте їх навести і зробити висновки.