Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_polit_2011.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать
  1. Геополітична концепція євразійства.

Вихідним пунктом у розумінні геополітичної концепції євра­зійства можна вважати феномен російської ідеї, покликаної вирішити так зва­ну "загадку Росії", яка, згідно з М. Бердяєвим, пов'язана з визначенням за­вдання та місця Росії у світі, а згідно зі В. Соловйовим, полягає у посередницькій ролі Росії стосовно Заходу і Сходу. Російська ідея, за словами В. Соловйова, має дати відповідь на питання про смисл існування Росії у світовій історії шляхом окреслення тієї "органічної функції"", яка покладена на цю країну в загальному житті людства. Зазначені смисл і функція російської ідеї Соловйов, М. Бердяєв, В. Іванов, Л.Карсавін та ін., полягають у тій особливій та визначальній ролі, яку Росія покликана відіграти в світі й від вико­нання якої залежить його майбутнє. М. Бердяєв з цього приводу пише, що Росія не може визначати себе, як Схід, і протиставляти себе Заходу. Росія, вважає М. Бердяєв, повинна усвідомлювати себе й Заходом, Схід-Заходом, об'єднувачем двох світів, а не їх роз'єднувачем.

П. Савицький - геграфічний чинник. Як географічний світ, Євразія, пише немовби "створена" для утворення єдиної держави, однак ця єдність реалізується лише в конкретному історичному процесі ствердження особливого світу євразійської.

Протистояти владі "океанічного світу" Росія може лише за умови створення господарського взаємодоповнення просторово суміжних областей континентального світу.

Савицький: з точки зору існуючої агрономії, значні простори російського степу можуть бути визначені як область „непозбутнього трипілля”. Це означ, що деякі частини російського степу взагалі ніколи не піддадуться землеробському заселенню і залишаться областями абсолютного скотарства.Загальнокультурне значення цього факту полягає у прищепленні російській етнографічній стихії степного початку, який треба перетворити на невід’ємну складову новітньої російської історії.

Політичне об’єднання Євразії має здійснюватися у спосіб культурного об’єднання, що має базуватися на тезі про синтез осілої і кочової стихій. Саме тому однобічному ототожненню російської культури зі слов’янською не варто протиставляти таке ж однобічне ототожнення її з туранською (кочова, степова) культурою.

Трубецькойкультурологічний фактор.

«Туранський елемент» є в рос.культурі, в рос крові. Росія, за версією євразійства, була історичною спадкоємницею імперії Чингісхана. Росіяни навіть на суто етнічному рівні не є винятково слов’янами, що дає підстави досить скептично ставитися до панславістських спекуляцій.

Єдиним спільнослов.елементом рос.культури є рос літературна мова.

Шляхами сполучення, пише М. Трубецькой, у Євразії історично слугували річки та степи. При цьому системи великих річок йдуть тут переважно у меридіональному напрямку, а система степу проходить через всю Євразію із заходу на схід. У світлі завдання державного об'єднання Євразії, зазначає М. Трубецькой, цей суто географічний факт означає, що народ, який володіє тією чи іншою річковою системою, панує лише над частиною Євразії, володіння ж системою степу забезпечує панування над усією Євразією загалом

Історично першою спробою об'єднання степу, а через нього і всієї Євразії, стала, за визнанням євразійців, імперія Чингізхана, якому, за словами М. Трубецького, належить велика й невідворотна за своєю привабливістю ідея "державного об'єднання усієї цієї частини світу. Саме ця ідея, на думку М. Трубецького, з часом була пов'язана з православ'ям й, отримавши християнсько-візантійське обґрунтування, успадкована Російською державою.

Остання тому є спадкоємицею монгольської держави не лише у відношенні території та деяких особливостей державного устрою - наприклад, організація поштових сполучень, а й за самими своїми ідейним замислом та державним ідеалом.

Тому Росія має вирішити два завдання.

Перше полягає у справжньому оволодінні степом, своєрідному його "замиренні" не стільки силовому, скільки передусім культурному та господарському.

Друге завдання формулюється у вигляді застереження для Росії, яка має уникати будь-яких спроб приєднати до себе країни, що не належать до географічного світу Євразії, окресленого Біло-морсько-Кавказькою, Західносибірською та Туркестанською рівнинами.

Сучасні євразійці: Цимбурський (помер), Панарін, Дугін.

Цимбурський. Європа-Росія Цимбурський: концепція Росії в Євразії передбачає інше тлумачення поняття Євразії, і пропонує новий погляд на стосунки між Євразією і Росією. Проблема г.п.-ї ідентичності Росії не може бути вирішена ані за допомогою Євразійства, ані за допомогою теорії Маккіндера. Проблема може бути вирішена за допомогою ідеї острівної ідентичності „паттерн-острову". На теоретичному рівні він розклад на 3 положення: Росія - це цілісна г.п.-на ніша Російського етносу; 2.Росія має величезні простори на Сх. які є важкими для освоєння;

З.Росія на Зх відокремлена від романс-германської Європи поясом народів і територій, які примикають до цієї корінної Європи, але не належать їй і утворюють так зв. території-протоки. До них належ: Сх Європа. Середня Азія (вторинна за часом), Кавказ. Фактично під Євразією потрібно розуміти велику дугу земель, яка простяг по периметру російської цивілізаційної платформи і існує вигляді великого лімітрофу, як трансрегіональної структури, складовими якої є: Сх Євр з Прикарпаттям і Придністров'ям, Закавказзя з Гірським Кавказом, Казахсько-середньоазіатський краї, зона проживання алтайських, тюрксько-монгольеьких народів, буддистів та ісламістів вздовж кордону між цивілізаційними платформами Росії і Китаю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]