Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.91 Mб
Скачать

2. Сукупний суспільний продукт, його форми, структура і показники

Сукупний суспільний продукт - найбільш загальний показник суспільного виробництва.

Сукупний суспільний продукт (ССП) - це вся маса матеріальних і духовних благ, створених суспільством за певний проміжок часу (як правило, за рік).

За натурально-речовою ознакою сукупний суспільний продукт поділяється на 2 підрозділи: І - виробництво засобів виробництва, ІІ - виробництво предметів споживання. За вартістю ССП складається з перенесеної вартості (тобто спожитої частини вартості засобів виробництва (ПВ)), вартості необхідного продукту ((НП) сукупну в суспільстві вартість робочої сили, заробітну плату) та додатковий продукт ((ДП) прибуток).

ССП = ПВ + НП + ДП

Існують різні способи обліку результатів суспільного виробництва: в залежності від того, які саме аспекти цього виробництва оцінюються і досліджуються, облікують ті чи інші його елементи. Найбільш відомі такі способи обліку результатів суспільного виробництва.

Валовий суспільний продукт (ВСП) - вартість всієї маси товарів і послуг, створених у суспільстві протягом року (або іншого проміжку часу), або сума виробленої за рік валової продукції всіх галузей матеріального виробництва.

ВСП містить у собі подвійний рахунок - результати проміжного виробництва: вугілля, чавун, сталь, прокат та інші сировинні матеріали і напівфабрикати, а також незавершене виробництво.

ВСП = ССП - нематеріальне виробництво.

Кінцевий суспільний продукт (КСП) - вартість всієї маси товарів і послуг, створених суспільством протягом року для кінцевого використання

КСП = ВСП - подвійний рахунок і незавершене виробництво.

Валовий національний продукт (ВНП) - вся маса матеріальних і духовних благ, створених у суспільстві протягом року для кінцевого використання.

ВНП = КСП + нематеріальне виробництво.

ВНП = ССП - подвійний рахунок і незавершене виробництво.

Розрізняють ще і валовий внутрішній продукт (ВВП).

ВВП = ВНП - доходи громадян, що працюють за кордоном, або продукція підприємств, що знаходяться за кордоном.

ВНП розраховують двома методами – за сумою витрат і за сумою доходів.

  1. При розрахунку за сумою витрат до валового національного продукту включають витрати домашніх господарств (споживачі), держави, інвестиції, чистий експорт:

ВНП = СВ + ДВ + ІВ + ЧЕ

Обсяги витрат домашніх господарств складаються з витрат на товари першої необхідності, тривалого користування та на послуги. Державні витрати – це витрати на утримання освітніх, культурних установ, закладів охорони здоров’я, органів влади. При визначенні інвестиційних витрат враховують кошти, які підприємці вкладають у придбання устаткування, сировини, будівництво нових споруд тощо. Чистий експорт визначають як різницю між витратами іноземців на придбання вітчизняних товарів та послуг і витратами громадян даної держави на придбання закордонної продукції.

  1. При розрахунку ВНП за сумою доходів сюди включають заробітну плату, рентні платежі, відсотки від вкладів та цінних паперів, підприємницький прибуток і амортизаційні відрахування:

ВНП = ЗП + РП + ВІ + ПБ + А

143

Заробітну плату виплачують працівникам підприємці або держава. Рентні платежі – це кошти, які отримують власники землі або нерухомого майна, здаючи його в оренду. Власники грошового капіталу, вкладаючи його в банк або купуючи акції, отримують відсотки за користування капіталом. Підприємницький прибуток – це дохід власника фірми від її виробничої діяльності. Амортизація не є доходом, адже ці кошти йдуть на придбання машин і обладнання для заміни вже використаних. Проте вони все ж витрачаються на відновлення виробництва, а тому їх відносять до прибутків.

При оперуванні показниками ВНП має доволі велике значення, якою величиною ми оперуємо – номінальною чи реальною.

Номінальний ВНП – це обсяг виробництва, який вимірюється в поточних цінах, тобто які існують на момент виробництва. На його величину впливають два процеси: зміна обсягів виробництва і зміна рівня цін.

Реальний ВНП – це обсяг виробництва, який вимірюється в сталих (незмінних, базових) цінах. На величину цього показника впливає лише зміна обсягів виробництва.

Реальний ВНП можна обчислювати шляхом коригування номінального ВНП на індекс цін (Ір):

Реальний ВНП = Номінальний ВНП / Ір