Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бехруз ответы 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
693.76 Кб
Скачать

101. Судебные системы постсоветских государств.

структуру судових систем пострадянських держав побудовано за одним принципом: система судів будується на принципах територіальності і спеціалізації. Вона складається з вищої і низової ланок судів, загальних і спеціальних судів. Так, згідно із Законом «Про судовий устрій України» 2002 р.1, існує нова чотирирівнева система судів загальної юрисдикції, яку складають місцеві суди, апеляційні суди, вищі спеціальні суди, Верховний Суд України.

Наприклад, у Вірменії найвищим судовим органом є Рада правосуддя, яку очолює Президент республіки як гарант незалежності судових органів.

Республіки Білорусь - най­вищим органом самоврядування суддів республіки є з'їзд суддів. З'їзд здійснює свої повноваження у складі суддів конституційного суду, загальних і господарських судів Республіки Білорусь.

Порядок формування. Судці різних судових інстанції або признача­ються, або обираються на конкретний строк або довічно.

Конституційний контроль у пострадянських державах здійс­нюється спеціальними органами, статус яких визначається конс­титуціями і спеціальними законами.

Республіки Білорусь - таким органом є конституційна рада.

Естонській Республіці - було установлено Судову колегію консти­туційного нагляду Державного суду.

Туркменістан — єдина з пострадянських держав, яка не має конституційного суду, як і інституту судового конституційного контролю взагалі. Відповідність нормативних актів Конституції і законам визначає парламент.

У судових системах деяких пострадянських держав діє інститут мирових суддів. Відповідно до Федерального закону «Про мирових суддів у Російській Федерації» 1998 р. вони є суддями загальної юрисдикції суб'єктів федерації і входять до єдиної судової системи РФ. Мировий суддя розглядає в першій інстанції кримінальні справи про злочини, за вчинення яких може бути призначено максимальне покарання, що не перевищує двох років позбавлення волі та ін.

Разом із професійними суддями в здійсненні правосуддя в де­яких пострадянських державах також беруть участь присяжні, народні і арбітражні засідателі.

У здійсненні правосуддя, за винятком конституційного судо­чинства, беруть участь прокурор і адвокат.

Згідно з КПК Білорусі 2001 p., головним завданням проку­ратури є підтримка державного обвинувачення по всіх справах публічного і приватно-публічного звинувачення.