Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Тема 2.4. Структура і інфраструктура ринку

Заняття 2.4.1. Структура ринку. Ринкова інфраструктура

Питання для самостійного вивчення

  1. Структура та види ринку.

  2. Інфраструктура ринку.

  3. Особливості становлення ринкових відносин в Україні.

Практичні завдання

  1. Накресліть схему структури ринку;

  2. Напишіть реферат на одну із запропонованих тем:

а) “Ринок інтелектуальної власності і інформації”;

б) “Ринок золота”;

в) “Формування ринку нерухомості в Україні”;

г) “Ринок і соціальний захист населення”.

3. Вивчіть теоретичний матеріал і оформіть його у вигляді конспекту.

Методичні рекомендації

Розгляд першого питання розпочніть із з’ясування структури ринку з точки зору економічного призначення об’єктів ринкових відносин. Які ще класифікації ринків виділяють в економічній літературі? Після цього дайте стислу характеристику ринку предметів споживання, ринку засобів виробництва, фінансовому ринку, ринку праці.

Вивчення другого питання слід розпочати з визначення інфраструктури ринку та її класифікації. Ознайомтесь з основними елементи інфраструктури ринку.

Розглядаючи особливості становлення ринкових відносин в Україні слід звернути увагу на основні шляхи переходу до ринкової економіки. В чому їх переваги і недоліки? Який шлях переходу ви б рекомендували для України і чому? Спробуйте проаналізувати і пояснити сповільнений перехід до регульованого ринку у нашій державі. На які три стадії може бути поділений перехід до ринкової економіки?

75

Теоретичні відомості

1. Структура та види ринку

Пізнання ринку як економічної категорії неможливе без глибокого аналізу його структури, тобто елементів, з яких він складається, і які взаємодіють між собою. Для цього слід обрати критерій, за яким можна розмежувати елементи ринку. Таких критеріїв може бути багато, оскільки ринок є складним і багатоманітним утворенням економічного життя. Найбільш поширеним є розгляд структури ринку з точки зору економічного призначення об'єктів ринкових відносин:

* товарний ринок: ринок предметів споживання та послуг, ринок засобів виробництва, ринок науково-технічних розробок;

* фінансовий ринок: ринок інвестицій, ринок цінних паперів, валютний ринок;

* ринок праці.

Кожен з названих ринків дуже різноманітний і в свою чергу поділяється на ринки взуття, ринки косметики та ін., що існують всередині ринку предметів споживання; ринки машин, верстатів і т.п. - ринку засобів виробництва. Ринкова економіка складається з великої кількості окремих ринків. Кожний товар чи послуга має свій ринок.

Існує і такий критерій розмежування ринку, як ступінь зрілості ринкових відносин: розвинений ринок; ринок, що формується; ринки з різним ступенем обмеження конкуренції: монопольний, олігопольний.

Ринок можна характеризувати відповідно до чинного законодавства: легальний (офіційний), нелегальний (тіньовий, чорний). Структура ринку може бути охарактеризована за адміністративно-територіальною ознакою: місцевий, окремих територій, країни (внутрішній), світовий (зовнішній). Кожний вид ринку має свої особливості. Всі вони системно взаємопов'язані і органічно взаємодіють: якщо відбуваються порушення в одному з них, то це викликає перебої в роботі інших ринків і системи в цілому.

Розглянемо зміст окремих видів ринку, які детально не будуть вивчатись в наступних темах.

Ринок інформації - це сукупність економічних відносин з приводу збирання, опрацювання, систематизації інформації та її продажу кінцевому споживачу. Від якості та обсягу інформації залежить правильність прийнятого рішення. Інформація є рідкісним благом, для отримання якого потрібні певні витрати. Між виробником і споживачем на ринку інформації є посередники, основне завдання яких - збирання і продаж інформації. Ці ринки відрізняються один від одного ступенем поінформованості та можливості реальних дій таких посередників у реалізації товарів і послуг.

Важливим елементом ринку інформації є інформація про конкурентів. Засобом збирання відповідної інформації є перегляд професійних журналів, зустрічі з фахівцями, запрошення консультантів тощо. Особливістю такого товару як інформація є те, що втаємничена, маловідома інформація коштує дорого, адже "хто володіє інформацією - володіє світом" і "будь-яка монополія починається з монополії на інформацію", а інформація відома всім не коштує нічого. Цей товар не має другої свіжості".

Ринок нерухомості формується для торгівлі землею, об’єктами, що на ній збудовані, в тому числі житловими. Суб’єктами цього ринку є фізичні і юридичні особи, які можуть купувати об’єкти нерухомості як для особистого, так і виробничого споживання.

Нерухомість як товар має ряд відмінностей від інших товарів:

- це об’єкт довгострокових інвестицій (в землю, житло, будівлі можна вкладати капітал, підвищуючи таким чином його вартість);

- передається у спадок майбутнім поколінням;

- займає певний простір і вказує місце його знаходження, умови проживання.

На ринку інтелектуальної власності купуються і продаються патенти, ліцензії, проекти, “ноу-хау”, наукові прогнози тощо. Важливу роль у формуванні цього ринку відіграє венчурний (ризиковий) капітал. Він у цільовому порядку інвестується в ідею, проект, а втілюють їх венчурні фірми.

76

Інші види ринку будуть детально розглядатися в заняттях 2.4.2. і 2.4.3.