Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальна практика внутрішні незаразні хвороби...doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

Дослідження чутливості

Залежно від топографії розрізняють поверхневу чутливість ( шкіра та слизові оболонки ) і глибоку ( м’язи, зв’язки, кістки і суглоби ).

Поверхнева чутливість : тактильна – досліджують доторканням предметом до кінчиків волосся холки, спини, черевних стінок . Здорові тварини у відповідь обмахуються хвостом, роблять рухи шкірою, оглядаються. Больова чутливість – визначають поколюванням шкіри голкою. Температурна чутливість - визначають прикладанням до шкіри металічних пластинок, нагрітих до певної температури або посудин з водою гарячою і холодною. Найбільш чутливі поверхня стегна і шкіра в ділянці черева.

Дослідження рухової сфери

Рухова сфера - це та частина нервової системи, яка відповідає за всі рухи тіла. Складається із центральних і периферичних нейронів.

При дослідженні звертають увагу на тонус м’язів, здатність їх до активних рухів і координацію рухів, стан кісткової тканини.

Загальний м’язів тонус досліджують оглядом тварини, звертають увагу на положення тіла, постановку кінцівок, голови, вушних раковин і хвоста.

Порушення рухової діяльності проявляється : –надмірними рухами (судомами ); паралічами ( порушення скоротливої здатності м’язів ), атаксією (порушення координації рухів ).

Дослідження рефлексів

Рефлекс – це відповідна реакція організму на подразнення рецепторів, яка здійснюється за участі ЦНС. Досліджують рефлекси шляхом нанесення певного подразника на відповідну ділянку тіла та рівнем реакції організму.

До поверхневих рефлексів відносять рефлекси шкіри і рефлекси слизових оболонок. До шкірних належать рефлекс холки, черевний, анальний, копитної кістки. Подразнення викликає скорочення м’язів, згинання кінцівки. Рефлекс слизових оболонок : кон’юнктиви, кореальний, глотковий.

До глибоких рефлексів відносять рефлекси сухожильні, м’язів і окістя (колінний і ахіллове сухожилля ).

Після виконання завдання студенти повинні знати :

послідовність дослідження сечо – статевої і нервової системи у різних видів с\г тварин ;

Вміти: проводити дослідження сечо – статевої і нервової системи у різних видів с\г тварин ;

Завдання додому : Л – 1 , с. 324 – 334, 337 – 340; 377 - 395;

Інструктивна картка

по навчальній практиці № 8

з навчальної дисципліни

“ Внутрішні незаразні хвороби тварин “

Тема: Диспансеризація корів і нетелей та телят у пологовому відділенні і профілакторії

Робоче місце: господарство Білоцерківського району.

Тривалість: 9 год., з них – 3 год. самостійна робота.

Мета: ознайомитися з методикою проведення диспансеризації корів і нетелів та телят.

Обладнання і матеріали: вуздечки, вірьовки, носові щипці Гармса, закрутки, повал, закрутки для свиней, бинт, вата, спирт. Плесиметри і перкусійні молоточки, фонендоскопи, стетофонендоскопи; термометри, вазелін, вата, ножиці, мило, рушник, склянка з дезрозчином; бланки історії хвороби і журнал реєстрації хворих тварин.

Література

    1. Клінічна діагностика внутрішніх хвороб тварин/ В.І. Левченко, В.В. Влізло, І.П. Кондрахін та ін.; За ред. В.І. Левченка . – Біла Церква, 2004. – 608 с.

    2. Загальна терапія і профілактика хвороб тварин : Практикум / В.І. Левченко, І.П. Кондрахін, Л.М. Богатко та ін. – Біла Церква, 2000. - 224 с.

    3. Судаков М.О. та ін. Внутрішні незаразні хвороби тварин. – К.: Мета, 2002.

    4. Судаков М.О. та ін. Внутрішні незаразні хвороби с.-г. тварин. Практикум. – К.:Вища школа, 1995.