Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальна практика внутрішні незаразні хвороби...doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

Для захисту тварин від довготривалої дії прямих сонячних променів обладнують тіньові навіси, обмежують випасання тварин у жарку пору дня, забезпечують їх достатньою кількістю води.

5. Тепловий удар. Тварина відмовляється від корму, сильно потіє, збуджена. У неї порушується координація рухів, зіниці розширені, температура тіла підвищена, слизові оболонки синюшні. Тахікардія і тахіпное, артеріальний кров'яний тиск підвищений, а венозний — знижений. Виявляють симптоми набряку легенів.

При терапії усувають фактори перегрівання (провітрюють приміщення, тварин виводять на свіже повітря, переводять у прохолодне місце тощо), тварин напувають, обливають прохолодною водою, застосовують холодні клізми. Для відновлення нормальної діяльності серця вводять глюкозу з кофеїном, препарати наперстянки, кордіамін, лобелін. При появі ознак розвитку набряку легенів роблять помірне кровопускання з наступним внутрішньовенним введенням розчину кальцію хлориду.

Профілактика спрямована на оберігання тварин від перегрівання і високої вологості, особливо під час транспортування. Стежать за справністю вентиляції і забезпеченістю питною водою.

6. Неврози. У хворих тварин спотворюються умовні рефлекси, знижується апетит, підвищується подразливість, з'являються переляк і агресивність, судороги при незначних подразненнях. Спостерігають порушення ритму серця. Неврози можуть викликати гіпертонічну хворобу, виразкову хворобу шлунка та інші хвороби.

При терапії усувають причини хвороби. При експлуатації враховують породу, продуктивність, вік, індивідуальні особливості тварини. В легких випадках клінічного прояву неврозів після усунення причин і створення відповідних умов утримання і використання тварини видужують без застосування ліків. При клінічному прояві постійних порушень нервової системи для відновлення процесів гальмування і збудження застосовують броміди, кофеїн, снотворні і заспокійливі засоби, вітаміни групи В.

Тварин, які не мають племінної і господарської цінності, вибраковують. З метою профілактики необхідно дотримуватися правил тренування, експлуатації, технології утримання і вирощування.

Після виконання завдання студенти повинні знати : причини, симптоми, лікування, профілактику і встановлювати діагноз хвороб сечової і нервової системи.

Самостійна робота : Оформити історію хвороби сечової і нервової системи у дрібних тварин

Вміти : проводити клінічне дослідження тварин, лікування і розробляти профілактичні заходи щодо хвороб сечової і нервової системи.

Домашнє завдання : повторити теми : Хвороби нирок і сечових шляхів “ с. 15-22, 29-36, 40-44; “ Хвороби нервової системи “ с. 63-68, 86-87

Інструктивна картка

навчальної практики № 16

з навчальної дисципліни

“Внутрішні незаразні хвороби “

Тема: Діагностика, терапія і профілактика патології хвороб системи дихання у молодняку.

Робоче місце: господарство Білоцерківського району.

Тривалість: 9 год., з них самостійна робота – 3 год.

Мета: оволодіти методикою клінічного дослідження дихальної системи організму молодняку сільськогосподарських тварин; вивчити симптоми і синдроми та ознайомитися з принципами терапії і профілактики хвороб системи дихання у молодняку.

Обладнання і матеріали: перкусійні молоточки і плесиметри, фонендоскопи і стетоскопи; прилади, інструменти, лікарські засоби, препарати і інструменти для введення їх.

Література