Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_polit_2011.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать
  1. Соціальні відносини як відносини політичні.

Соц. призначення політики - вона виступає засобом вираження, задоволення та узгодження соц інтересів, розв'язання соц. суперечностей і конфліктів, забезпечення цілісності та стабільності функціонування сус-ва. Для розуміння сутності та змісту політики в сус-ві необхідно з'ясувати, з яких саме спільностей, передусім соц., воно складається, в чому полягають корінні інтереси цих спільностей, як розв'язуються суперечності між ними.

Соц. відносини — це відносини між іст. і об'єкт. сформованими спільностями людей.

Особливості соц. відносин:

1. виокремлюються на основі їх Sів: соц. спільності людей (для пол. чи ек. відносин- Оти: пол. влада і власність на засоби вир-ва). Під соц.спільностями розуміють лише іст. спільності людей(виникли об'єкт. в процесі іст. Розвитку).

2. їх Sми виступають не всі спільності людей, а лише ті, які виникли об'єкт.в процесі іст. Розвитку: 1) соц.-класові (суспільні класи); 2) соц.-етнічні (племена, народності, нації);3) соц.-демогр. (сім'я, чоловіки, жінки, молодь); 4) соц.-проф.(робітники, селяни, підприємці, спеціалісти, службовці); 5) соц.-територ. (населення адм.-терит. од., регіонів).

Sом соц. Відносин виступає й окрема людина — як індивід чи особа — представник тієї чи іншої соц.спільності.

3.мають двоїстий характер. Між соц. спільностями людей вони складаються з приводу якихось Оів і проявляються як інші види сусп.відносин. Так, складаючись із приводу пол.ї влади, вони проявляються як пол. відносини,

Т. ч., соц. відносини — це відносини між іст. і об'єкт. сформованими спільностями людей. Інтереси цих спільностей є соц. засадами політики, а відносини між ними визначають сутність політики і складають її зміст. Зіткнення інтересів соціальних суб’єктів породжує соціально-пол. конфлікти.

Суб'єктами соціальних відносин, відповідно соціальними суб'єктами політики, є класові, етнічні, демографічні, професійні, територіальні спільності людей. Інтереси цих спільностей є соціальними засадами політики, а відносини між ними визначають сутність політики і складають її основний зміст.

  1. Соціальна стратифікація і політика.

Сукупність соціальних спільностей — це соціальна структура суспільства.

В соціології є два основних підходи до аналізу соціальної структури суспільства — класовий (марксистський) і стратифікаційний. В основі класового підходу лежить виокремлення в соціальній структурі передусім класів і визнання класового поділу головним соціальним розмежуванням, яке визначає характер усіх інших відносин у суспільстві. Стратифікаційний підхід (від лат. — верства) акцентує увагу на багатоманітності соціального поділу суспільства, виокремлюючи в ньому найрізноманітніші верстви й не наголошуючи на визначальній ролі суспільних класів.

Соціально-класові спільності Основою класової диференціації суспільства марксисти вважають відмінності у відношенні великих груп людей до власності на засоби виробництва. Відповідно, суспільний клас розуміють як велику групу людей, яка характеризується особливим відношенням до власності на засоби виробництва.

Відповідно до марксистського підходу класову структуру суспільства з ринковою економікою (капіталістичного) скла­дають три суспільних класи:найманих робітників, середні і великі власники засобів виробництва, дрібні власники засобів виробництва

«Пролетаріями» (лат.) у Стародавньому Римі називали тих, хто належав до вільного, але незаможного стану.

Буржуа в епоху феодалізму в країнах Західної Європи називали вільних жителів міст (від лат.— укріплене місто).

