Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальна практика внутрішні незаразні хвороби...doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

Зміст і послідовність виконання:

  1. Введення лікарських препаратів через рот.

  2. Введення лікарських препаратів за допомогою зонда.

  3. Парентеральні введення ліків.

  1. Введення лікарських препаратів через рот.

Введення ліків тваринам через рот залежать від форми і властивостей ліків, виду тварин. Ліки, що не мають неприємного запаху і смаку, тварини легко приймають з кормом, бовтанкою або водою. Не можна давати лікарські речовини насильно через рот тваринам з порушеним актом ковтання (закупорка стравоходу, ларингіт, параліч глотки та ін.), щоб вони не потрапили в дихальні шляхи, бо це може призвести до тяжких захворювань.

Рідкі лікарські речовини вводять всередину за допомогою гумової пляшки, спринцівки, шприца або зонда. За допомогою пляшки лікарські речовини частіше вводять великій і дрібній рогатій худобі. При введенні ліків помічники надійно фіксують тварину. Голову тварині піднімають, через беззубий край вставляють в ротову порожнину пляшку і повільно виливають розчин, слідкують за актом ковтання. Вміст пляшки слід виливати за 3—5 прийомів. Якщо тварина починає кашляти, припиняють вводити ліки і голову її опускають.

Дрібним тваринам рідкі лікарські речовини вводять за допомогою шприца, ложки. Ложкою вводять дрібним тваринам в стоячому положенні і піднімають голову. У собак і котів шпателем відтягують щоку в ділянці кута рота. В утворений карман вливають ліки.

За допомогою шприца - наконечник шприца з невеликим відрізком гумової трубки вставляють за щоку тварині і видаляють розчин в необхідній дозі.

Болюси дають за допомогою болюсодавача. Тваринам розкривають рот, лівою рукою відтягують язик і відводять його у правий бік, великим пальцем лівої руки натискують на піднебіння, від чого рот відкривається ще більше, правою рукою вводять болюсодавач в ротову порожнину і виштовхують болюс на корінь язика і язик відпускають. Для відкривання рота у великих тварин користуються зівником.

Капсули вводять так, як і болюси, за допомогою болюсодавача, корнцанга або капсулодавача, але при цьому потрібна особлива обережність, щоб не роз давити капсулу.

Кашки дають тваринам за допомогою шпателя або лопатки. Тварин надійно фіксують, з ротової порожнини убік відтягують язик і на його корінь намазують кашку. Після цього язик відпускають, голову тварини піднімають і в рот з гумової пляшки заливають невелику кількість теплої води

Порошки середнім або дрібним тваринам зручно давати з кормом або водою. Нерозчинні у воді порошки дають з водою у вигляді емульсії або бовтанки. Дрібним тваринам невелику кількість зволоженого порошку дають безпосередньо у відкритий рот. Великим тваринам зволожений порошок вводять в ротову порожнину столовою ложкою і після цього відразу дають невелику кількість води. Собакам, кішкам і хутровим звірам порошки дають з м'ясним фаршем або хлібом.

Таблетки в основному дають дрібним тваринам і птиці. М'ясоїдним тваринам їх краще давати з невеликими шматочками м'яса, м'якого хліба за допомогою корнцанга. Птиці лікарські речовини кладуть у дзьоб і пальцем проштовхують у порожнину глотки.