Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_polit_2011.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать
  1. Типологія політичного лідерства.

Пол. лідерство - процес взаємодії між людьми, в ході якого наділені реальною владою авторитетні люди здійснюють легітимний вплив на сус-во, котра добровільно віддає їм частину своїх пол.-владних повноважень і прав. Пол. лідерство є вищим рівнем лідерства взагалі- відображає владні відносини в сус-ві на найвищому рівні

М. Вебер:

1) Традиційне лідерство грунтується на авторитеті звичаїв. 2) Харизматичне лідерство грунтується воно на вірі в незвичайні якості і здібності лідера, його винятковість. 3) Раціонально-легальне лідерство базується на переконанні в законності й рац. встановлених порядків та у праві на панування органів, які здійснюють владу.

Залежно від змістовного смислу стилю політичної діяльності лідерів:

1) Цезаристський тип політичного лідерства характеризується зосередженням усієї повноти влади в руках лідера.

2) Плутократичний тип (багатство)

3) Популістський тип (ставка на прості пол. рішення, які грунтуються на низькій загальній культурі учасників політичного процесу; наголошення на значущості малих, але конкретних пол. справ)

4) Професійний тип (компетентність та повага)

5) Харизматичний

за стилем :Автор. лідерство -одноособовий спрямовуючий вплив, загроза застосування примусу.Демокр. стиль - гнучкість мислення лідера, схильністю до отримання якнайповнішої інформації, увагою до протилежних аргументів.

М. Дж. Херманн залежно від характеру лідера, властивостей його конституентів, зв'язку між лідером і його конституентами та ситуації, в якій здійснюється лідерство, виокремлює чотири збірних образи лідерства:

1) Лідерів-«прапороносців» вирізняє власне бачення дійсності. У них є ідея, заради здійснення якої вони нерідко прагнуть змінити пол. сис-му.

2) Образ «служителя» Виразник інтересів прихильників. Саме їхнє бажання виражає лідер і діє від їхнього імені.

3) Для лідера-«торговця» важливою є здатність переконати.

4) Лідери-«пожежники» «гасять пожежу», тобто реагують на ті проблеми, які навколишнє середовище пред'являє їх конституентам.На практиці більшість лідерів використовують усі 4 образи лідерства в різному порядку й поєднанні.

Залежно від ставлення до існуючих суспільних порядків лідерів можна поділити на консерваторів, реформаторів і революціонерів.

За масштабами лідерство може виявлятися на рівні групи, організації, соціальної спільності, населеного пункту, адміністративно-територіальної одиниці, регіону, країни в цілому. Воно може бути індивідуальним і колективним (коли лідером виступає група чи організація, наприклад партія.

За домінуючої сферою діяльності л:

  • л-адміністратор: організаційна складова

  • л-агітатор: домінує пропагандистська сторона.

  • Л-теоретик.

  1. Основні вимоги до сучасного лідера.

Пол. лідерство - процес взаємодії між людьми, в ході якого наділені реальною владою авторитетні люди здійснюють легітимний вплив на сус-во, котра добровільно віддає їм частину своїх пол.-владних повноважень і прав. Пол. лідерство є вищим рівнем лідерства взагалі- відображає владні відносини в сус-ві на найвищому рівні

Політичний лідер -авто-ритетна особа, яка здійснює переважний вплив на іншихлюдей з метою інтеграції їхньої діяльності для досягненняспільних політичних та інших цілей.

М. Вебер вимогами до пол. лідера називав пристрасність (тобто політик повинен жити тим, чим займається), відповідальність та вміння політика виходити з «ролі» (окомір).

ХХ століття ставило вимогами до лідера: велику працездатність, аналітичність, компетентність, твердість принципів разом із пошуком альтернатив, вміння переконувати й вести за собою людей; комунікабельність і ораторські здібності.

Сьогодні перед лідером стоїть насамперед завдання формування образу, іміджу. Решта вимог охоплює здатність кваліфіковано акумулювати і адекватно репрезентувати інтереси широких верств населення; інноваційність (пропонування нових ідей); конструктивність мислення (вміння рельєфно окреслювати мету, розробляти сильно мотиваційні програми); інформованість; лексика (яка сьогодні забарвлена сучасними термінами, без глибокого їх розуміння громадськістю); відчуття пол. часу.

Умови реалізації політ л-ва сьогодні:

- інформатизація сус-ва (ЗМІ...)

- масовізація сус-ва (створ шаблонів поведінки, смаку, моди)

- психологізація політики (створення образу, завоювання довіри, падкість сус-ва більш на психолог фактори, аніж на логічні)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]