Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бехруз ответы 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
693.76 Кб
Скачать

99. Источники права в постсоветских правовіх системах.

Систему джерел права в пострадянських правових системах очолює закон, що споріднює ці правові системи з романогер-манським правом. Очолюють систему законодавства конституції.

До системи нормативно-правових актів більшості цих держав входять також нормативні акти органів місцевого самоврядування.

Правові системи держав пострадянського простору не виз­нають інституту делегованого законодавства. Хоча укази пре­зидента відіграють велику роль у правовій системі цих держав, вони не повинні суперечити конституції і законодавству, але вони не є актами делегованого законодавства.

Правові системи держав, що утворилися на пострадянському просторі, як правило, не визнають судову практику джерелом права. У конституціях цих держав закріплено принцип, згідно з яким суд підпорядковується тільки закону.

Разом із тим, правові системи Росії і ряду інших держав, що утворилися на пострадянському просторі, включають: керівні роз'яснення Пленуму Верховного суду, ухвали Президії Верхов­ного суду і оглядові листи Вищого арбітражного суду, які слід уважати нормативними джерелами права, хоча їх не можна вва­жати судовими прецедентами в європейському розумінні цього інституту.

Разом із тим, у деяких правових системах пострадянських держав, зокрема в Україні, з 2006 р. рішення Європейського суду з прав людини мають прецедентний характер і є обов'язковими для застосування на території країни1.

Згідно з конституціями більшості держав, що утворилися на пострадянському просторі, загальновизнані принципи і норми між­народного права та міжнародні договори є складовою частиною їхніх правових систем і відповідно норми міжнародного права виступають як джерело права.

Проте є винятки. Зокрема, Конституція Молдови не містить норм, що передбачають пріоритет міжнародних актів над внут­рішнім законодавством. Але, згідно з конституцією Молдови, міжнародні норми, пакти і договори про основні права людини, де однією зі сторін є Республіка Молдова, таким пріоритетом володіють3.

Звичай як джерело права в державах, що утворилися на пост­радянському просторі, має давню історію. Наприклад, основним джерелом середньовічного молдавського права були звичаї. Деякі правові норми містилися в дарованих грамотах, що видавалися молдавськими господарями.

Специфічним джерелом права є нормативні договори. Можливість укладення таких договорів передбачена в Конституції Російської Федерації.

Основні принципи права як основоположні ідеї, що визна­чають не тільки специфіку функціонування, напрям розвитку держави і права в цих країнах, є джерелами права в постра­дянських правових системах, особливо при використанні аналогії права.

Доктрина також є джерелом права в пострадянських пра­вових системах, проте має допоміжний характер. Доктринальні розробки в галузі права ведуться в різних НДІ, що існують у цих державах.

100. Структура права в постсоветских правовіх системах.

Правові системи держав, що утворилися на пострадянському просторі, мають аналогічну з романо-германським правом струк­туру права, визнаючи галузеву класифікацію. Основними галу­зями права є: конституційне (державне), цивільне, адміністративне, кримінальне, фінансове, цивільно-процесуальне, кримінально-про­цесуальне, право соціального забезпечення, земельне, сільсько­господарське, природоохоронне, трудове, фінансове, митне, ко­мерційне, банківське право та ін.

збере­жено виділення сімейного, трудового і земельного права в окремі від цивільного права галузі з переважанням імперативних норм. Проте нові цивільні кодекси цих держав мають комплексний ха­рактер і регулюють не тільки конкретні цивільно-правові інсти­тути, але й питання спадкового, міжнародного приватного права та ін.

На початку 90-х років XX ст. держави, що утворилися на пострадянському просторі, зіткнулися з необхідністю створення власного нового господарського законодавства, яке забезпечу­вало б функціонування нових економічних систем цих держав.

Так в Україні у 2003 p., одночасно з Цивільним кодексом, було прийнято Господарський кодекс2, що встановлює основи господа­рювання в Україні і регулює господарські відносини, які вини­кають у процесі організації і здійснення господарської діяльності між суб'єктами господарювання, а також між суб'єктами і іншими учасниками відносин у сфері господарювання.

Нові трудові кодекси були прийняті в більшості держав, що утворилися на пострадянському просторі.

Конституційне (державне) право регулює питання, пов'язані з політичною і соціально-економічною основою держави, закріп­лені в конституції.

Адміністративне право в структурі права пострадянських пра­вових систем займає особливе місце, оскільки за допомогою його норм здійснюється управління соціальними процесами в суспіль­стві. Перш за все, зросла роль законів у регулюванні діяльності адміністрацій і, відповідно, зменшилася роль підзаконних актів.

Так в Україні у 2005 р. було прийнято Кодекс адміністра­тивного судочинства, до юрисдикції якого входить розгляд скарг на рішення, дію або бездіяльність суб'єктів публічно-правових відносин1.

Сфера кримінально-правових відносин також зазнала корін­них змін. У всіх пострадянських державах було прийнято нові кримінальні кодекси. КК Російської Федерації прийнятий в 1994 p., КК Республіки Білорусь — у 2001 р.