Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_polit_2011.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать
  1. Політична соціалізація.

Соціалізація – процес засвоєння індивідом певної системи знань, норм і цінностей, які дають можлив функціонувати як повноправний член суспільства

Політична соціалізація – процес засвоєння індивідом сис-ми політ норм і цінностей, тобто політ культ.

ПС забезп набуття індивідом уміння орієнтув у політ просторі і виконув в ньому певні владні функції. Через ПС здійсн формув, відтворення і розв політичн культ. ПС є істотним чинником функціонування політ сис-ми сус-ва, її стабільності. Вона може бути використана як інструмент політ контролю, засіб прищеплення індивіду потрібних норм і цілей. ПС триває протягом усього життя людини.

ПС відбув у 2 осн формах:

  1. пряма – ПС здійсн шляхом поширення відповідних знань, пропаганди певної ін форм, популяризації зразків бажаної поведінки. Набуті знання мають яскраво виражений політ хар-р (уявлення про держ лад, про діяльн політ партій, ідеологію і т.д.).

  2. опосередкована – процес ПС, шляхом створення таких умов життєдіяльності індивіда, які спонукають його саме так, а не інакше

Стадії ПС:

  • рання (народження – вступ до школи)

  • навчання (вступ до школи – закінчення навчання)

  • соц зрілість (початок труд діяльн – закінчення)

  • завершення життєвого циклу.

Нам кожному з цих етапів набір політ знань, умінь і навичок індивіда залеж від його суб”єктивного стану і від діяльн відповідних суспільних інститутів.

Важливу роль у ПС відіграють ті групи, які оточують індивіда:

  • первинні – безпосер контактні, як правило неформальні групи – друзі, сім”я, релігійні групи тощо.

  • Вторинні – це не персоніфіковані групи з формалізов структурою (школа, громад орг-ції, пол партії, трудові колективи)

Інститут соціалізації – це сис-ма установ та органів функціонування яких спрямоване на розвиток індивідів, насамперед шляхом освіти і виховання.

І група ІС – інститути ранньої соціалізації , зорієнтовані на первинний розвиток природних властивостей людини (сім”я, дошкільні установи)

ІІ група ІС – ін-ти навчання які впливають на індивіда у віці 6-25 році.

ІІІ група – які впливають на індив в період його соц зрілості.

Важливою умовою ПС є соц оточення

Значний безпосередній вплив на політичну соціалізацію особи здійснюють політичні Інститути — держава, політичні партії, громадсько-політичні організації.

Держава впливає на процес соціалізації через дошкільні виховні заклади, середню і вищу школу, армію, засоби масової інформації. Вона також сприяє розвитку і функціонуванню таких важливих чинників політичної соціалізації, як молодіжні організації, література й мистецтво. Офіційна політична освіта має на меті створення сприятливих умов для прийняття людьми наявної суспільно-політичної системи та ЇЇ цінностей.

Школи та інші навчально-виховні заклади, засоби мистецтва покликані передавати від покоління до покоління існуючі соціальні й політичні відносини, цінності та норми поведінки.

Політичні партії, у свою чергу, прагнуть впливати на процес політичної соціалізації особи в інтересах тих спільностей, які вони представляють. Вони створюють молодіжні організації партій, підконтрольні їм засоби масової інформації, підтримують ті чи інші громадські організації, підпорядковуючи їх своєму впливові, тощо.

Важливу роль у політичній соціалізації відіграють правові норми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]