Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Розуміти поняття і категорії

Економічна система, цілі економічної системи, типи економічних систем, “чистий” капіталізм, командна економіка, традиційна економіка, змішана система.

Література

  1. Основи економічної теорії / За ред. С.В. Мочерного: Посібник. – К.: Академія, 2002, ст. 20-24 (питання 1), ст. 113-124 (питання 2);

  2. Основи економічної теорії / За ред. С.В. Мочерного: Посібник. – К.: Академія, 1998, ст. 110-120 (питання 1,2), ст. 393-396 (реферат);

  3. Ковальчук В.М. Основи ринкової економіки: Підручник. – Тернопіль, 1992, ст. 16-20 (питання 1), ст. 24-26 (питання 2);

  4. Основи економічної теорії / За ред. С.В. Мочерного: Підручник. – Тернопіль: АТ Тарнекс, 1993, ст. 465-477 (питання 1,2);

  5. Ковальчук Г.О. та інші. Економіка: Підручник. – К.: Навч. книга, 2004, ст. 312-319 (питання 1,2);

  6. Загальна економічна теорія (політична економія). Підручник. У 2-х частинах / За ред. І.В. Буяна, В.М. Ковальчука. – Тернопіль: Лідер, 2001. Част. 1, ст. 24-31 (питання 1,2).

Контрольні запитання

  1. В чому сутність поняття “економічна система”?

  2. Що є її складовими ланками?

  3. Які цілі економічної системи?

  4. Чим відрізняється одна економічна система від іншої?

  5. Охарактеризуйте сучасні форми економічних систем?

  6. Як ви думаєте, яка з економічних систем сформується в Україні і чому?

36

СЕМІНАР № 1

Тема 1.4. Форми власності

Заняття 1.4.1. Відносини власності.

Питання для обговорення

  1. Економічні відносини.

  2. Відносини власності як основа економічної системи.

  3. Форми власності в економіці України.

  4. Особливості роздержавлення і приватизації в Україні.

Методичні рекомендації

В першому питанні потрібно звернути увагу на те, що в процесі суспільного виробництва між його учасниками виникають економічні відносини. Розгляньте, які є види цих відносин, з приводу чого вони виникають.

Друге питання необхідно почати висвітлювати з того, що основу економічної системи становлять відносини власності. Серед вчених і досі немає єдності з приводу трактування відносин власності. На нашу думку, відносини власності – це певна система відносин з приводу володіння, розпорядження, користування і привласнення засобів виробництва і результатів праці. Розгляньте, зокрема, що таке володіння, розпорядження, користування і привласнення. Прослідкуйте, як розвивались відносини власності у людському суспільстві.

Третє питання розглядається на основі прийнятих Верховною Радою України законах “Про власність”, “Про приватизацію майна державних підприємств” та інших законодавчих актах. Дані закони передбачають, що в Україні власність виступає в таких формах: індивідуальна (особиста і приватна), колективна, державна, інтелектуальна і т.д. Дайте характеристику кожній з них. Перелічіть новітні тенденції у розвитку відносин власності в Україні.

У четвертому питанні розкрийте суть поняття роздержавлення і приватизація. Висвітліть основні принципи приватизації державного майна, які передбачені законодавчими актами. Охарактеризуйте основні форми приватизації. Які недоліки, на вашу думку, роздержавлення і приватизації в Україні? Спробуйте їх назвати.