Е. Гідденс. «Ми можемо визначити класи, — пише він, — як великі групи людей, що відрізняються за своїми загальними економічними можливостями, які значно впливають на типи їхнього стилю життя. Власне багатство разом із заняттям складає головну основу відмінностей. Основні класи, що існують у західних суспіль­ствах: вищий клас (ті, хто володіє або прямо контролює виробничі ресурси, багаті, великі промисловці, верхівка керівництва); середній клас (який включає більшість «білих комірців» і професіоналів);робітничий клас («сині комірці», або зайняті ручною працею)»2.

Е. Гідденс конкретизує поняття середнього класу, виокремлюючи в ньому три «сектори»: старий, виший і нижчий.

За своїм соціальним складом суспільні класи не є однорідними спільностями. Так, робітничий клас складається з різних галузевих, професійних, кваліфікаційних та інших верств і груп.

Соціально-етнічні спільності

Ще одна група соціальних суб'єктів політики — це соціально-етнічні спільності. Ними є племена, народності, нації.

Плем'я — це тип етнічної спільності й соціальної організації докласового суспільства.

Головна відмінна риса племені полягає в існуванні кровнородинних зв'язків між його членами, поділі на роди. Для племені характерні також наявність племінної території, певна економічна спільність, єдина племінна мова чи діалект, племінна самосвідомість і самоназва. Племінні спільності характерні головним чином для докласового суспільства.

«Нації» в науковій літературі та політичному вжитку вкладається різний зміст. Спочатку латинське слово паїіо мало в основному етнічне забарвлення і тлумачилось як «рід», «плем'я», «народ». «Нація» позначали все населення Франції.

Націю можна розуміти як етнічну і як державно-політичну спільність. Як державно-політична спільність нація — це сукупність усіх громадян держави, незалежно від їхньої етнічної приналежності. Визначення нації як етнічної спільності дав Й. В. Сталін: «Нація — це історично сформована стійка спільність людей, яка виникла на основі спільності мови, території, економічного життя та психіч­ного складу, що виявляється в спільності культури»

Нація є головним соціальним суб'єктом державотворення. Кожна нація прагне до самовизначення та утворення власної державності.

Народність — це історично сформована мовна, територіальна, економічна і культурна спільність людей, яка передує нації.

Національні групи, наприклад росіяни, євреї, німці, греки та інші в Україні, етнічні українці в інших державах.

Соціальне-демографічні спільності. Основою їх розрізнення є статеві та вікові відмінності між людьми. За статевою ознакою розрізняються чоловіки і жінки, а за віковою — молодь, особи середнього, старшого й похилого віку. При цьому маються на увазі не суто фізіологічні, а соціальні відмінності між цими групами людей, тобто відмінності за їх становищем у суспільстві.

Молодь — це соціально-демографічна група, яка вирізняється на основі сукупності вікових характеристик, особливостей соціального становища та зумовлених ними соціально-психологічних властивостей.

Соціально-професійні спільності

Це передусім великі професійні групи людей, які посідають особливе місце в системі суспільного поділу праці, — робітники, службовці, інтелігенція, селяни, підприємці.

Інтелігенція — це соціальна група (верства) людей складної розумової праці.

Терміном «селянство» можуть позначатися різні спіль­ності людей: усе самодіяльне населення, зайняте в сіль­ському господарстві (наймані робітники, дрібні, середні і великі власники засобів виробництва, передусім землі), всі або лише дрібні власники засобів виробництва.

Службовці — особи нефізичної праці, які трудяться за наймом.

Підприємці — це власники засобів виробництва, котрі функціонують як його організатори.

Соціально-територіальні спільності.

Це жителі окремих населених пунктів (сіл, селищ, малих, середніх і великих міст), окремих адміністративно-територіальних одиниць (провінцій, штатів, земель, областей, районів тощо) і регіонів, сільське й міське населення в цілому. Часто ці спільності займають неоднакове становище в суспільстві.

Існування різних соціальних спільностей означає наяв­ність багатоманітних соціальних інтересів, у тому числі пов'язаних з політикою, функціонуванням державної влади. Безпосередньо в політичній сфері ці інтереси представляють політичні партії, різноманітні громадські організації і рухи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]