Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.91 Mб
Скачать

2. Ефективність і якість економічного зростання

Економічне зростання є тим варіантом розвитку суспільного виробництва, коли кількісно і якісно зростає суспільний продукт. Загальним показником динамічного економічного зростання обсягу ВВП, ВНП,ЧНП чи національного доходу за певний період або їх збільшення у розрахунку на душу населення. Використовуються і інші показники через які виявляється динаміка розвитку виробництва, кількісні і якісні зміни в економіці.

Незалежно від підходу, завжди є потреба характеризувати економічні процеси за певними параметрами. Водночас, самі параметри можуть змінюватись в часі. Зокрема, динаміка змін ВВП/ВНП, НД тощо характеризуються відповідними динамічними рядами – числовий ряд, що характеризує зміну того чи іншого показника у часі. Розрізняють моментні і інтервальні динамічні ряди. Першим є динамічний ряд, рівні якого показують стан певного параметру у кожний визначений момент часу (напр., рівень ВНП в млрд. дол. за 1980, 1990, 1991 і 2000 роки); другим – рівні якого характеризують зміну величини певного параметру через рівні проміжки часу (напр., той же показник за 1998-2005 роки).

Для аналізу динаміки економічного зростання використовують такі показники: абсолютний приріст, темп зростання, темпи приросту, середньорічні темпи зростання і приросту.

Абсолютний приріст продукту показує наскільки одиниць його обсяг поточного періоду (показники якого порівнюються) відрізняється від обсягу базового періоду (з показниками якого здійснюється порівняння). Наприклад, припустимо, що ВНП якоїсь країни у 2000 році склав 600 млрд. дол., а в 2005 р. – 780 млрд., то абсолютний приріст в цьому році по відношенню до 2000 р. складе: 780 – 600 = 180 млрд. дол.

Темп зростання показує у скільки разів (чи %) обсяг суспільного продукту поточного продукту відрізняється (менший чи більший) від суспільного продукту базового періоду. Якщо одержаний коефіцієнт темпу зростання (% зростання) буде більший від одиниці (> 100%), це свідчить, що відбулось зростання продукту; коли =1, то продукт залишився в незмінному обсязі, а коли менший від одиниці (< 100%), то за даний період відбувся економічний спад. Наприклад, використавши попередні дані, темп приросту в 2005 році у порівнянні з 2000 буде становити: 780/600х100% = 130%, або 1,3.

Темп приросту показує збільшення приросту суспільного продукту – як відношення приросту у даному році до загального обсягу суспільного продукту у році, з яким порівнюється. Якщо одержаний коефіцієнт приросту (% приросту) буде більшим від нуля, це означає, що у даному періоді відбувся приріст обсягу суспільного продукту, а коли меншим – відбувся економічний спад в даному періоді. Наприклад, темп приросту в 2005 році у порівнянні з 2000 складе: (780-600)/600х100% = 30%, або 0,30.

Аналізуючи темпи економічного зростання, важливо усвідомити дві обставини.

По-перше, “вага” 1% зростання або спаду залежить від обсягу національного продукту у тій чи іншій економіці. Якщо обсяг ВНП в економіці однієї країни удвічі більший ніж у економіці іншої, то й “вага” 1% приросту буде у двічі більшою.

По-друге, національна економіка будь-якої країни дуже чутлива до зміни темпів економічного розвитку. Справа у тому, що незначна відмінність темпів приросту ВНП з часом обертається значною різницею рівня національного продукту на душу населення. Якщо темпи приросту національного продукту складають 2%, то потрібно 35 років, щоб подвоїти показник ВНП на душу населення, а якщо 1% - потрібно уже 70 років (використовуючи так зване “правило 70”, тобто 70 ділять на темпи приросту цієї змінної).

При порівнянні темпів економічного розвитку економік різних країн за один і той же період за однорічними показниками можна визначити, яка із економік розвивається швидше і з якою інтенсивністю відбувається цей процес – так званий коефіцієнт випередження. Наприклад, якщо ВНП однієї країни за певний період зріс на 300%, а іншої – на 200%, то коефіцієнт випередження першої країни у порівнянні із другою складе: 300/200 = 1,5.

148

Для аналізу динамічного ряду за декілька років застосовують показник середньорічних темпів зростання і приросту. Перший обчислюється як середньогеометричне добутків коефіцієнтів темпів зростання. Другий – аналогічно, тільки використовуються коефіцієнти приросту.

Суспільний продукт у грошовому виразі може зростати як за рахунок збільшення його обсягу, так і за рахунок зростання цін. Тому для характеристики їх використовують індексні методи визначення: індекс фізичного (кількісного) обсягу виробництва, індекс цін, індекс факторів процесу відтворення тощо, які бувають індивідуальними (відображають динаміку якогось одного показника) і агрегатними (відображають динаміку співмірних і неспівмірних величин, напр., кількості і ціни).

Будь-який обсяг національного продукту можна відобразити як суму добутків кількості і ціни по кожному окремому виду продукції:

СП = q1p1 + q2p2 + q3p3 + … qnpn = ∑qnpn , де

СП – національний продукт;

q – кількість кожного виду продукції;

p – ціна кожного виду продукції;

n – кількість видів продукту.

Тоді, зокрема, темп економічного зростання можна визначити таким чином:

Тзр = ∑q1p1 / ∑q0p0 , де

∑ q1p1продукт звітного (поточного) року,

∑q0p0продукт базисного року.

Для визначення впливу кількості одиниць продукту на його загальний обсяг застосовують індекс фізичного обсягу продукту. Він дає змогу визначати вплив зміни кількості продукту на його вартісний обсяг без впливу зміни ціни, для чого застосовують базову ціну (р0), тобто ціну базисного періоду, через який оцінюють кількість продукту в поточному і базовому періодах:

Iq = ∑qnp0 / ∑q0p0

Індекс цін показує зміну обсягу національного продукту під впливом зміни цін, або темп зміни цін, тобто він відповідно не враховує впливу фізичного зростання суспільного продукту, а показує його зростання лише під впливом зростання цін:

Iр = ∑qnpn / ∑qnp0

Через Iq і Iр можна визначити темп економічного зростання: Тзр = Iq х Iр

Якщо, скажімо, індекс фізичного обсягу продукту складає 0,9 або 90% у цьому році до року з яким порівнюють, то це означає, що загальна кількість вироблених споживчих вартостей зменшилась на 10%; а індекс цін за цей період буде дорівнювати 30,0 або 3000%, це означає, що ціни на всі товари в середньому зросли у 30 разів.

Якщо перемножити обидва індекси, то одержимо темп зростання суспільного продукту за даний період: 0,9х30,0 = 27,0 або 2700%, тобто за даний період обсяг суспільного продукту у грошовому виразі зріс у 27 разів. Як ми бачимо темп зростання ВВП/ВНП не завжди свідчить про збільшення фізичного обсягу продукту, адже він зростає за рахунок цін (інфляції). Отже, нерідко буває ситуація, коли вартісний обсяг зростає, а фізичний обсяг суспільного продукту зменшується.