Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_polit_2011.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать
  1. Проблема ефективності політичної влади.

Політична влада — це реальна здатність одних людей проводити свою волю стосовно інших за допомогою правових і політичних норм.

Легітимність політичної влади – переконання підвладних і світового товариства у правомірності існуючої влади, її визнання.

Стабільну та ефективну владу, яка спроможна досягти соціально-економічного поступу, зрештою, визнають легітимною.

З легітимністю влади пов’язана проблема її ефективності. Ефективність влади – ступінь здійснення владою тих функцій, які покладає на неї більшість населення. Головним об’єктивним виявом ефективності – ступінь забезпечення прав і свобод громадян. Чим ефективніша влада – тим більшу підтримку населення вона має.

Легітимність влади, підтримка її населенням, збільшує ресурси влади, що забезпечує підвищення її ефективності.

Політологія / під. Ред. Сазонова Н.І.

Основні умови ефективної реалізації влади

У найзагальнішому значенні – ефективність реалізації влади – її результативність, тобто виконання тих функцій та очікувань, які покладені на неї більшість населення та в першу чергу найвпливовіша його частина – еліти.

В більш конкретному вираженні:

1. Характером забезпечення вищого права в суспільстві (права, свободи та суверенність людини)

2. Зміст головних функцій влади – безпосередній вплив на людей та речі (тоталітаризм) чи на суспільні відносини (правова держава), чи забезпечує держава вільний саморозвиток особи

3. Рівень моральної підтримки діючої влади, її легітимності.

Ефективність влади – величина змінювана. Вона залежить як від загальних соціокультурних умов розвитку суспільства та держави, так і від конкретних чинників:

  1. Належність / відсутність матеріальних та моральних ресурсів влади

  2. Ступінь демократичності влади (1. поділ влади 2. верховенство закону, а не особи 3. поєднання покори як силової ролі держави, так і свідомої покори з поваги перед законом)

  3. Межі застосування влади (1. Обмеження влади осіб, для запобігання проявів егоїстичних інтересів 2. Свобода від надзору 3. обмеження компетенції носія влади).

Загальні чинники ефективності влади й політики:

  1. Інформованість

  2. Своєчасність

  3. Узгодженість та високий рівень відгуку

Циганков А.П. Сучасні політичні режими: структура, типологія, динаміка

Ефективність влади – параметр, який часто розглядається як додатковий чи взаємодоповнюючий до легітимності та здатний стабілізувати систему навіть в умовах недостатньої легітимності.

Поняття ефективності вперше було запропоновано С. Ліпсетом («Політична людина. Соціальні основи політики», 1960). Згідно С. Ліпсета, стабільність влади визначається не одним (легітимність), а двома параметрами – легітимність та економічна ефективність. Він вважав, що сама легітимність влади може бути досягнута двома шляхами:

  1. за рахунок передачі (преемственности) – традиційний тип легітимності (за М. Вебером)

  2. за рахунок ефективності – економічна ефективність пов’язана з харизматичним типом легітимності (харизматичний лідер не зможе довго триматися при владі без економічних зрушень, ці зрушення – потреба харизматичного лідера).

Отже, ефективність – може бути джерелом легітимності, а також умовою зміни типів легітимності.

С. Ліпсет поділив політичні системи на 4 групи:

1. Легітимні, проте неефективні

4. Ефективні, проте нелегітимні

3. Поєднують як легітимність, так і ефективність

2. Втрачена легітимність та відсутній потенціал ефективності

На основі запропонованої схеми можна виокремити три ступені політичної стабільності-нестабільності суспільства:

  1. Нестабільні, з втраченою легітимністю та ефективністю

  2. Відносно стабільні-нестабільні (нестабільна рівновага), в яких відсутній один із компонентів

  3. Стабільні (ефективність+стабільність).

Отже, політична стабільність влади виходить із двох компонентів – легітимності (визнаності її авторитету) та ефективності (здатність влади використовувати ресурси (матеріальні та духовно-психічні) з метою вирішення нагальних проблем.

Політологічний енциклопедичний словник

Ефективність політики (лат. виконання, дія) – властивість політичних дій, рішень та поведінки, що відображає міру приводити до бажаних наслідків. Ефективність залежить від критеріїв оцінювання. Ефективність політики – у першу чергу результативність здійснення політичної влади, ступінь всебічного використання нею своїх функцій у політичній системі та в суспільстві, реалізація очікувань громадян (легітимність?) і елітних груп, як найвпливовіших у суспільстві.

Ефективність політики з поєднанням легітимності влади – чинник стабільності політичної влади й політичного режиму. Взаємозв’язок ефективності й легітимності спричиняється тим, що будь-які типи легітимності влади визначаються сподіваннями населення на задоволення його потреб.

Деякі авторитарні режими з первісним дефіцитом легітимності поступово набули її саме за рахунок ефективності політики, досягненням через успішну економічну політику, зміцнення громадського порядку й підвищення рівня життя громадян.

Проте, не володіючи легітимністю, досягти ефективності політики внаслідок нестабільності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]