Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_polit_2011.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать
  1. Правова держава та проблеми її побудови в Україні.

За своєю сутністю правова держава є такою держа­вою, в якій панує право як синонім моральності, гуманізму, демократизму і справедливості. За визначенням відомого російського дослідника В. С. Нерсесянца, «правова держа­ва — це правова форма організації і діяльності публічно-політичної влади та її взаємовідносин з індивідами як суб'єктами права».

Правова держава — це правова форма організації й діяль­ності публічної влади та її взаємовідносин з індивідами як суб'єктами права. Головною ознакою (принципом) правової дер­жави є верховенство права, яке означає панування права в усіх сферах суспільних відносин, підпорядкування всіх громадян і держави правовим законам. Принцип верховенства права перед­бачає розмежування права і закону. Право є системою встанов­лених або санкціонованих державою загальнообов'язкових норм (правил поведінки), дотримання й виконання яких забезпечується шляхом переконання і державного примусу. Норми права мають об'єктивну основу у вигляді закономірностей розвитку суспільних відносин, традицій того чи того суспільства. Правові норми покли­кані бути втіленням справедливості і завжди вимагають визнання їх суспільством. Норми, які не вважаються справедливими і не визнаються суспільством, не є правовими і приречені на недотри­мання, врешті-решт, на скасування . Законами в широкому розумінні є вся сукупність державно-владних настанов — законів, що приймаються парламентом, нормативно-правових актів глави держави, уряду, міністерств, рі­шень органу судового конституційного контролю тощо, незалежно від того, сприймаються вони громадянами як справедливі, чи ні. В ідеалі закон має відповідати вимогам права, тобто бути справед­ливим, гуманним, демократичним тощо.

В. С. Нерсесянц виокремлює три найважливіших ознаки правової держави:

  • верховенство правового закону;

  • реальність прав і свобод індивідів;

  • організація і функціонування суверенної державної влади на основі принципу поділу влади

Основні ознаки (принципи) правової держави

Правова держава характеризується низкою ознак, які стосуються організації державної влади, стану правової і судо­вої систем, діяльності правоохоронних органів, становища особи в суспільстві та її взаємовідносин з державою тощо. До таких ознак належать:

  • народний суверенітет;

  • непорушність прав і свобод людини з боку держави;

  • зв'язаність держави кон­ституційним ладом;

  • верховенство конституції стосовно інших законів і підзаконних актів;

  • поділ влади та інститут-відповідальності влади як організаційна основа правової держави;

  • незалежність суду;

  • пріоритет норм міжнародного права над нормами національного права

Важливою ознакою правової держави є утвердження правової форми і правового характеру взаємовідносин між державою і громадянами як суб'єктами права, визнання й належне гарантування формальної рівності і свободи всіх індивідів, прав і свобод людини і громадянина. У правовій державі за особою визнаються невід'ємні, непорушні та недоторканні, хоч би з чийого боку то було (у тому числі з боку держави), права і свободи. При цьому, що особливо важливо, визнається, що права і свободи індивідів — це не продукт волі держави, не її поступка людям, а істотна складова права, яке об'єктивно складається в даному сус­пільстві і дотримання якого є юридичним обов'язком усіх, передусім — держави.

У правовій державі права і свободи особи закріплюються конституційне. За своєю сутністю конституція є системою обмежень державної влади шляхом проголошення й законо­давчого забезпечення прав і свобод людини і громадянина. Дуалізм у розумінні прав особи, тобто поділ їх на права людини і права громадянина, пов'язаний з розмежуванням громадянського суспільства і держави.

Теорія і практика правової держави передбачає не тільки конституційне проголошення, а й гарантування прав і свобод особи. При цьому визнається, що конституційні гарантії можуть стати реальними лише в тому разі, якщо наявні в них положення конкретизуються і деталізуються у відповідних законах, які встановлюють механізми застосу­вання гарантій. За таких умов головною гарантією прав і свобод особи виступає суд. Право, яке неможливо захистити в суді, залишається лише конституційною декларацією. З огляду на це деякі конституціоналісти не визнають соціально-економічних прав за власне права, оскільки вони не можуть бути захищені в суді. Якщо, наприклад, людина є безробітною або не має житла, то ніякий суд не забезпечить її роботою чи квартирою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]