Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бехруз ответы 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
693.76 Кб
Скачать

20. Понятие методологических принципов сравнительно-правовых исследований и их разновидности.

Методологические принципы – это основополагающие идеи, закладывающие фундамент для проведения и организации интеллектуальной деятельности человека.

Основними методологічними принципами порівняльно-правових досліджень є: принцип об'єктивності; принцип функціоналізму; принцип порівнянності; принцип всебічного урахування історичних, національних, економічних, соціально-політичних умов та ін.

Принцип об'єктивності - в порівняльному правознавстві немає і не повинно бути місця релігійним або культурним упередженням щодо тієї чи іншої правової системи або проти певного народу.

принцип всебічного врахування історичних, на­ціональних, економічних, соціально-політичних умов б- Даний принцип передбачає встановлення не тільки спільних рис і ознак порівню­ваних правових систем, але і їх особливостей, а також специфічних ознак, властивих окремим системам; виділення головних і друго­рядних ознак і рис порівнюваних систем.

концепція функціоналізму виступає основопо­ложним методологічним принципом порівняльного правознавства, який передбачає, що правова система володіє системоутворювальними атрибутами і загальносистемними закономірностями, що розглядають правову систему не просто як умову життя людей у державно організованому суспільстві, або як комплекс зв'язків між індивідуумами, а швидше, як достатньо самостійну цілісну освіту, основним завданням якої є самозбереження і самовідтворювання в різночасовому аспекті існування системи.

принцип порівнянності - в процесі підготовки і проведення порівняльно-пра­вових досліджень необхідно дотримувати вимоги, згідно з якою об'єкти порівняння повинні бути «порівнянними», інакше між ними в обов'язковому порядку повинен існувати прямий зв'язок2. Даний принцип прередбачає наявність у різних явищ, інститутів і установ спільних рис.

21. Методы сп-х исследований.

методи, що входять у структуру методології порівняльно-правових досліджень, дозволяють розкрити і вивчити його предмет.

Тому метод (у тій чи іншій своїй формі) зводиться до сукупності певних правил, прийомів, способів, норм пізнання і дії.

Порівняльно-правовий метод є основним методом у системі методології порівняльно-правових досліджень, який виступає як сукупність способів і прийомів виявлення, на основі порівняль­ного вивчення загальних і специфічних закономірностей, виник­нення, розвитку, функціонування різних правових систем.

Системно-функціональний метод у рамках методології порів­няльно-правових досліджень є універсальним інструментом пізна­вальної діяльності, що дозволяє об'єктивно досліджувати еволюцію правових систем і правових традицій.

конкретно-історичного методу. Його застосування дозволяє простежити за еволюцією правових систем в цілому і їх компонентів окремо. Конкретно-соціологічний метод дозволяє створити найбільш об'єктивну картину соціальної суті і, відповідно, ефективності, як державно-правих явищ взагалі, так і правових систем зок­рема.

формально-логічний метод, Його суть полягає в тому, що дослідник, не зважаючи на конкретний зміст думки, концентрує увагу на формі мислення, і це, у свою чергу, забезпечує послі­довність, точність і переконливість думки.

метод правового моделювання, який дозволяє на основі порівняльно-правового аналізу визначити спільні риси, властиві різним правовим явищам, і перетворює їх на модель, завдяки якій можна розмірковувати про інші схожі явища.