Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_polit_2011.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать
  1. Сучасні партійні системи.

Партійна система — це сукупність діючих у країні політичних партій та відносин між ними, які складаються в боротьбі за державну владу та у процесі її здійснення.

Осн типи:

багатопартійна - є система, в якій більш як дві партії мають змогу впли­вати на функціонування державних інститутів. Її різновидами Дж. Сарторі вважає системи поміркованого й поляризованого плюралізму, а також атомізовану партійну систему..

двопартійна сис-ма (біпартизм) - вважається система, в систем якій визначальну роль у політичному житті відіграють дві основних партії, що чергуються при владі.

сис-ма двох з половиною партій” - основними є дві партії, а поряд з ними існує третя, яка, примикаючи до однієї з основних, забез­печує їй парламентську більшість і право формування уряду.

За Сарторі 7 типів (в осн – ідеолог ознака):

1) однопартійна сис-ма - це така сис-ма, в якій неможливе навіть номінальне існування ін. партій. Правляча партія, яка є єдиною, по суті, зливається з держ.структурами, підпорядковує їх собі. Такою партією була Комун.партія Рад.С.

2) правляча партія-гегемон визначає розвиток усього сусп.життя, регла­ментує дія-ть інших партій.

3) сис-ма з домінуючою партією – це така сис-ма в якій за наявності декількох незалежних одна від одної партій при владі постійно або майже постійно перебуває одна з них.

4) двопартійна сис-ма (біпартизм) - партійна сис-ма, у якій визначальну роль відіграють 2 осн. пол.. партії, котрі, перемагаючи на виборах, змінюють одна одну при владі. Є однією з найбільш ефективних партійних систем.

5) сис-ма поміркованого плюралізму хар-ся представництвом в парламенті лише декількох партій, відсутністю позасистемної парламентської опозиції. Уряд формується однією партією або коаліцією партій, залежно від розподілу між ними місць у парламенті.

6) сис-ма поляризованого плюралізму: присутність позасистемних партій, гостре ідеологічне розмежування між партіями, формування уряду партіями центру, наявність двополярної - зліва і справа - деструктивної опозиції.

7) атомізована парт.сис-ма хар-ся наявністю багатьох, у т.ч. й позасистемних пол..партій, які не користуються більш-менш значним впливом.

5,6,7 – віднос до багатопартійних сис-м.

За Вятром 2 типи:

1. альтернативна – в якій хоча б один альтернативний колектив політиків оформлений у вигляді політ партії:

а) сис-ма багатопарт роздробленості , в якій жодна парті не має переважання, влада здійсн коаліціями.

б) двоблокова – декілька політ партій, що поділ на 2 політ блоки і ведуть суперництво

в) двопартійна – суперництво між двома найбільшими ПП

2. не альтернативна – немає справжнього суперництва між ПП за владу:

а) сис-ма кооперацій партій – блокування головних ПП і зникнення опозиції

б) сис-ма партій нац згоди – є багато дрібних ПП, але одна ПП постійно домінує і неподільно здійсн владу

в) обмежені парт сис-ми – існують різні ПП і між ними іде боротьба, але влада перебув у руках однієї політ сили – найчастіше армії.

г) однопарт сис-ма – одна правляча ПП

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]