Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальна практика внутрішні незаразні хвороби...doc
Скачиваний:
288
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

3. Закупорка стравоходу – повне або часткове його закриття кормовими масами чи сторонніми тілами. Частіше реєструється у врх в осінню пору року, за походженням - первинним і вторинним.

Симптоми – неспокій з’являється раптово під час прийому корму. Відмовляється від корму, робить часті рухи язиком, ковтальні рухи при витягнутій вперед або опущеній голові. Відрижка і жуйка відсутні. З’являються жуйні рухи, з рота тече піняста слина. Температура тіла нормальна, частота пульсу і дихання збільшені. При розвитку тимпанії рубця тварина збуджується, задишка, грудний тип дихання, ціаноз видимих слизових оболонок. При закупорці шийної ділянки стравоходу неспокій тварини проявляється слабко і має періодичний характер, а при закупорці грудної ділянки тварина непокоїться сильно і майже безперервно. Тимпанія рубця може призвести до асфіксії і загибелі тварини. Таких тварин необхідно лікувати негайно.

У врх проштовхування коренебульбоплоду, що застряв у стравоході, в рубець за допомогою зондів Хохлова і Черкасова. В стравохід вводять рослинну олію, вазелінове масло або слизові відвари.

Спазматичне скорочення стравоходу знімають ін’єкцією атропіну сульфату, платифіліну, новокаїну, хлоралгідрату.

Застосовують масаж стравоходу, новокаїнову блокаду за Вороніним, релаксанти ( аміназин з глюкозою ). Для лікування закупорки стравоходу застосовують тугі зонди, в які подають воду або повітря. З обережністю застосовують підшкірне введення настойки чемериці. Свиням призначають блювотні засоби ( апоморфіну гідрохлорид ).

При розвитку вторинної тимпанії рубця з загрозою асфіксії роблять руменоцентез. Коли є подразнення, травми стравоходу, в перші 2-4 дні тваринам дають слизові відвари, прохолодну воду, розчини антимікробних засобів ( фурациліну, калію перманганату ).

Профілактика: згодовування тваринам коренебульбоплодів у подрібненому вигляді після об’ємистих грубих кормів. Слід контролювати випас тварин після збирання картоплі, буряків, капусти, попередньо згодовувавши невелику кількість грубих кормів.

4. Гіпотонія – характеризується розладом моторної функції рубця, сітки та книжки з порушенням мікробіологічних і біохімічних процесів в них. Зменшення сили, частоти скорочення рубця, сітки і книжки, що призводять до зменшення швидкості переміщення кормових мас називають гіпотонією. Припинення Мотрониної функції і переміщення кормових мас із передшлунків в сичуг називається атонією. Виникають у врх. За перебігом – гостра, хронічна. За походженням – первинним і вторинним.

Симптоми – погіршення, спотворення або повна відсутність апетиту, розлад жуйки і відригування. Тварина пригнічена, довго лежить, знехотя, з примусу, піднімається. Іноді спостерігаються фібрилярні тремтіння скелетної мускулатури. Температура тіла і частота пульсу залишаються в межах фізіологічних коливань або трохи підвищені, дихання частішає. При гіпотонії передшлунків скорочення рубця рідкі, слабкі, а при атонії – відсутні. Аускультацією виявляють порушення перистальтики травного каналу. Вона значно послаблена. Спостерігають розлад дефекації ( вона стає рідкою, запор змінюється поносом). Тварини худнуть. Різко знижується молочна продуктивність.

Лікування: голодна дієта, легкозасвоювані доброякісні корми. Промивання рубця розчином натрію сульфату або гідрокарбонату за допомогою зонда Черкасова. Масаж рубця, фізіотерапія, ультрафіолетове опромінення, УВЧ, діатермія. Паранефральні та епіплевральні новокаїнові блокади. Настойка чемериці, прозерин, сольові проносні – сульфат натрію, рослинна олія, гіркоти протимікробні, протибродильні.

Профілактика: додержання всіх гігієнічних норм годівлі і утримання тварин. Не можна згодовувати велику кількість відходів зерна, залишків технічного виробництва, промерзлі і зіпсовані корми. Перехід з одного раціону на інший повинен бути поступовим. Повноцінну годівлю поєднувати з систематичним щоденними прогулянками тварин.

5. Тимпанія рубця – характеризується переповненням рубця газами внаслідок посиленого їх утворення і затримки відродження із рубця.

Симптоми: гостра тимпанія рубця розвивається швидко. Тварини відмовляються від корму. Виявляють збільшення об’єму живота, особливо Лівої половини, випинання лівої голодної ямки і тимпанічний звук при перкусії ділянки.

Тварини проявляють наростаючий неспокій, оглядаються на живіт, б’ють по ньому тазовими кінцівками. З’являються задишка і посилене потовиділення. Температура тіла нормальна. Дихання частішає, набуває грудного типу. Тони серця посилені, пульс – жорсткий. Перистальтика кишок і дефекація порушені. Посилюється гіперемія слизових оболонок, яка переходить в ціаноз.

Пульс частішає, з’являється екстрасистолія, розвивається асфіксія. Основний симптом – періодичне здуття рубця, особливо після годівлі.

Лікування : при гострій тимпанії негайне лікування ,щоб уникнути асфіксії і загибелі тварини. За допомогою зонда з рубця видаляють гази, проводять масаж і дають проти бродильні, дезінфікуючі і адсорбуючі речовини ( свіже надоєне молоко, деревне вугілля, іхтіол, тимпаном, відвар лляного насіння ). Піняста тимпанія – вводять суміш Смирнова ( іхтіол, етиловий спирт і вода ). Якщо лікування не дає позитивних результатів, роблять руменоцентез – прокол рубця за допомогою троакара.

Профілактика: роз’яснювальна робота серед працівників тваринництва. Контроль правильності згодовування кормів, що легко піддаються бродінню, організація випасу і водопою тварин, перехід з одного раціону на інший.

6. Закупорка книжки – повне або часткове його закриття кормовими масами чи сторонніми тілами.

Симптоми : пригнічення, втрата апетиту, жуйки, стогін, різке зниження або втрата молочної продуктивності. При аускультації перистальтика сичуга і кишок послаблена, з’являються ознаки запору. Температура в нормі або трохи підвищена. Частота пульсу і дихання збільшена. Скорочення рубця рідкі і слабкі. Шуми перистальтики книжки відсутні.

Лікування: виключають з раціону корми, що викликали хворобу. Після напівголодної дієти тварин переводять на зелений або соковитий корм. Воду дають досхочу. Застосовують натрію сульфат, відвари лляного насіння, кореня алтея, рослинну олію. Роблять промивання рубця. В книжку вводять розчин натрію сульфату, рослинну олію. Голку вводять на глибину 6-7 см в дев’ятому міжребер’ї справа на рівні лінії плечового суглоба або трохи нижче неї. Якщо лікування не дає результату вдаються до хірургічного лікування.

Профілактика: соковиті корми, мінеральні речовини, контролюють підготовку кормів, очищення їх від піску і землі. Активний регулярний раціон.