Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бехруз ответы 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
693.76 Кб
Скачать

48. Специфика японського права.

Сучасна правова система Японії має змішаний характер, оскільки вона базується, з одного боку, на етичних, релігійних і правових нормах, що склалися на основі звичаїв і традицій японського суспільства і старокитайських релігійно-філософських концепцій, а з іншого — на запозичених правових положеннях в інших правових систем.

Сучасна структура права і законодавства Японії, у своїй ос­нові, запозичена н романо-германського права. Зовнішня вестернілнція законодавства, почалася, як уже наголошувалося, в другій половині XIX ст. і сприяла отриманню японським правом такої важливої ознаки, як системність, що виявляється в послідовному, чіткому, логічному викладенні нормативно-правового матеріалу в рамках правових інститутів, об'єднаних у галузі права.

Більшість із них на підставі аналізу правової дійсності Японії дійшла висновку, що незважаючи на прийняття кодексів і законів, заснованих на європейських правових зразках, вони не були до кінця сприйняті широкими верствами японського сус­пільства.

Для японців, як і раніше, право не є єдиним інструментом регулювання суспільних від­носин.

Дана специфіка японського праворозуміння виявляється також у тому, що в Японії традиційно відсутні ідея права, правові школи, професійні судді, прокурори, адвокати і нотаріуси.

Розвиток японського права після Другої світової війни, як уже наголошувалося, проходить під знаком посилення впливу загаль­ного права, точніше — правової системи США. Це виявляється, перш за все, у змісті нової Конституції Японії 1946 p., де ці тен­денції яскраво виявляються.

До теперішнього часу у Конституцію Японії 1946 р. не було внесено змін. Одна з причин її стабільності — дуже складний і одночасно жорсткий порядок внесення поправок.

49. Источники японского права.

Головним джерелом сучасного японського права є закон.

Систему законодавства в Японії очолює конституція — основний закон держави, якій повинні відповідати всі нормативно-правові акти. Згідно з Конституцією, формою правління в Японії є конституційна монархія.

У системі законодавства найважливіше місце відводиться ко­дексам, що регулюють практично всі галузі японського права.

Специфіка законодавства як основного джерела японського права полягає в тому, що окрім Конституції і кодексів діють так звані основні закони, які регулюють питання, що стосуються основоположних сфер життя суспільства. Наприклад, основний закон про сільське господарство основний закон про заходи проти забруднення навколишнього середовища та ін.

Підзаконні акти, що видаються на виконання законів виконав­чими органами державної влади, також є самостійними джерелами японського права. Серед них особливе значення мають урядові укази, що регулюють велику кількість питань, що належать до різних сфер життя суспільства.

Урядові укази приймаються Кабінетом Міністрів Японії на ви­конання положень Конституції і законів. При цьому в урядових указах не можуть міститися статті, що передбачають кримінальне покарання.

Самостійним джерелом японського права є нормативно-пра­вовий договір, що являє собою угоду між сторонами, яка спрямо­вана на встановлення офіційних юридичних правил та закріплює взаємні права і обов'язки сторін. Він служить підставою для при­йняття інших нормативно-правових актів. Різновидом нормативно-правового договору є колективний договір між працедавцями і найнятими робітниками, інтереси яких представляє профспілка.

Відносно судової практики як джерела японського права не­обхідно відзначити, що аналогічно романо-германському праву, рішення судів офіційно не вважаються джерелом права. Проте на практиці нижчі судові органи не тільки не ігнорують, але вважають обов'язковими до застосування рішення вищих судових органів.

Звичаї також є джерелом японського права. У деяких ви­падках звичай має однакову із законом юридичну силу. Крім того, Цивільний і Торговий кодекси містять норми, що відсилають до застосування звичаїв при вирішенні різних питань.

Самостійним джерелом японського права є також міжнародні акти і договори. У разі виникнення суперечності між нормами міжнародного і національного права, згідно з Конституцією Японії, пріоритетними є норми міжнародного права.