Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Звідси випливає, що:

Зміна реального ВНП,% = Зміна номінального ВНП,% - Зміна індексу цін, %

Якщо величина індексу цін менша за одиницю (Ір<1), то відбувається коригування номінального ВВП у бік збільшення (інфляція), і навпаки (дефляція).

3. Національний дохід, суспільне і національне багатство

Чистий продукт (ЧП) - частина валового національного продукту.

ЧП = ВНП - вартість відшкодованої частини засобів виробництва (вартість предметів праці та витраченої на виробництво ВНП частини засобів праці) або на величину амортизації (ВНП - А ) ЧП = вартості необхідного продукту (НП) + вартість додаткового продукту (ДП). ЧП = Фонд заробітної плати галузей матеріального виробництва + сумарний прибуток в суспільстві.

Чистий продукт - це реальний дохід, який суспільство може використати для особистого споживання та розвитку виробництва, інакше кажучи, це новостворена в суспільстві протягом року вартість або національний дохід суспільства, тобто ЧП=НД.

Таку методику визначення ВНП і НД встановлено ООН для країн – членів світового співтовариства. В Україні вона використовується з 1990 року.

Можливості кожної країни обмежуються обсягом національного доходу. Він є найважливішим показником економічного розвитку держави. Національний дохід створюється для розподілу між громадянами держави. Від його величини та методів розподілу залежить добробут її жителів. Якщо в провідних країнах Європи частка заробітної плати – основного джерела доходів людей – становить більше 65% НД, то в Україні вона не перевищує 30%.

Суспільний продукт у всій сукупності матеріальних і нематеріальних благ, послуг та інформації складає суспільне багатство.

Національне багатство - це сума матеріальних та духовних благ, які є в розпорядженні суспільства. Національне багатство нагромаджується протягом усього історичного періоду виробничої діяльності суспільства.

До національного багатства входять природні ресурси, нагромаджені засоби виробництва та предмети споживання. Включає національне багатство і духовні надбання суспільства: виробничий досвід, освітній потенціал, досягнення науково-технічної думки, національно-культурні надбання, інформаційні ресурси тощо.

У структурі національного багатства виділяють виробничі фонди (основні та оборотні), основні фонди соціальної сфери (школи, лікарні, культурно-освітні і спортивні споруди, житлові будинки), а також особисте майно населення (за виключенням товарів короткострокового використання).

144

Національне багатство становить собою сукупні можливості суспільства у подальшому матеріальному та духовному розвитку.

Розуміти поняття і категорії

Суспільне відтворення: просте, звужене і розширене, сукупний суспільний продукт, перенесена вартість, вартість необхідного продукту, додатковий продукт, валовий національний продукт, валовий внутрішній продукт, кінцевий продукт суспільства, подвійний рахунок, амортизація, чистий продукт суспільства, національний дохід, особистий дохід, суспільне багатство, національне багатство.

Література

  1. Основи економічної теорії / За ред. С.В. Мочерного: Посібник. – К.: Академія, 2002, ст. 285-290 (питання 1-3);

  2. Основи економічної теорії / За ред. С.В. Мочерного: Посібник. – К.: Академія, 1998, ст.278-281 (питання 1-3);

  3. Основи економічної теорії / За ред. В.О. Білика: Посібник. – К.: Academpress, 1994, ст. 27-30 (питання 1-3);

  4. Основи економічної теорії / За ред. С.В. Мочерного. – Тернопіль: АТ Тарнекс, 1993, ст.360-376 (питання 1-3);

Питання для самоконтролю

  1. Що таке сукупний суспільний продукт, які підрозділи до нього входять?

  2. Яка структура ССП за вартістю?

  3. Які існують способи обліку результатів суспільного виробництва?

  4. Що розуміють під ВСП?

  5. Що таке кінцевий продукт суспільства?

  6. Що таке ВНП, яка його відмінність від ВВП?

  7. Які існують способи визначення ВНП? Поясніть на прикладах.

  8. Що таке номінальний і реальний ВНП?

  9. Як визначають реальний ВНП?

  10. Що таке національний дохід, як його визначають?

  11. Що розуміють під суспільним і національним багатством?

145