Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Розуміти поняття і категорії

Домашнє господарство, функції домогосподарства, споживче благо, групи споживчих благ, товари довготермінового і короткотермінового користування, товари одноденного попиту, товари попереднього вибору, товари пасивного попиту, корисність і цінність товару, теорія корисності, закон Госсена (спадної граничної корисності), теорія споживацької поведінки, гранична корисність, сукупна корисність, чинники, що обмежовують можливості вибору, бюджетне обмеження, бюджетна лінія, ступінь бажаності і ранг бажаності уподобання споживачем, раціональна поведінка споживача, властивості уподобань споживача, крива байдужості (індиферентності), концепції корисності: ординальна (кількісна) і кардинальна (порядкова), гранична норма зміни, оптимальний споживчий набір, реакція споживача на зміну доходу і ціни, Гіф’янське благо і благо Ваблена.

Література

  1. Ковальчук Г.О. та інші. Економіка: Підручник. – К.: Навч. книга, 2003, ст. 21-25, 79-91;

  2. Основи економічної теорії: Підручник / За ред. А.В.Чухна. – К.: Вища школа, 2004, ст. 257-268;

  3. Загальна економічна теорія (політична економія). Підручник. У 2-х частинах / За ред. І.В. Буяна, В.М. Ковальчука. – Тернопіль: Лідер, 2001, 64-71;

  4. Основи економіки: Підручник. / За ред. І.Ф. Радіонової. – К.: Зодіак-Еко, 1995, ст. 13-17.

Питання для самоконтролю

  1. Що таке домогосподарство, які його функції і економічне значення?

  2. Що ми розуміємо під споживчими благами? Охарактеризуйте їх основні групи.

  3. Який існує взаємозв’язок між кількістю придбаних благ і відповідною граничною корисністю кожної наступної його одиниці, а також сукупною корисністю цього запасу блага? Поясніть.

  4. Якими зовнішніми і внутрішніми чинниками обмежуються можливості вибору споживача?

  5. За наявного бюджетного обмеження домогосподарство здійснюватиме свій вибір наявних фінансово можливих споживчих наборів. Чим вони при цьому керуються?

  6. Які свої характеристики має домогосподарство, що в цілому описують його раціональну поведінку?

  7. Проаналізуйте поведінку споживача за допомогою апарату кривих байдужості (індиферентності) за двома концепціями корисності: ординальною (кількісною) і кардинальною (порядковою). Зробіть висновки.

  8. Поясніть, як впливає зміна доходу і зміна ціни на індивідуальний попит окремого домогосподарства.

  9. В чому суть парадоксу Гіффена і ефекту Ваблена?

123

СЕМІНАР 3

Тема 3.2. Капітал. Витрати виробництва і прибуток

Заняття 3.2.1. Витрати і прибуток підприємства

Питання для обговорення

1. Фонди підприємства та їх кругооборот 2. Витрати виробництва та їх види 3. Дохід підприємства. Прибуток, його призначення, розподіл і перерозподіл

Методичні рекомендації

Цією темою розпочинають вивчення мікроекономіки, тобто тих економічних процесів і відносин, які виникають у первинній ланці народного господарства - підприємстві.

При розгляді першого питання насамперед треба зосередити увагу на понятті фондів та їх призначення. Виробничі фонди підприємства перебувають у постійному русі, послідовно проходять три стадії, набирають трьох форм - грошової, виробничої і товарної - і в кожній з них виконують відповідну функцію. Дайте характеристику кожній з них. Після цього слід дати визначення кругообороту фондів. Далі необхідно проаналізувати структуру виробничих фондів на підприємстві, з ясувати, за якими ознаками проходить поділ фондів на основні, оборотні та фонди обігу?

У цьому питання також треба розглянути проблеми зношення основних фондів, амортизації. Визначте, які причини морального зношення основних фондів, в чому воно полягає, в яких формах воно відбувається, які економічні наслідки морального зношення? Уясніть, що таке амортизація?

Розглядаючи друге питання, зверніть увагу на те, що існує декілька підходів до розгляду витрат виробництва. Що ви розумієте під витратами суспільства і витратами підприємства? Охарактеризуйте постійні і змінні витрати на виробництво. Проаналізуйте шляхи зниження собівартості продукції.

Розглядаючи третє питання, слід з ясувати суть поняття "дохід" і розглянути його форми: валовий та чистий дохід. Оскільки безпосереднім стимулом для організації виробництва, заснування підприємства є перспективи одержати прибуток і використати його для задоволення відповідних потреб, то потрібно основну увагу звернути на суть та функції прибутку. Проаналізуйте фактори, які впливають на утворення, розподіл та використання прибутку.